StoryEditor

Paroubka v Amerike o radare nepresvedčili

06.11.2007, 23:00

Ešte v marci tohto roka bola česká politická diskusia o americkej protiraketovej základni v Európe oveľa vyhrotenejšia než v Spojených štátoch. Teraz je však situácia iná a odpor voči protiraketovému systému narastá aj v USA. Presvedčiť sa o tom včera mohol predseda českých sociálnych demokratov Jiří Paroubek, ktorý sa s americkým systémom oboznámil priamo v jame levovej -- v Agentúre protiraketovej obrany vo Virgínii.
Už pred cestou však Paroubek upozorňoval, že jeho negatívny postoj k výstavbe radaru návšteva nezmení. "Myslím si, že určite nie."
Odpor Ruska, napäté vzťahy s Iránom či gradujúca kampaň pred prezidentskými primárkami -- to všetko urobilo z plánov prezidenta Georgea W. Busha na rozširovanie protiraketového dáždnika poriadne horúcu tému. Využívajú to najmä republikánski politici a komentátori, ktorí prezentujú verejnosti váhavejší postoj demokratov ako ďalší dôkaz údajnej tradičnej demokratickej mäkkosti v otázkach národnej bezpečnosti.
Na postoj demokratického kandidáta Baracka Obamu k radaru sa dnes bude môcť Paroubek spýtať jeho poradcu pre zahraničnú politiku Marka Brzezinského. Nie je však celkom jasné, aká bude jeho odpoveď. V lete Obama zdôraznil, že sa ešte nepreukázala funkčnosť celého systému. "Bushova administratíva v minulosti zveličovala schopnosť protiraketovej obrany a ponáhľa sa s jej rozmiestnením z politických dôvodov," tvrdí Obama.
Kategorické odmietnutie Bushovej bezpečnostnej politiky, vrátane raketovej obrany, dnes bude Paroubek počuť z úst poslanca a demokratického prezidentského kandidáta Dennisa Kucinicha. Ten reprezentuje vyhranené menšinové krídlo demokratickej strany, kde je raketová obrana považovaná za priame pokračovanie projektu Hviezdnych vojen amerického exprezidenta Ronalda Reagana z čias studenej vojny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 21:45