StoryEditor

Noční vlci smerujú do Bratislavy, stretnú sa tu s balkánskou skupinou

30.04.2015, 12:25
Autor:
redred

Skupina Nočných vlkov prekročila hranice Európskej únie. Ruský motorkársky klub to oznámil na svojom blogu. Podľa šéfa "bikerov" Alexandra Zaldostanova (na snímke) teraz skupina mieri do Bratislavy, kde by sa mala stretnúť s ďalšími motorkármi z Balkánu.

"Nehľadiac na to, že všetky hraničné priechody dostali príkaz nepúšťať Nočných vlkov, tak naši prešli hranicu," oznámil šéf motorkárov, ktorému sa tiež hovorí Chirurg. "Teraz sa chlapci vydali na plánovanú cestu. Cieľ - Bratislava. Tam by sa mali zísť s motorkármi z Balkánskeho polostrova," dodal Zaldostanov.

Šéf motorkárskeho klubu, ktorý má blízko k Vladimirovi Putinovi pritom nevysvetlil, na akom mieste Noční vlci vošli na územie Európskej únie, ani koľko ich má byť. Podľa portálu LifeNews sa im do EÚ podarilo preniknúť cez Maďarsko.

"Naši bikeri oficiálne vošli do Európskej únie bez toho, aby porušili zákon," povedal ruskom serveru motorkár Alexej Galickij, ktorý je údajne v Budapešti. "Zhromaždiskom je Bratislava, odkiaľ budeme v ceste pokračovať po plánovanej trase," vyhlásil. Akcia podľa neho prebehne "bez ohľadu na čokoľvek".

Ako sa motorkári do Maďarska dostali a koľko ich je, Galickij neuviedol. Medzi Maďarskom a Bieloruskom, kam boli Noční vlci začiatkom týždňa od poľskej hranice vykázaní, leží Ukrajina, ktorej západná časť nie je Rusku kvôli konfliktu na východe krajiny priateľsky naklonená.

Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák v stredu povedal, že Slovensko je demokratickou krajinou a nebude nikomu nič zakazovať. "Tak by sme sa dostali pred rok 1989. Avšak voči každému, kto poruší zákony, budeme postupovať prísne," povedal Kaliňák.

Členovia motorkárskeho klubu mali pôvodne v úmysle prejsť na počesť 70. výročia konca druhej svetovej vojny z Moskvy cez Minsk, Varšavu, Vroclav, Brno, Bratislavu, Viedeň, Mníchov a Prahu do Berlína. Ich plán sa však začal rúcať, keď poľské úrady v pondelok po niekoľkohodinovej hraničnej prehliadke cestu kolóny z hraničného prechodu Terespol do Varšavy zakázali. Navyše sa objavili správy, že prinajmenšom niektorým členom ruskej kolóny nemecké úrady zrušili platnosť schengenských víz.

Poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna v stredu nevpustenie Nočných vlkov do krajiny obhajoval. Jazdci vraj neposkytli podrobnosti o plánovanej trase a miestach, kde prenocujú. "V početných nôtach adresovaných ruskému veľvyslanectva sme poukazovali na chýbajúce podrobnosti o trase a miestach nocľahu. Mali sme s nimi veľmi aktívny korešpondenciu a ruská strana to vie," povedal Schetyna ruskému rozhlasu.

Schetyna uviedol, že Poľsko mnohých Rusom, a to aj motorkárom, ktorí chceli ísť do Berlína uctiť si ruskej obete 2. svetovej vojny, vstup do krajiny povolil. "Triumfálna jazda" Nočných vlkov z Moskvy do Berlína je však podľa neho "demonštrácia a politická provokácia". "To neprospieva poľsko-ruským vzťahom," vyhlásil Schetyna. Proti postoju Poľska opakovane protestovala Moskva. Ruský veľvyslanec v Poľsku vyhlásil, že zákaz vstupu nemôže zostať bez následkov pre vzájomné vzťahy.

01 - Modified: 2007-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kráľ mobilných telefónov
01 - Modified: 2015-05-04 05:10:52 - Feat.: - Title: Noční vlci sa dostali bez problémov do Nemecka a pokračujú do Dachau 02 - Modified: 2015-05-03 12:14:59 - Feat.: - Title: Noční vlci sa od nás premiestnili do Viedne. Teraz smerujú do Nemecka 03 - Modified: 2015-05-02 15:56:13 - Feat.: - Title: Noční vlci si na Slavíne uctili vojakov červenej armády. Ich príchod vyvolal nepokoje 04 - Modified: 2015-05-25 15:28:44 - Feat.: - Title: Noční vlci si na Slavíne uctili vojakov Červenej armády. Ich príchod vyvolal nepokoje 05 - Modified: 2015-05-01 14:17:43 - Feat.: - Title: Potvrdené. Noční vlci prídu na Slovensko už v sobotu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 05:54