StoryEditor

Účasť na ukrajinských voľbách je vyššia ako sa čakalo

25.05.2014, 09:11
Favoritom volieb je oligarcha Petro Porošenko, výsledky sa dozvieme v pondelok.

Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes informovala, že do 15.00 h miestneho času (14.00 h SELČ) svoje právo voliť v predčasných voľbách prezidenta Ukrajiny využilo 38,53 percenta voličov.

Najaktívnejší sú voliči vo Volynskej (50,49 percenta), Ľvovskej (46,23 percenta) a Kyjevskej oblasti (42,79 percenta). Najnižšia účasť je v Doneckej oblasti, kde prišlo voliť zatiaľ len 9,11 percenta zaregistrovaných voličov.

Odborníci vyzdvihujú vysokú účasť voličov, ale súčasne upozorňujú na organizačné nedostatky v práci volebných komisií, čo môže mať vplyv na výsledky volieb.

Zlá organizácia práce volebných komisií spôsobuje, že voliči musia pred hlasovaním na registráciu čakať aj viac ako polhodiny. Ako dôvod sa uvádza, že záujem o členstvo v komisiách malo oveľa menej občanov ako pri predchádzajúcich voľbách, čo súvisí aj s tým, že za svoju prácu dostávajú o polovicu nižšiu odmenu, upozornila sociologička Irina Bekeškinová v rozhovore pre agentúru UNIAN.


V Donecku a Luhansku kazia voľby separatisti

Voľby na východe Ukrajiny sa podarilo usporiadať len v časti Doneckej a Luhanskej oblasti. V miliónovom Donecku, najväčšom meste Donbasu, majú separatisti situáciu plne pod kontrolou a voľby tú nikde neprebiehajú.
Miliónový Doneck na východe sa v nedeľu dopoludnia zmenil takmer na mesto duchov. Separatisti, ktorí tu vyhlásili Doneckú republiku, pohrozili všetkým, ktorí by sa chceli zúčastniť volieb, že ich neminie trest.
Len málo ľudí preto riskovalo a vyrazilo k miestam, kde normálne bývajú volebné miestnosti. Odchádzali však naprázdno, všetky volebné miestnosti boli zatvorené alebo zlikvidované. Po meste jazdia veľké terénne vozidlá so zakrytými poznávacími značkami a v nich sedí vždy niekoľko mužov v kuklách so samopalmi. Spravodajca iDNES.cz videl dve takéto autá odchádzať okolo desiatej hodiny od sídla separatistov v budove, kde predtým sídlilo vedenie Doneckej oblasti a dnes je tam opevnené centrum separatistov.


Volebná miestnosť bola otvorená desať minút
Veľkú časť centra mesta majú ozbrojenci pod kontrolou a sú bleskovo schopní zabrániť akémukoľvek pokusu usporiadať voľby . Keď sa na jednom zo sídlisk pokúsili otvoriť volebnú miestnosť, počas desiatich minút prišla skupina ozbrojencov a s odistenými samopalmi donútila členov volebnej komisie miestnosť zavrieť a odísť.
Nepomohla ani prítomnosť dvoch policajto , čo je tu v Donecku úplná výnimka, pretože policajti nie sú na uliciach posledné dni vôbec vidieť a väčšina z nich prešla k separatistom. Ukrajinská armáda nemá v meste žiadne pozície, drží iba kontrolné stanovištia na hlavných cestách okolo mesta.
"Čo vám mám rozprávať, je to strašné. To, čo tu zaviedli, je teror. Čo je to za dobu, kedy sa kvôli tomu, že idete hlasovať, bojíte o život," hovorí blondína v slnečných okuliaroch, ktorá sa márne dobývala do školy, kde mala byť volebná miestnosť. "Áno, chcela som hlasovať, chcela som voliť prezidenta, pretože sa cítim Ukrajinkou," hovorí rusky hlúčiku novinárov a potom sa ospravedlňuje, že už musí ísť. "Mám strach, aby ma tu niekto nevidel, mám strach o deti," dodáva.


