StoryEditor

Francúzsko je jednotné, odkazuje dav z najväčšieho pochodu v histórii krajiny

11.01.2015, 13:50
Sledovali sme online: Európa je Charlie, Paríž je Charlie. Svet ukázal, že sa teroru nezľakne. Na pochode bolo podľa odhadov vyše milión ľudí.

Od nášho vyslaného redaktora
Pavla Novotného priamo z Paríža

Pochod za republiku sa skončil a ukázal jednu dôležitú vlastnosť francúzskeho národa - obrovskú súdržnosť v čase veľkej tragédie. Francúzi sa totiž v státisícových počtoch zišli na najväčšej mierovej manifestácii za posledné roky.

Ľudia všetkých farieb pleti i vierovyznania, ktorých spája francúzska štátna príslušnosť, pochodovali od Námestia republiky po Námestie národa, aby si uctili pamiatku 17 obetí minulotýždňových teroristických útokov na satirický časopis Charlie Hebdo, obchod s kóšer potravinami Hyper Cacher, aj zavraždenej dopravnej policajtky.

Sloboda, rovnosť, bratstvo. Aj v 21.storočí

Ani zďaleka pritom nešlo len o Parížanov – do metropoly kvôli tejto manifestácii pricestovali ľudia z Orléansu, Toulouse či Lyonu. A preukázali ohromnú vynaliezavosť pri vytváraní predmetov s najčastejším nápisom Je suis Charlie, teda Ja som Charlie. Od tričiek, cedúľ a transparentov až po podomácky vyrobené pokrývky hlavy či samolepky. Ľudí spojil obrovský boj za zachovanie slobody slova a za hodnoty, ktoré najlepšie vystihuje heslo revolúcie z roku 1792 Sloboda, rovnosť, bratstvo.

Celý Paríž v centre

Celý pochod sa nakoniec zmenil na jeden veľký hapening. Státisíce ľudí sa doslova rozliali po uliciach v centre Paríža, posadali si do kaviarní alebo pubov, autá im trúbením vyjadrovali podporu. A nikomu ani neprekážalo, že ak sa chcel dostať domov, musel prejsť zopár kilometrov na najbližšiu otvorenú stanicu metra. Tie, ktoré sa nachádzajú v okolí trasy pochodu, totiž polícia z bezpečnostných dôvodov uzavrela.

Svet ukázal, že sa teroru nezľakne. Na pochode sa zúčastnilo podľa odhadov médií asi jeden a pól milióna ľudí. Dav viedol francúzsky prezident Francois Hollande spolu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom či palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Nechýbala ani nemecká kancelárka Angela Merkelová či britský premiér David Cameron.


Prečítajte si aj:
Vaša redakcia vybuchne, vyhrážali sa bruselskému denníku

Fico na pochode: Cítil som veľkú súdržnosť
Na nemecké noviny, ktoré uverejnili karikatúry z Charlie Hebdo, zaútočili podpaľači
Rukojemník sa počas drámy v obchode zmocnil zbrane. Zlyhala mu a terorista ho zabil.


