StoryEditor

ČSSD bude musieť zvýšiť firmám dane

30.10.2013, 23:00
Rozhovor. Povolebná situácia v Česku. Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka exkluzívne pre HN:

Povolebná kríza v Česku je aspoň dočasne zažehnaná. Vzbúrenci vo víťaznej ČSSD ustúpili a koaličné vyjednávania s ľudovcami a ANO 2011 začína šéf strany Bohuslav Sobotka. „Ak chceme pokryť sľubované priority, dane pre právnické osoby budeme musieť zvýšiť,“ tvrdí pre HN Sobotka.

S ANO 2011 a ľudovcami začínate rozhovory o budúcej koalícii. Jedným z najspornejších bodov sú dane – kým vaša ČSSD ich chce zvýšiť, Andrej Babiš to jednoznačne odmieta...

Musíme sa pozerať predovšetkým na skutočný stav štátneho rozpočtu. Rozhodne si neprajeme nejaké dramatické zvyšovanie jeho schodku. Ak máme pokryť výdavkové priority, ktoré sme sľubovali v predvolebnej kampani, tak k určitému zvýšeniu daní bude musieť prísť, najmä pokiaľ ide o právnické osoby. Ale všetky konkrétne rozhovory sú ešte len pred nami.

V čom ďalej Babišovi rozhodne neustúpite?

Pre nás bude určite dôležité, aby sme presadili zrušenie poplatkov v zdravotníctve, zákon o majetkových priznaniach a valorizáciu dôchodkov. Na tom budeme trvať. Ale myslím si, že s ANO 2011 máme prekvapivo veľa spoločných bodov.

Ktoré kreslá ste ochotní Babišovi a ľudovcom dať? A ktorých sa v žiadnom prípade nevzdáte?

Sociálna demokracia ako najsilnejšia politická strana sa bude usilovať o pozíciu predsedu vlády. Čo sa týka ostatných kresiel, o tých ešte len budeme hovoriť. Zatiaľ tiež nie je isté ani to, či sa hnutie ANO bude vôbec usilovať o priame zastúpenie vo vláde. Aj to bude predmetom koaličných rozhovorov.

Už ste sa s Babišom a so šéfom ľudovcov Pavlom Bělobrádkom po voľbách osobne stretli?

S Babišom som bol zatiaľ len v telefonickom kontakte. Predpokladám, že osobná schôdzka sa uskutoční v dohľadnej dobe. S Bělobrádkom som sa stretol v stredu na prvom neformálnom rozhovore. Bavili sme sa o niektorých možnostiach programového prieniku, aj o tom, ako by mohla byť usporiadaná budúca vláda. Dohodli sme sa tiež, že s konkrétnejším vyjednávaním počkáme do zasadnutia ústredného výboru ČSSD.

Vedenie ANO aj ľudovcov sa jasne vyjadrilo, že o koalícii chce hovoriť iba s vami, a nie s rebelmi s Michalom Haškom na čele. Je to pre vás určité zadosťučinenie?

Toto stanovisko našich možných koaličných partnerov považujem za logické. Ja by som sa na ich mieste tiež nepúšťal do vyjednávania v okamihu, keď ešte nie je zrejmé, kto za tú druhú politickú stranu hovorí. V každom prípade je pre mňa rozhodujúce stanovisko našej politickej strany. Desiateho novembra máme zasadnutie ústredného výkonného výboru ČSSD. Ak ma na ňom strana podporí, tak budeme pokračovať v koaličnom vyjednávaní.

Napriek výzvam na vaše odstúpenie ste zostali na čele strany. Veríte, že prezident Zeman poverí zostavením vlády práve vás?

Podľa všetkých informácií, ktoré mám k dispozícii, poverí Miloš Zeman toho predstaviteľa sociálnej demokracie, ktorého mu strana navrhne. Buď to budem ja, alebo Michal Hašek. Toto rozhodnutie musí urobiť práve ústredný výkonný výbor. Každopádne nie je možné, aby naďalej pokračovala takáto situácia v ČSSD. Musí byť jasné, kto stranu vedie, kto povedie vyjednávací tím a kto prípadne povedie zostavenie vlády v pozícii premiéra.

Takže ak sa strana postaví za vás, stanete sa premiérom práve vy?

Pevne verím, že Zeman bude rešpektovať stanovisko ČSSD. Na druhej strane je pravda, že Zeman občas podlieha pokušeniu postoj sociálnej demokracie vopred nejakým spôsobom ovplyvňovať.

Narážate tým na schôdzku u Zemana, na ktorej sa ľudia okolo Michala Hašeka mali s prezidentom dohodnúť na vašom odstavení...

Všetci aktéri sa v stredu po dvoch dňoch zapierania a klučkovania konečne priznali, že tá schôdzka sa v sobotu večer naozaj uskutočnila.

Môžu takéto spory oslabiť pozíciu ČSSD pri koaličných vyjednávaniach? Hrozí dokonca rozpad ČSSD?

Rozpad ani rozštiepenie nehrozí. Ale spory, ktoré začala a vyhrotila snaha odvolať ma z funkcie predsedu sociálnej demokracie, nepochybne našu stranu poškodili. Vážne ju oslabili v dôležitej chvíli, kedy by sme mali naplno viesť koaličné vyjednávania. Aj vďaka tomuto pokusu o prevrat sa na čas zmrazili akékoľvek vyjednávania.

Časť poslancov sa v spore postavila za vás a druhá časť za Hašeka. Viete, na koľko poslancov sa môžete spoľahnúť? Dokážete dať vôbec dokopy 50 hlasov, ktoré ste získali vo voľbách?

Nemám o tom vôbec žiadne pochybnosti. Myslím si, že náš klub bude držať pohromade. Je tam celý rad skúsených poslancov, ktorí už prešli podobnými krízami v minulosti. ČSSDd sa na nich vždy mohla spoľahnúť. Ja by som sa teda toho nebál. Na druhej strane je dôležité urobiť poriadok v strane, tak aby sa tu už neopakovali neboli takéto prevraty a snahy akýmkoľvek spôsobom meniť výsledky demokratických volieb.

Bude táto jednota platiť aj v prípade, že vás strana nepodporí na jej čele?

Ja dúfam, že nech už rozhodovanie ústredného výkonného výboru dopadne akokoľvek, tak to nepoškodí jednotu poslaneckého klubu sociálnej demokracie. V utorok som sa zúčastnil na schôdzke klubu a mal som z neho dobrý pocit. Myslím si, že klub bude rešpektovať rozhodnutia našej politickej strany.

01 - Modified: 2021-12-10 16:10:03 - Feat.: - Title: ČSSD má nového šéfa. Hamáčka po volebnom debakli nahradí Šmarda 02 - Modified: 2021-10-11 12:45:05 - Feat.: - Title: Po 32 rokoch od pádu železnej opony sú českí komunisti mimo parlamentu 03 - Modified: 2019-07-04 12:31:15 - Feat.: - Title: Hamáček zvolá predsedníctvo ČSSD, na stole je aj odchod strany z Babišovej vlády 04 - Modified: 2018-06-15 14:49:17 - Feat.: - Title: ČSSD odklepla vládu s Babišom. Bude mať piatich ministrov 05 - Modified: 2018-05-13 14:55:37 - Feat.: - Title: ČSSD odmieta rokovať s komunistami: Je to výhradne vecou Babiša
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 20:34