Separatisti prepadávajú už aj hotely
V zdanlivo normálne fungujúcom meste sa atmosféra teroru a strachu šíri deň po dni stále viac a viac. Separatisti, ktorí nemajú iné zdroje financií, prepadajú už aj stredne veľké podniky, reštaurácie, prevádzky, zhabú, čo im príde pod ruku a keď riaditelia, alebo majitelia protestujú, tak ich unášajú nevedno kam.
V meste zavreli v piatok v noci všetky prevádzkarne McDonaldu, na dverách visí oznámenie, že je to kvôli vyhrážkam personálu a s ohľadom na bezpečnosť klientov.
Separatisti berú náhodné automobily a predovšetkým v nočných hodinách sa mimo centra mesta už ani taxikári neodvážia. Útoky sa už nevyhýbajú ani veľkým hotelom, v ktorých sú v tieto volebné dni stovky zahraničných novinárov. Napríklad predpoludním štyridsať ozbrojencov z Doneckej republiky obsadilo hotel Victoria, jeden z najväčších a najluxusnejších v meste.
Mnoho miestnych však postup separatistov odsudzuje. "Viete, ja by som ani hlasovať nešla, ale to čo sa deje, to je proste desivé," hovorí predavačka v potravinách v centre Donecku. "Má to byť náš nový štát a správajú sa ako banditi," dodáva.


Na Ukrajine sa dnes začali predčasné prezidentské voľby zatienené násilím vo východných oblastiach s prevažne rusky hovoriacim obyvateľstvom a anektovaním Krymského polostrova Ruskom.

Porošenko vedie v prieskumoch

Približne 35 miliónov voličov rozhoduje o nástupcovi prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý po mohutných protestoch utiekol pred troma mesiacmi do ruského exilu. Volebné miestnosti sa zatvoria o 20.00 h miestneho času (19.00 SELČ), prognózy sa očakávajú krátko na to a oficiálne výsledky v pondelok.

Favoritom v prezidentských voľbách je podľa prieskumov podnikateľ a politik Petro Porošenko. Na druhom mieste by s výrazným odstupom mala skončiť bývalá premiérka Julija Tymošenková, ktorej strana Vlasť (Baťkivščyna) dominuje v súčasnej dočasnej vláde.

Ak žiaden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, bude sa 15. júna konať druhé kolo volieb.

Konečne pokoj?

Prozápadné vedenie v Kyjeve, Európska únia a USA dúfajú, že voľby prispejú k stabilizovaniu situácie na Ukrajine. Mnohé volebné miestnosti sú však zatvorené na východe krajiny, v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde ozbrojení proruskí separatisti blokujú voľby, ktoré označili na nezákonné. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) stiahla z Doneckej oblasti väčšinu pozorovateľov vzhľadom na zastrašovanie volebných pracovníkov a obavy o bezpečnosť.

V oboch východných oblastiach žije približne päť miliónov voličov. Na voľbách sa nebude môcť zúčastniť ďalších 1,7 milióna voličov na Kryme.

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Moskva bude rešpektovať výsledky ukrajinských prezidentských volieb, priamo však nepovedal, že budú z pohľadu Moskvy legitímne.

V Kyjeve a viacerých ďalších mestách sa súčasne konajú voľby starostov. V metropole vedie v prieskumoch bývalý boxerský šampión Vitalij Kličko, ktorý sa o post už dvakrát neúspešne uchádzal. Kličko stiahol svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v prospech Porošenka. Post starostu Kyjeva je prevažne reprezentatívny, rozhodnutia sú v rukách predsedu Kyjevskej mestskej štátnej správy, ktorého vymenováva prezident.

