StoryEditor

Rusi dobýjajú severný pól. Pod vodou

30.07.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Ruská výprava, ktorá chce v najbližších dňoch dosiahnuť dno oceánu pod severným pólom, vyskúša la v polárnych podmienkach špeciálne miniponorky. Obe ponorky bez problémov dosiahli dno v hĺbke 1311 metrov.
Na dne Severného ľadového oceánu pod pólom chcú Rusi nielen zbierať biologické i geologické vzorky, ale tiež tam ako dôkaz svojho prvenstva v špeciálnom puzdre zanechať ruskú vlajku. Polárnici upozorňujú na zložité a extrémne podmienky ponoru do hĺbky 4 300 metrov a na problémy, ktoré môžu čakať posádku pri vynorení. Sami si totiž budú musieť v pohybujúcom sa ľade nájsť miesto na vynorenie.
Ak sa expedícii podarí preukázať, že dno v oblasti podmorského Lomonosovovho horského chrbta je geologicky spojené s kontinentálnym šelfom Ruska, môže si Ruská federácie robiť nároky na hospodárske využitie tohto územia. Išlo by až o 1,2 milióna štvorcových kilometrov oceánu, teda územie väčšie ako Nemecko, Francúzsko a Taliansko spolu, s veľkými zásobami nerastných surovín. Prípadné vedecké dôkazy, že oblasť je spojená s ruským severom, musí Moskva predložiť OSN.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 13:19