StoryEditor

Už máme pripravenú žalobu na Brusel, vyhlásil Fico. Babiš sa k nám chce pridať

27.11.2015, 14:59
Autor:
ČTKČTK
Slovenský premiér povedal, že táto téma by mala byť súčasťou rokovania premiérov krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré sa uskutoční v Prahe.

Slovensko už pripravuje žalobu proti rozhodnutiu väčšiny členských štátov EÚ o rozdeľovaní utečencov v štátoch európskej dvadsaťosmičky na základe povinných kvót. Oznámil to dnes slovenský premiér Robert Fico.

"Žaloba je pripravená, ešte posudzujeme jej niektoré aspekty. Blíži sa dátum, kedy žalobu podáme," povedal Fico pred poslancami Národnej rady. Dodal, že Slovensko nebude otáľať až do 18. decembra, kedy vyprší lehota na podanie žaloby na súd Únie.

Babiš sa chce inšpirovať Ficom

Fico predtým oznámil, že chce vo svojej žalobe spochybniť právomoc ministrov vnútra členských štátov Európskej únie prijať takéto rozhodnutie väčšinou hlasov.

Ku slovenskej žalobe proti kvótam by sa podľa dnešného oznámenia Fica mohli pridať aj ďalšie krajiny. Slovenský premiér povedal, že táto téma by mala byť súčasťou rokovania premiérov krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Prahe.

Česko by podľa ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša malo zvážiť, či sa nepridať k žalobe proti kvótam na prerozdeľovanie utečencov.

"Musíme možno ešte aj zvážiť, či sa nepridáme k tej žalobe, čo dalo Slovensko na kvóty, pretože kvóty sú nezmysel. Poľská vláda tiež hovorí, že sú nezmysel. Všetci to vedia," poznamenal Babiš.

Výsledok žaloby síce neočakáva pozitívny, ale je podľa neho potrebné jasne povedať, že nie je možné, aby v Európskej únii rozhodovali len veľké štáty. „Musia načúvať aj malým krajinám,“ povedal Babiš.

Proti kvótam je aj nová poľská vláda

Plán na prerozdelenie žiadateľov o azyl medzi krajiny EÚ na základe povinných kvót hodlá u únijného súde napadnúť tiež Maďarsko. Tamojší parlament predtým v tomto mesiaci schválil zákon, ktorým vláde premiéra Viktora Orbána poskytol právomoci k takémuto kroku. 

Proti kvótam sa postavila aj nová poľská vláda. Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak za chybu označil rozhodnutie predchádzajúceho poľského kabinetu prijať 7-tisíc utečencov.

O prerozdelení 120-tisíc utečencov rozhodli ministri vnútra štátov EÚ jasnou väčšinou hlasov v septembri. Proti sa pri hlasovaní postavili okrem Slovenska aj Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatiaľ čo Fínsko sa zdržalo.


 

01 - Modified: 2007-11-21 11:39:00 - Feat.: 0 - Title: Na podporu scenáristom vyšli ľudia do ulíc
01 - Modified: 2023-12-26 14:20:41 - Feat.: - Title: Do Európskej únie prišlo tento rok viac ako milión migrantov. Najviac žiadostí zaznamenali v októbri 02 - Modified: 2023-11-23 15:53:44 - Feat.: - Title: Povolenie na pobyt v zahraničí bude po novom vydávať bieloruský imigračný úrad 03 - Modified: 2023-10-26 09:30:00 - Feat.: - Title: LGBTI+ žiadateľov o azyl zatvoria do plávajúceho väzenia. Ružová loď Bibby Stockholm pojme až 500 pasažierov 04 - Modified: 2023-10-09 16:58:11 - Feat.: - Title: Maďarský minister nachádza pomoc pri riešení migračnej krízy: Treba jasne rozlíšiť utečencov od migrantov 05 - Modified: 2023-07-21 08:16:56 - Feat.: - Title: Rusko zvažuje kvóty na vývoz ropných produktov. Chce tak stabilizovať ceny benzínu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:28