StoryEditor

Morales: Bolívia potrebuje partnerov, nie patrónov

23.01.2010, 07:38
Autor:
TASRTASR
Bolívijský ľavicový prezident Evo Morales začal v piatok svoje druhé funkčné obdobie.

Zaviazal sa na ďalšie upevňovanie štátnej kontroly nad najchudobnejšou juhoamerickou ekonomikou a na ťažbu a zlepšené využitie zásob lítia, ktoré patria k najväčším na svete.

Druhé funkčné obdobie
Morales, ajmarský Indián a prvý domorodý prezident, dosiahol výrazné víťazstvo vo vlaňajších decembrových prezidentských voľbách za širokej podpory chudobnej indiánskej väčšiny. Stal sa tak hlavou štátu druhýkrát po sebe.

V prejave počas inaugurácie Morales sľúbil, že založí štátny denník, štátne spoločnosti na výrobu cementu a liekov, mliekarenské podniky a rozvinie priemysel na spracovanie lítia i železa. Chce tak Bolívii pomôcť vyvážať produkty s pridanou hodnotou namiesto surovín.

Výzva na investorov
V prejave oslovil aj zahraničných investorov, ktorí sú ostražití po jeho znárodnení energetického priemyslu v roku 2006 a po podobných krokoch socialistického venezuelského prezidenta Huga Cháveza.

"Potrebujeme veľa peňazí, aby sme priemyselne využili lítium... sme pripravení rokovať so zahraničnými investormi a zabezpečiť investície," vyhlásil Morales v hlavnom meste Bolívie La Paz na inaugurácii, ktorej sa zúčastnili viacerí juhoamerickí prezidenti, vrátane ľavicových spojencov Cháveza a ekvádorskej hlavy štátu Rafaela Correu.

Morales (50) povedal, že Bolívia potrebuje "partnerov, ale nie patrónov".

Lítiové bohatstvo
Bolívia má obrovské zásoby lítia, ale na rozdiel od susednej Argentíny a Čile ich veľmi nevyužíva. Lítium sa používa do dobíjateľných batérií, ktoré poháňajú prenosné počítače (laptopy) a mobilné telefóny. Dopyt po lítiu sa podľa očakávania závratne zvýši, ak začnú výrobcovia automobilov produkovať elektrické autá vo veľkom meradle.

Ruka štátu
Po znárodnení energetických, banských a telekomunikačných spoločností teraz bolívijský štát kontroluje 28 percent ekonomiky, čo je o osem percent viac ako pred nástupom Eva Moralesa do funkcie. Vláda si dala za cieľ dosiahnuť 40-percentnú štátnu kontrolu nad ekonomikou, a to najmä ďalším zakladaním štátnych spoločností.

Kritici tvrdia, že Morales môže využiť všetku svoju moc na zavedenie režimu s jednou stranou. Morales však označuje svoj štýl politiky za "demokratickú revolúciu" a zaviazal sa, že bude rešpektovať demokratické hodnoty.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 07:47