StoryEditor

Chávez chce priame rozhovory s lavicovými povstalcami

01.09.2007, 09:12
Autor:
SITASITA
Venezuelský prezident Hugo Chávez je pripravený na priame rozhovory s ľavicovými povstalcami, ktorí v Kolumbii zadržiavajú desiatky rukojemníkov.

Chávez to vyhlásil v piatok v Bogote, kde o rukojemníkoch hovoril s kolumbijským prezidentom Alvarom Uribem. Schôdzka s predstaviteľmi Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) by sa mala podľa Cháveza konať vo Venezuele. Kolumbijský prezident podľa Chávezových slov iniciatívu jednoznačne podporuje.

"Som pripravený stretnúť sa vo Venezuele so zástupcami sekretariátu FARC," povedal Chávez po stretnutí s Uribem. Témou ich rozhovorov bol návrh povstalcov, ktorí uvažujú o prepustení spolu 45 rukojemníkov výmenou za 500 svojich spolubojovníkov zadržiavaných v kolumbijských väzniciach. Ľavicový venezuelský líder neuviedol presný termín, kedy by sa rozhovory s povstalcami mali uskutočniť. Konštatoval iba, že domov odchádza s "veľkým optimizmom".

FARC zadržiava stovky rukojemníkov, vrátane troch amerických občanov a bývalej kandidátky na prezidentský úrad Ingrid Betancourtovej, ktorá má dvojité kolumbijsko-francúzske občianstvo. Chávez, ktorý o sprostredkovaní v rukojemníckej kríze hovoril aj s francúzskym prezidentom, uviedol, že ho Nicolas Sarkozy požiadal, aby od povstalcov z FARC žiadal dôkazy, že Betancourtová je stále nažive.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 12:49