StoryEditor

Nemecké seriály sú v kurze

27.09.2007, 00:00
Nemecko je už tradične baštou európskych televíznych seriálov. Aj diváci na Slovensku si dodnes pamätajú na populárneho Derricka či komisára Schimanskeho zo seriálu Miesto činu.

Nemecko je už tradične baštou európskych televíznych seriálov. Aj diváci na Slovensku si dodnes pamätajú na populárneho Derricka či komisára Schimanskeho zo seriálu Miesto činu.

Boduje lekárske prostredie
Nemecká televízna škola boduje seriálmi z nemocničného prostredia, čoraz obľúbenejší sú drsní chlapíci z policajnej jednotky Cobra, ale i romantické série z okružných plavieb po exotických miestach. Tradične vysokú sledovanosť najmä vo východnej časti Nemecka majú seriály produkované Stredonemeckou televíziou v saskom meste Lipsko.
Z jej štúdii Média City vyšli aj nové diely Miesta činu, ktoré sa odohrávajú prevažne v Lipsku.
Absolútnou jednotkou, ktorá sa k slovenským divákom ešte nedostala, je však seriál In aller Freundschaft (Úplne priateľsky). Príbehy personálu lipskej nemocnice zaujali milióny divákov v celom Nemecku a vysokú sledovanosť majú aj v zahraničí. "Na budúci rok budeme oslavovať desaťročie seriálu. Za ten čas sa nakrútili stovky dielov," vysvetľuje Michael Sasse z Média City.

Vzor-Československo
Nemocničné seriály zažívajú boom vari vo všetkých európskych televíziách. Priekopníkom bola československá Nemocnica na okraji mesta. Dodnes si na ňu v Nemecku pamätajú. Odvtedy sa však veľa zmenilo -- v televízii aj v nemocniciach. "Do našich štúdii, kde sa seriál nakrúca, sa denne chodia pozerať desiatky divákov," hovorí Sasse počas prehliadky. Fanúšikovia si môžu na vlastné oči prezrieť operačné sály, nemocničné lôžka i ďalšie priestory, kde prežívajú svoje osudy ich obľúbení hrdinovia. To všetko vyrástlo v priestoroch Média City v areáli Stredonemeckej televízie.
Televízia organizuje aj dni otvorených dverí, počas ktorých sa ľudia môžu s hlavnými predstaviteľmi odfotiť v nemocničných úboroch priamo na operačnej sále. Média City však nežijú iba zo seriálov. Každý rok organizujú päť veľkých slávností tradičnej nemeckej ľudovej hudby. Svojich profesionálov a techniku využili i na odovzdávaní nemeckých filmových cien Lolla v Berlíne či vylosovaní skupín pred minuloročnými majstrovstvami sveta vo futbale v Nemecku "V našich štúdiách nakrúcali už mnohé známe osobnosti, aj hollywoodske hviezdy," dodáva Sasse.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 09:53