Francúzsko je jednotné, odkazuje dav z najväčšieho pochodu v histórii krajiny 19:40 Online prenos sme ukončili 19:14 Francúzi sa spojili „Emócie cítiť na každom kroku, bez ohľadu na politickú príslušnosť, rasu či náboženstvo,“ uviedol pre HN Damien Garros, študent z Paríža. „Útok siahol na hodnoty Francúzska. Na bratstvo, rovnosť a slobodu,“ dodáva Damien. Mnohé médiá skloňujú, že ide o najväčšiu manifestáciu v dejinách krajiny. 18:51 Brat obete: ďakujeme, že ste s nami Paríž dnes zažil viacero emotívnych prejavov. Jedným z nich bolo aj vystúpenie brata obete, ktorá bola zastrelená v obchode. Ďakoval za podporu. "Dúfam, že môj brat nezomrel zbytočne." Verí, že sloboda a spravodlivosť nakoniec vyhrá.  18:43 Vaša redakcia vybuchne, vyhrážali sa bruselskému denníku Redakciu belgického denníka Le Soir dnes evakuovali po anonymnom telefonáte, v ktorom sa jej neznámy volajúci vyhrážal bombovým atentátom. Viac si prečítajte TU. 18:30 V Paríži sa stmieva, ulice sú stále plné
Snímka: Reuters
18:17 Politológ: svet chce vysvetlenie od politikov Odpovede, vyvodenie zodpovednosti, reštaurovanie imigračnej politiky Francúzska. To, a aj mnohé ďalšie veci, budú Francúzi a svet po útokoch požadovať. A majú na to nárok. Útok na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo ukázal, že to nemožno podceňovať. „Verejnosť bude od politikov vyžadovať odpovede na otázky, prečo k tomu došlo, a ako podobným činom v budúcnosti zabrániť,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.  17:58 Od nášho vyslaného redaktora Pavla Novotného, ktorý je v Paríži „Nie je mi jedno, čo sa tu deje. Aj ja kreslím karikatúry a rozhodne mňa ani mojich kolegov takýto barbarský čin neodradí od ďalšej práce,“ hovorí pre HN 45-ročný Mungi Zob Alphonse. Ten v Charlie Hebdo publikoval niekoľko karikatúr a s Charbonierom sa dobre poznal. Ako tvrdí Mungi, Francúzsko mu poskytlo druhý domov po jeho úteku z vojnou zmietanej Konžskej demokratickej republiky. 17:44 Fico v Paríži: pokojný masový pochod je tou najlepšou odpoveďou Veľkú súdržnosť a vzájomné si vyjadrovanie podpory cítil dnes predseda vlády SR Robert Fico, ktorý sa aj v spoločnosti svetových politikov zúčastnil na spomienkovom pochode v Paríži s cieľom vyjadriť solidaritu Francúzsku po sérii teroristických útokov.
"Odhady hovoria o takom obrovskom počte ľudí, ktorý prevýšil aj počty ľudí na manifestácii po oslobodení Paríža. Je to dojímavé, takýto pokojný masový pochod je tou najlepšou odpoveďou na udalosti, ktoré sa stali. Bolo cítiť veľkú mieru solidarity, súdržnosti, ľudia spievali francúzsku hymnu a pokrikovali povzbudzujúce heslá," popísal atmosféru premiér. Viac nájdete TU.
17:30 Sloboda a rovnosť. To je hlavný odkaz z Paríža Svetové médiá sa zhodli na odkaze, ktorý posiela dav z Paríža: sme jednotní a hrubá sila slobodu nezastaví. V dave sa stretli mnohé náboženstvá, rasy či orientácie. Všetci tvrdia, že sú si rovní a nič tento vzťah nevie pokaziť. "Ja som Arabka, tu vedľa je môj priateľ černoch, ktorý drží za ruku staršiu pani židovského vyznania, dúfam, že nás vidí svet, pretože takto by to malo vyzerať široko ďaleko," vyhlásila mladá žena vo vysielaní CNN. 17:05 Hollande vyjadruje podporu komentátorovi z týždenníka Charlie Hebdo Francúzsky prezident Francois Hollande na snímke utešuje komentátora z týždenníka Charlie Hebdo Patricka Pellouxa počas pochodu. Snímka: Reuters
 
16:57 Obete zo židovskej štvrte pochovajú v Izraeli Telá štyroch židovských obetí piatkového útoku na supermarket s kóšer potravinami v Paríži prevezú do Izraela, informoval dnes prostredníctvom vyhlásenia vydaného v Paríži izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Pohreb sa uskutoční zrejme v utorok. Netanjahu nariadil, aby izraelské vládne úrady poskytli rodinám obetí všemožnú pomoc pri organizovaní prevozu tiel do Izraela.  Páchateľom útoku na supermarket bol islamista afrického pôvodu Amédy Coulibaly, ktorý vo štvrtok - deň pred piatkovou rukojemníckou drámou - na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne zranil mladú policajtku a vážne zranil jej kolegu. Okrem toho v stredu vo Fontenay-aux-Roses postrelil mladého muža pri bežeckom tréningu. 16:42 Od nášho vyslaného redaktora Pavla Novotného, ktorý je v Paríži Nie každý však účasť politikov na pochode schvaľuje. „Prišli sem len preto, aby sa predvádzali pred ľuďmi. Pritom oni sami, títo takzvaní demokrati, za to všetko môžu. Svojou politikou v Iraku, Afganistane či Palestíne,“ pripomína Awatif, ktorá sa narodila v Maroku ako moslimka marockej matke a alžírskemu otcovi. Sama sa však neskôr rozhodla prestúpiť z moslimskej na katolícku vieru. 16:33 Hlavné mesto Francúzska je v tieto minúty stredobodom pozornosti celého sveta ">January 11, 2015 16:25 Paríž stráži vyše päť tisíc policajtov Pochod sprevádzajú veľmi prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia aj tesne pred začiatkom pochodu preverovala všetky budovy pozdĺž trasy pochodu. Nad oblasťou prelietavali policajné vrtuľníky. V službe je vyše 5 tisíc policajtov. 16:20 Od nášho vyslaného redaktora Pavla Novotného, ktorý je v Paríži Takúto atmosféru Paríž nezažil už niekoľko rokov. Paradoxne, zavraždenie 17 nevinných ľudí Francúzov nezastrašilo, ale ich zomklo. „Charlie, sloboda,“ kričia ľudia a kráčajú centrom Paríža.  16:07 Davom znie francúzska hymna Námestia a priľahlé ulice sú prakticky nepriechodné, dav je podľa BFM TV "totálne kompaktný" a pokojný. Z davu sa sporadicky ozýva spev Marseillaisy, ktorá je štátnou hymnou Francúzska. Davom sa ozýva často aj potlesk. 15:58 Dav sa pomaly presúva ulicami ">January 11, 2015 15:51 Druhý sprievod prejde 3 kilometre V oddelenom hlavnom sprievode z námestia Republiky na námestí Národa idú státisíce ľudí, ktorí musia prejsť vzdialenosť asi troch kilometrov. "Ľudia majú transparenty s nápismi Je suis Charlie , objavujú sa však aj francúzske národnej vlajky. Na uliciach sú desiatky prenosových vozov, " opísal dianie v Paríži redaktor Lidových novín Milan Rokos.
 
