TASR/AP
StoryEditor

Zmutovaný koronavírus odhalili aj v ďalších krajinách, účinnosť vakcíny môže byť ohrozená

10.11.2020, 10:38
Autor:
ČTKČTK
V Holandsku boli norky zo zasiahnutej farmy utratené a mutácia ľudí nenakazila.

Mutácia koronavírusu, ktorá sa nedávno objavila v dánskych chovoch noriek, sa už na začiatku mája vyskytla u jednej norky aj na farme v Holandsku.

BBC to povedal holandský expert Wim van der Poel s odkazom na spätnú analýzu genetických údajov.

​Koronavírus ako taký už bol odhalený u noriek v štyroch ďalších krajinách - v Španielsku, Švédsku, Taliansku a Spojených štátoch.

Zatiaľ čo v Dánsku už bola spomenutá mutácia koronavírusu zistená u viac ako 200 ľudí, v Holandsku boli norky zo zasiahnutej farmy utratené a mutácia ľudí nenakazila, tvrdí van der Poel, veterinárny expert z Wageningenskej univerzity.

Vírus sa rýchlo šíri

Sekvencie genómu mutácie objavené v Dánsku boli len pred niekoľkými dňami publikované vo verejnej databáze, čo vedcom umožňuje dohľadať mutáciu aj v iných krajinách. Niektorí však kritizujú, že sa to stalo neskoro.

"Myslím, že najviac sklamaní sme tým, že dáta až teraz uzreli svetlo sveta," povedal BBC James Wood, vedúci oddelenia veterinárnej medicíny na Cambridgeskej univerzite.

Medzi norkami sa v podmienkach chovov s tisíckami zvierat koronavírus SARS-CoV-2 zjavne rýchlo šíri a občas zrejme môže preskočiť aj späť na ľudí.

Ohrozená účinnosť vakcíny

Dánski vedci sa obávajú, že genetické zmeny vo variante vírusu späté s norkami by mohli ohroziť účinnosť budúcej vakcíny.

Mutácia je totiž zvlášť odolná voči protilátkam. Tomu, že by mutácia bola nebezpečnejšia ako iné varianty koronavírusu, zatiaľ nič nenasvedčuje.

Dánsko, ktoré je najväčším producentom norkových kožuchov na svete, sa rozhodlo utratiť celú svoju populáciu noriek, ktorá činí až 17 miliónov zvierat. Časť krajiny je kvôli výskytu mutácie v karanténe a Británia zakázala vstup všetkým cestujúcim z Dánska.

Rovnako tak Holandsko začalo rozsiahle utrácanie noriek po tom, čo sa od týchto zvierat chovaných na kožušinu nakazilo niekoľko ľudí.

Na konci augusta holandská vláda oznámila, že po zistení koronavíursovej infekcie na niekoľkých farmách s norkami bude chov týchto kožušinových zvierat k 1. marcu 2021 v krajine úplne zakázaný.

01 - Modified: 2024-04-26 04:46:48 - Feat.: - Title: Kodaň navýšila vojenskú pomoc pre Ukrajinu o 4,4 miliardy dánskych korún 02 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 03 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 04 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 05 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 07:29