V Donecku sa zrejme hlasovať vôbec nebude

Na priebeh volieb bude dohliadať takmer 100 tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek a dobrovoľníkov. V okolí volebných miestností bude hliadkovať na 68 tisíc policajtov, 15 tisíc pracovníkov štátnej služby pre mimoriadne situácie a 17 tisíc dobrovoľníkov a ozbrojencov Národnej gardy.
V Doneckej a Luhanskej oblasti proruskí radikáli mobilizovali všetky sily , aby hlasovanie stroskotalo . Viac ako polovicu volebných miestností násilne obsadili , členov volebných komisií vypudili a voličské zoznamy zabavili alebo zničili. Východ Ukrajiny opustila aj veľká väčšina európskych pozorovateľov.
V miliónovom Donecku sa najskôr hlasovať vôbec nebude, členom volebných komisií Kyjev odporučil, aby radšej zostali doma. V susednej Luhanskej oblasti vraj voľby prebehnú nanajvýš v dvoch volebných obvodoch Svátová a Bilovodsk.
Vyradená z hlasovania tak bude podstatná časť z viac ako štyroch miliónov voličov východoukrajinského Donbasu. Na Ukrajine má volebné právo celkovo 35 miliónov ľudí. Podľa odhadov médií sa možno až desatina z nich nebude mať možnosť do volieb zapojiť.
Podľa názoru ukrajinskej vlády aj vedenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe ale bojkot hlasovania na východe krajiny platnosť volebného aktu neovplyvní. Rusko napriek výhradám chce výsledky rešpektovať.


Tymošenková hlasovala "za európsku Ukrajinu"

Líderka ukrajinskej strany Vlasť a kandidátka dnešných predčasných prezidentských volieb Julija Tymošenková dnes hlasovala "za európsku Ukrajinu". Ako spresnila agentúra ITAR-TASS, Tymošenková volila v Dnepropetrovsku.

"Dnes som hlasovala za európsku Ukrajinu, ktorá sa môže stať silným štátom, plnohodnotným členom EÚ," vyhlásila.

Uviedla, že ak bude zvolená za prezidentku, prvým jej krokom bude podanie prihlášky na prijatie Ukrajiny za člena NATO. "Mám v úmysle iniciovať referendum o vstupe Ukrajiny do NATO, a to už 15. júna, v deň konania druhého kola prezidentských volieb," dodala.

Favoritom predčasných prezidentských volieb je "čokoládový kráľ" Petro Porošenko, Tymošenková je jeho najväčšou konkurentkou, ale v prieskumoch za ním výrazne zaostávala.

Ukrajinská Ústredná volebná komisia zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja - Oleh Carjov a Natalija Korolevská - sa medzičasom kandidatúry vzdali.

Ďalší tak urobili po termíne (po 1. máji), takže oficiálne sú naďalej kandidátmi a ich mená budú aj na hlasovacích lístkoch - ide o nezávislého Vasyľa Cuška, kandidáta Komunistickej strany Ukrajiny Petra Symonenka, Oleksandra Klymenka (Ukrajinská ľudová strana) a Zorjana Škirjaka (nezávislý).

O hlasy voličov bude bojovať známa ľudskoprávna aktivistka a lekárka Oľha Bohomolecovová, nezamestnaný politik Jurij Bojko, poslanec parlamentu za Stranu regiónov Mychajlo Dobkin, podnikateľ Andrij Hrynenko, politik Anatolij Hrycenko, líder radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš, riaditeľ centra protikrízových programov Valerij Konovaľuk, vysokoškolský učiteľ Vasyľ Kujbida, advokát Renat Kuzmin, poslanec parlamentu za Radikálnu stranu Oleh Ľaško, bývalý riaditeľ ukrajinskej rozviedky Mykola Malomuž, poslanec a podnikateľ Petro Porošenko, Vadym Rabinovyč, podnikateľ Volodymyr Saranov, líder strany Sloboda Oleh Ťahnybok, poslanec parlamentu Serhij Tihipko, politička Julija Tymošenková.

01 - Modified: 2006-05-31 05:25:00 - Feat.: 0 - Title: Gyurcsány zdôraznil nevyhnutnosť bolestných reforiem
01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 18:48