TASR/AP
StoryEditor

V Rusku vyhlásili pátranie po Cichanovskej

07.10.2020, 17:38
Autor:
TASRTASR
Cichanovská je v Bielorusku obvinená z výziev k činom ohrozujúcim bezpečnosť štátu.

Rusko vyhlásilo pátranie po bývalej kandidátke prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlane Cichanovskej.

Podľa agentúry Interfax to vyplýva z oficiálneho oznámenia zverejneného na webe ruského ministerstva vnútra, kde sa uvádza, že je hľadaná na základe "článku trestného zákona", ktorý však nie je špecifikovaný.

​Agentúra TASS s odvolaním sa na ruské orgány činné v trestnom konaní uviedla, že Cichanovská je už hľadaná v Bielorusku a keďže bola zaradená na medzištátny zoznam hľadaných osôb, bude sa po nej pátrať aj v Rusku.

Predtým bol na zoznam osôb hľadaných na území Ruskej federácie zaradený aj bývalý bieloruský diplomat a exriaditeľ správy Parku vysokých technológií Valeryj Capkala, ktorý sa v Bielorusku neúspešne pokúšal o registráciu ako kandidát nedávnych prezidentských volieb a momentálne sa v zahraničí angažuje na strane bieloruskej opozície.

Cichanovská je v Bielorusku obvinená z výziev k činom ohrozujúcim bezpečnosť štátu.

V rovnakej veci sú v Bielorusku stíhaní a vo väzbe vyšetrovaní Cichanovskej kolegovia, členovia predsedníctva opozičnej Koordinačnej rady Maryja Kalesnikavová a Maxim Znak.

Podľa oficiálnych údajov bieloruskej Ústrednej volebnej komisie získala Cichanovská v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta, spolu 10,1 percenta hlasov.

Počas hlasovania i po voľbách sa objavili správy o rozsiahlom falšovaní výsledkov, v dôsledku čoho v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré neutíchajú a majú rôzne podoby - od masových demonštrácií cez susedské párty vo vnútroblokoch bytových domov po grafity na múroch či vtipy šírené na internete.

Väčšina verejných zhromaždení - bez ohľadu na počet a vek účastníkov - vyvoláva reakciu polície - často vrátane použitia násilia a zatýkania.

Samotná Cichanovská nepriznala svoju volebnú porážku a vyhlásila sa za "jediného vodcu zvoleného bieloruským ľudom".

Momentálne sa Cichanovská nachádza v EÚ. Bielorusko bola nútená opustiť krátko po voľbách pre tlak a vyhrážky úradov požadujúcich, aby uznala výsledky volieb a víťazstvo Alexandra Lukašenka.

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:06