StoryEditor

KDU-ČSL odíde z vlády, ak nezostane v platnosti lustračný zákon

07.02.2014, 11:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

Českí vládni ľudovci sa búria proti tomu, aby poslanci vládnej koalície podporili komunistický návrh na zrušenie lustračného zákona. Ak návrh prejde do druhého čítania, vystúpia z koalície a ich ministri podajú demisiu. Vyhlásil to dnes predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, na ktorého sa odvolal spravodajský portál Novinky.cz. Lustračný zákon zabraňuje príslušníkom ŠtB či spolupracovníkom tajnej polície minulého režimu vykonávať verejné funkcie.

Som zásadne proti tomu, aby bol lustračný zákon zrušený,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Bělobrádek. Ak návrh komunistov prejde prvým čítaním, bude to podľa neho pre ľudovcov "dôvod ukončiť koaličnú spoluprácu“. AK poslanci nechajú prejsť návrh do druhého čítania, ministri za KDU-ČSL by zo svojich postov odstúpili.

Ľudovci takisto chcú, aby sa o návrhu hlasovalo ešte pred hlasovaním o dôvere vláde. Dnes na začiatku schôdzke Bělobrádek navrhol, aby bol tento bod presunutý na začiatok dnešného rokovania. Ostatní ho však prehlasovali.

Prvý podpredseda KDU-ČSL a minister poľnohospodárstva Marian Jurečka dodal, že o odmietnutí zrušenia lustračného zákona diskutovali zástupcovia koalície už pri formovaní koaličnej spolupráce. Sám vraj upozorňoval, že je neprijateľné, aby bol tento zákon prijatý. „Partneri na to boli upozorňovaní,“ dodal Jurečka.

Poslanecké kluby ČSSD a ANO pritom podľa informácií Noviniek nie sú jednotné. Zrušenie lustračného zákona chcú podporiť najmenej dvaja poslanci ČSSD a zrejme aj niektorí poslanci ANO.

Predseda poslaneckého klubu vládneho hnutia ANO Jaroslav Faltýnek povedal vo štvrtok Novinkám: "Už včera (v stredu) som prezentoval v médiách svoj názor, že podľa môjho predpokladu naši poslanci nepodporia a nepustia tento zákon do ďalšieho čítania - ale potom som po rokovaní klubu zistil, že nie všetci majú rovnaký názor. Preto sme sa dohovorili, že bude voľné hlasovanie. Nedokážem vylúčiť, že niektorí z našich poslancov môžu byť za to, aby prerokovávanie tohto zákona pokračovalo ďalej."

Nie je jasné, kto presne má v úmysle podporiť návrh komunistov. Isté však je, že napríklad minister zahraničných vecí a podpredseda ČSSD Lubomír Zaorálek na stredajšom rokovaní podobu lustračného zákona skritizoval. „Som skeptický k tej(to) podobe lustračného zákona a vravím, áno, chrániť štát musíme, musíme hľadať spôsoby, ako chrániť jeho bezpečnosť, ale nerobme to spôsobmi, ktoré napokon v samotnom dôsledku popierajú princíp ochrany jednotlivca, práv človeka a slobody," uviedol Zaorálek.

 

01 - Modified: 2006-01-12 13:06:00 - Feat.: 0 - Title: Dcérske spoločnosti skupiny NAY sa zlúčili
01 - Modified: 2021-10-11 11:47:44 - Feat.: - Title: Blíži sa v Európe koniec populistov a nacionalistov? 02 - Modified: 2016-09-27 06:38:46 - Feat.: - Title: Jediné, co dokáže zastavit tajného agenta, je špatný zákaznický servis (video) 03 - Modified: 2016-01-14 08:35:38 - Feat.: - Title: V USA padol rekordný jackpot. 1,6 miliardy si rozdelia traja výhercovia 04 - Modified: 2016-02-12 09:47:58 - Feat.: - Title: Zomrel slávny český herec Lubomír Lipský 05 - Modified: 2015-09-15 10:11:18 - Feat.: - Title: Maďarsko začalo tvrdý boj proti utečencom. Hrozí im väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 08:15