StoryEditor

Zbrane z USA proti Američanom

24.09.2007, 00:00

Americká federálna prokuratúra vyšetruje niektorých zamestnancov kontroverznej americkej bezpečnostnej firmy Blackwater pre podozrenie, že do Iraku pašovali zbrane. Tie údajne skončili v rukách miestnych povstalcov.
Američania zákaz nerešpektujú
Iracká vláda firme dočasne odobrala licenciu kvôli incidentu z minulého víkendu, pri ktorom zamestnanci Blackwateru v Bagdade zabili viac ako desať irackých civilistov. Ochranka amerického konvoja vtedy začala paľbu v bagdadskej štvrti Mansúr na autá civilistov. Svedkovia vypovedali, že na to nebol dôvod, ale firma svojich zamestnancov obhajuje a tvrdí, že konvoj napadli. Incident vyšetrujú spoločne Iračania i Američania. Podľa hovorcu irackého ministerstva vnútra strážcovia začali strieľať na idúce vozidlá, ktorých vodiči na výzvu nezastavili.
Americká ambasáda však odobratie licencie spoločnosti nerešpektuje a služby spoločnosti využíva naďalej.
"Tvrdenie, že Blackwater bol zapletený do nezákonných aktivít so zbraňami, je neopodstatnené. Firma nevie o žiadnom svojom zamestnancovi, ktorý by nezákonne vyvážal zbrane," bránila sa vo svojom vyhlásení americká spoločnosť. Predtým však potvrdili, že v roku 2005 pre krádež z firemných zariadení v Spojených štátoch prepustili dvoch svojich zamestnancov.
Stratili sa zbrane
Práve pred viac ako mesiacom sa objavili informácie, že americké ministerstvo obrany stratilo prehľad o tom, kde sa ocitlo viac ako 190-tisíc samopalov a revolverov predaných v roku 2004 a 2005 irackým bezpečnostným silám. Vo svojej správe to tvrdilo Vládne zúčtovacie stredisko. Podľa neho tiež Pentagon nemôže "nájsť" 135-tisíc kusov výstroje a 115-tisíc kusov prilieb, ktoré odovzdali iracký silám do polovice septembra 2005. "Naša revízia údajov za rok 2007 zistila pokračujúci problém so zmiznutými alebo neúplnými údajmi," uvádza sa ďalej v správe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 07:15