Reuters
StoryEditor

Írsko sa pridalo k európskemu systému covidpasov, ruší karanténu pre cestujúcich

19.07.2021, 13:46
Autor:
TASRTASR
Pripojenie Írska k tomuto systému sa oddialilo v dôsledku rozsiahleho májového kybernetického útoku.

Írska republika sa od pondelka s niekoľkotýždňovým oneskorením pridala k európskemu systému tzv. covidpasov, čím výrazne zmiernila obmedzenia v oblasti medzinárodného cestovania. Informovala o tom agentúra AFP.

Európska únia od 1. júla zaviedla digitálny covidpas, ktorý má zjednodušiť cestovanie v rámci 27-členného bloku, predovšetkým počas letnej dovolenkovej sezóny.

Pripojenie Írska k tomuto systému sa oddialilo v dôsledku rozsiahleho májového kybernetického útoku, ktorý ochromil počítače tamojšieho úradu verejného zdravotníctva.

Osoby prichádzajúce do Írska z krajín EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska už od pondelka nemusia ísť do povinnej karantény v prípade, ak sú plne zaočkované, nedávno prekonali nákazu koronavírusom, alebo v posledných 72 hodinách mali negatívny test na covid.

Útok vydieračským softvérom, tzv. ransomvérom zo 14. mája zasiahol počítačové systémy írskeho Úradu pre zdravotné služby (HSE) a spôsobil zrušenie tisícok lekárskych vyšetrení, operácií a ďalších liečebných zákrokov. Podľa niektorých išlo zrejme o najhorší kybernetický útok v dejinách Írskej republiky.

HSE musel odstaviť svoje počítačové systémy a odvtedy postupne pracoval na ich obnove. Do tohto úsilia sa zapojili stovky počítačových expertov.

Írska vláda v nedeľu večer – v súvislosti s pripojením sa k európskemu systému covidpasov – oznámila, že digitálne certifikáty rozoslala e-mailom vyše 1,1 miliónu obyvateľov krajiny, zatiaľ čo ďalších 600-tisíc ich dostane poštou.

Vláda zároveň vyzvala tých obyvateľov, ktorí sa doposiaľ nedali zaočkovať, aby sa vyhýbali rizikovým aktivitám, medzi ktoré patrí aj medzištátne cestovanie.

Írsko v súčasnosti zaznamenáva opätovný nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom v súvislosti so šírením vysokonákazlivého variantu delta. Za tejto situácie vláda odložila plánované otvorenie vnútorných priestorov reštaurácií a pohostinstiev, ktoré bolo plánované na 5. júla.

Úroveň zaočkovanosti v krajine je však vysoká: minimálne prvú dávku proticovidovej vakcíny už dostalo takmer 80 percent dospelých Írov, všíma si agentúra AFP.
 

01 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu 02 - Modified: 2024-04-06 09:48:16 - Feat.: - Title: Budúci írsky premiér hovorí, že zjednotené Írsko nie je teraz priorita 03 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 04 - Modified: 2024-03-24 18:24:13 - Feat.: - Title: Írsko bude mať doteraz najmladšieho premiéra. Stane sa ním Simon Harris 05 - Modified: 2024-03-20 13:49:25 - Feat.: - Title: Leo Varadkar rezignuje na post írskeho premiéra, skončí aj na čele strany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:40