15:45 Paríž je hlavné mesto sveta, vyhlásil Hollande V čele špeciálneho oddeleného sprievodu idú pozostalí po obetiach teroristických útokov v sprievode francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý Paríž označil za " hlavné mesto sveta " v boji proti terorizmu . Pochod sa dal do pohybu pred pol štvrtou popoludní . Po symbolickom 300 metrov dlhom pochode sa jeho účastníčku autobusom presunú na námestí Národa .
 
15:40 Porošenko a Lavrov. Pochod spojil aj politikov, ktorí spolu inak nevychádzajú Server CNN pripomína, že tohto pochodu sa zúčastňuje aj niekoľko zástupcov inak znepriatelených štátov. Vedľa seba sa v Paríži stretol napríklad ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a ukrajinský prezident Petro Porošenko. Cez spory sa museli preniesť aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestínsky vodca Mahmúd Abbás, uvádza server BBC. Akcie sa ďalej zúčastňuje tiež britský premiér David Cameron či nemecká kancelárka Angela Merkelová .
 
15:39 Lídri sveta sú v provom rade ">January 11, 2015 15:31 Pochod sa začal V prvom rade sú svetoví lídri, ktorí vytvárajú reťaz tým, že sa držia v živej reťazi. Hneď za nimi sú rodiny obetí, ktoré zabili na konci týždňa teroristi v Paríži. 15:27 Pochod Parížom má dve trasy, lídri a rodiny obetí sú pripravní 15:10 Od nášho vyslaného redaktora Pavla Novotného, ktorý je v Paríži Ulice Paríža sú plné, atmosféra je veľmi silná. Všade sa skloňuje, že Francúzsko sa teroristami nedá zastrašiť. Všade vejú vlajky a slogan týchto dní: Ja som Charlie. Do mesta už dorazili lídri, mesto strážia tisícky policajtov. 
Manifestácia je plánovaná ako pochod z námestia Republiky na námestí Národa . V čele sprievodu pôjdu pozostalí po obetiach teroristických útokov v sprievode francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda . Akcia by mala oficiálne začať o 15:00.
15:05 Pretident Hollande víta lídrov  Jedným z prvých lídrov je nemecká kancelárka Angela Merkelová. Snímka: Reuters. 15:02 Námestie republiky zažíva jeden z najväčších náporov v tomto desaťročí ">January 11, 2015
01 - Modified: 2023-11-11 15:05:34 - Feat.: - Title: Varšavou pochodujú tisíce poľských nacionalistov 02 - Modified: 2023-07-30 11:46:05 - Feat.: - Title: Liverpool sa obliekol do dúhových farieb. Pride na podporu Ukrajiny navštívili tisíce ľudí 03 - Modified: 2023-07-16 06:00:25 - Feat.: - Title: Trochu dúhy v Orbánovom Maďarsku. V Budapešti pochodovali desaťtisíce ľudí za práva LGBTI+ komunity 04 - Modified: 2023-06-26 09:30:53 - Feat.: - Title: FOTO Pride v Istanbule skončil zatknutím takmer stovky ľudí. Vláda s prezidentom sa snaží umlčať LGBTI+ komunitu v krajine 05 - Modified: 2023-05-19 09:58:33 - Feat.: - Title: Ukrajinci chystajú oslobodenie Krymu. Speváci z armády pripravili pochod nepremožiteľných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 11:48