Reuters
StoryEditor

Trumpov právnik: Proces impeachmentu ešte viac rozdelí Spojené štáty

09.02.2021, 22:11
Autor:
TASRTASR
V americkom Senáte sa v utorok začal v poradí druhý proces ústavnej žaloby (impeachmentu) bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Proces ústavnej žaloby (impeachmentu) voči bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi by mal byť podľa jedného z jeho právnikov zamietnutý, a to preto, že je protiústavný a ešte viac by rozdelil už i tak polarizovanú krajinu. Povedal to v utorok jeden z Trumpových právnikov, informovala agentúra AP.

​Po procese impeachmentu budú Spojené štáty "omnoho viac rozdelené a naše postavenie na celom svete bude vážne narušené", povedal David Schoen, ktorého citovala agentúra AFP. Demokratov obvinil z toho, že ich poháňa nenávisť voči Trumpovi a boja sa, že prídu o moc.

V americkom Senáte sa v utorok začal v poradí druhý proces ústavnej žaloby (impeachmentu) bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Demokratickí členovia Snemovne reprezentantov obviňujú Trumpa z podnecovania povstania v súvislosti s januárovým útokom jeho prívržencov na sídlo amerického Kongresu.

Trumpov tím argumentuje, že proces je protiústavný, keďže Trump už nie je prezidentom. Demokrati sa však odvolávajú na precedens z roku 1876 a takisto sa opierajú o to, že nepokoje v Kapitole sprevádzali násilnosti.

Demokratický kongresman za štát Maryland Jamie Raskin v utorok v emotívnom prejave opisoval udalosti, keď do Kapitolu vtrhli Trumpovi rozhnevaní stúpenci a zákonodarcom ukazoval i videá z nepokojov, píše agentúra DPA.

Otcovia zakladatelia a tí, čo stáli pri zrode americkej ústavy boli podľa neho presvedčení, že impeachement je možné viesť aj voči bývalým predstaviteľom USA a tiež, že Senát disponuje takouto právomocou.

​V utorok sa očakáva hlasovanie o tom, či je proces impeachmentu v súlade s ústavou. Samotným obvinením sa však bude Senát zaoberať až v stredu.

Proces bude podľa demokratických senátorov, na ktorých sa odvolala stanica CNN, prebiehať do nedele alebo pondelka.

Trump je jediným prezidentom USA, na ktorého bola podaná ústavná žaloba až dvakrát v priebehu jeho funkčného obdobia. Prvýkrát čelil pokusu o impeachment v decembri 2019, ktorý však Senát napokon odmietol.

01 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 02 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 03 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 04 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 05 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 18:31