StoryEditor

Polícia v centre Prahy zabránila zrážkam s extrémistami

17.11.2013, 16:36
Autor:
tasr, stltasr, stl

Odporcovia pravicových extrémistov zablokovali dnes v centre Prahy dočasne trasu ich pochodu ulicami českej metropoly. Polícia sprievod odklonila, zrážkam oboch táborov sa podarilo zabrániť, vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz.

Na mieste boli policajní ťažkoodenci so psami, antikonfliktný tím, ale aj kriminalisti, príslušníci dopravnej a poriadkovej polície.

Kritici zneužitia dnešného významného dňa neonacistami skandovali heslá ako Fašisti do práce, Nedaj náckom žiadnu šancu a Ulice sú naše. Nechýbali transparenty so sloganmi Náckom 17. november nepatrí a Antikomunizmus je strach a bezmocnosť, ktoré naznačovali, že medzi prítomnými sú aj účastníci predpoludňajšieho stretnutia Komunistického zväzu mládeže v okolí internátu Hlávkova kolej.

Akciu proti stúpencom ultrapravicových ideí zvolala iniciatíva Nie rasizmu, ktorá na svojej webovej stránke konštatovala: "Nechceme sa fašizmu naďalej iba prizerať. Nebudeme skláňať oči pred tými, čo pod sociálnou spravodlivosťou myslia nadvládu. Mlčali sme priveľmi dlho. Ukážme, že fašizmus nemal, nemá a nebude mať v českej spoločnosti miesto".

 

Na zhromaždení pravicových radikálov, na ktorej nechýbalo logo Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS), sa v dolnej časti Václavského námestia objavil aj transparent s heslom Identita, mládež, revolta či vlajky s českým levom. S prejavom vystúpil líder DSSS Tomáš Vandas, ktorý za rozkrádanie národného majetku podrobil kritike všetky ponovembrové vlády krajiny. Robotnícka mládež na svojom webe už vopred apelovala na občanov, aby sa postavili režimu, ktorý "ide proti vlastnému národu".

 

Úplne v inom duchu si pripomenuli dnes 17. november 1989 ľudia, ktorí sa zapojili do zbierkového dňa k projektu Europeana v Národnom múzeu v Prahe. Organizátori vyzvali verejnosť, aby svojimi osobnými spomienkami a predmetmi prispela k príprave expozície pri príležitosti budúcoročného 25. výročia nežnej revolúcie. Medzi najčastejšie predkladané predmety patrili dnes dobová tlač, fotografie a letáky.

Ešte lepšia nálada panovala medzi účastníkmi satirického karnevalového sprievodu ulicami Prahy, ktorý zorganizovali občianske zoskupenia z iniciatívy Fór_um. Nechýbal v ňom ani muž s maskou prezidenta Miloša Zemana sediaci na invalidnom vozíku narážajúc na zdravotný stav hlavy štátu, ktorá dnes chýbala na spomienkových akciách.

 

 

01 - Modified: 2005-09-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozdiel v letných a zimných cenách LPG
01 - Modified: 2024-03-08 15:23:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanectvo USA varovalo pred hroziacim útokom extrémistov v Moskve. FSB len hodiny predtým zmarila streľbu 02 - Modified: 2024-01-26 07:42:38 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vnútra chce odhaliť finančné prepojenia v extrémistických kruhoch 03 - Modified: 2024-01-11 11:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho. Stovky prívržencov extrémistickej pravice si pripomenuli fašistickú minulosť 04 - Modified: 2023-10-14 06:14:52 - Feat.: - Title: Moskovský súd rozhodol: Navaľného právnici sú vo väzbe pre podozrenie z účasti v extrémistickej skupine 05 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Za prípravu útoku na Kapitol a rozvratné sprisahanie dostal 18 rokov. Súd poslal do väzenia šéfa extrémistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 19:42