StoryEditor

Zeman má nový nápad. Dražil vajcia, aby znížil dlh

12.04.2014, 00:00
Autor:
iDnesiDnes

"Dávame tým morálnu facku tým, ktorí poberajú veľké platy a dostávajú zlaté padáky," pochválil prezident Miloš Zeman viac ako štyri stovky klientov charitatívnej aukcie, ktorú usporiadal na Pražskom hrade. Rozhodol sa dražiť 27 veľkých veľkonočných vajec, výťažok pôjde Nadácii Miloša Zemana na splácanie štátneho dlhu.

Medzi hosťami sa objavili napríklad expremiér a neskôr aj minister financií Jan Fischer so synom, expremiér a člen bankovej rady Českej národnej banky Jiří Rusnok, predseda Českej únie športu, právnik Miroslav Jansta s malou dcérou či spevák Daniel Hůlka s partnerkou. "Každý príspevok na zníženie štátneho dlhu je dobrý," povedal idnes.cz Jansta, čo celej akcii hovorí. Rovnako ako ďalší účastníci si musel kúpiť vstupenku za 1500 českých korún.

Ešte než sa začali dražiť obrie vajcia, mal český prezident prejav, pri ktorom ešte smeli novinári byť. "Nakúpime štátne dlhopisy, ktoré však štátu nevrátime, ale ktoré znehodnotíme, rozrežeme, a dáme ich na Pražskom hrade len jednej jedinej osobe, najchudobnejšiemu z Čechov. Ministrovi financií," povedal Zeman.



A koľko dáte vy, plánuje sa prezident opýtať ministra financií Babiša
"A pri tej príležitosti sa teším na svoj ​​prejav, ktorého leitmotívom bude: A pán minister, koľko dáte vy?" Povedal pred viac než štyrmi stovkami prítomných prezident Zeman v narážke na ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša. Ten je pritom druhým najbohatším občanom Českej republiky. Vlastní chemicko - potravinársky koncern Agrofert, do ktorého patrí aj vydavateľstvo Mafra so serverom iDNES.cz, Mladou frontou Dnes aj Lidovými novinami.

Svojou charitatívnou akciou chce Zeman poukázať na rastúce zadlžovanie štátu, ktoré je podľa neho nežiadúce. Nadačný fond, ktorý vlani založil a do ktorého mesačne prispieva 60-tisíc českými korunami, ale sponzorov moc neťahá. Aj aukciou, na ktorej si museli záujemcovia zakúpiť vstupenky, chce Zeman doterajší nezáujem sponzorov zlomiť. Veď na účte fondu je zatiaľ len 1,4 milióna českých korún a štátny dlh Českej republiky na konci marca stúpol na 1,683 bilióna českých korún. Na každého Čecha tak pripadá dlh takmer 161-tisíc českých korún.

Zemanovo vajce sa vydražilo za 755-tisíc českých korún
Samotnej dražbe 27 veľkých drevených maľovaných vajec v Španielskej sále sa ale novinári prizerať nemohli, po prezidentovom prejave museli ísť preč.  Celkový výnos z aukcie dosiahol 2,237 milióna českých korún," povedal idnes.cz Zemanov hovorca. Do dražby išla vajcia, ktoré venovali prezident a jeho žena Ivana, vajcia od herečky Dagmar Patrasovej či fotografa Jadrana Šetlíka. "Prezident zvolil minimalistické vajcia so svojím podpisom, jeho manželka svoje vajcia nazvala Karneval v Benátkach," prezradil hradný hovorca Jiří Ovčáček. Zemanova kraslica bola vydražená za najvyššiu sumu, 755-tisíc českých korún. Maliar Miroslav Kemel dodal vajcia s názvom "Kalouskove hody" pripomínajúce bývalého ministra financií Miroslava Kalouska z TOP 09. Vyvolávajúca cena každého z dvadsiatich siedmich vajec z dubového dreva začínala na 10-tisíc českých korún .

Josef Kopecký, idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-04 10:31:00 - Feat.: 0 - Title: SVS vyhlásila súťaž na prvú etapu projektu v oravskom regióne
01 - Modified: 2024-04-20 16:33:21 - Feat.: - Title: Český štátny dlh vzrástol v marci na rekordnú úroveň 02 - Modified: 2024-04-04 15:11:55 - Feat.: - Title: Chystané škrty nestačia. NBS: Ficova vláda by mala prijať aj dodatočné opatrenia za vyše tri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 04 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 05 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 15:59