StoryEditor

Právo mať zbraň. Američanov čaká zmena

26.11.2007, 23:00

Najvyzbrojenejšia krajina sveta, Spojené štáty americké, chystá "opravu" dodatku ústavy o práve jedinca vlastniť zbraň. O preskúmaní 70-ročného zákona rozhodol Najvyšší súd po spore medzi Washingtonom D.C. a ochrankárom, ktorý sa nehodlá vzdať zbrane napriek tomu, že hlavné mesto USA ako jediné uplatňuje najprísnejšie zákony na držanie zbrane.
V Amerike má zbraň deväť z desiatich dospelých. Právo vlastniť zbraň patrí v ústave po práve na slobodu slova, náboženstva a zhromažďovania hneď druhé miesto.
"Nemyslím si, že príde k veľkej zmene, a keď, tak v prospech loby za držanie zbraní, pretože tá je spojená s vládou. Stane sa tak, ako oni chcú," povedal HN expert na odzbrojovanie ženevskej organizácie pod OSN Patrick McCarthy.
Súd začne rokovať o dodatku ústavy v marci a rozhodnúť by mal v júni budúceho roka.
Mierumilovný Washington
Až štyri z piatich zločinov sa v USA stanú práve súkromne držanou zbraňou. Nie je však tajomstvom, že Američania zbrane milujú. Oponenti zákona tvrdia, že by ľudia mali mať právo ochraňovať sa, pretože polícia nemôže zasiahnuť všade. Washington D.C., naopak, argumentuje, že chce zákazom znížiť násilie, čo sa mu podľa štatistík aj s veľkým úspechom podarilo. Práve pracovník ochranky Dick Heller proti tomu protestuje. Tvrdí, že takto chráni svoju rodinu v nebezpečnej štvrti. Čo sa týka akejsi samoochrany, odborníci sú opatrnejší. "Je to legitímny argument pre tých, ktorí sa cítia ohrození. Iné je, keď žijú v bezpečných zónach -- čo je vo väčšine prípadov v USA -- a chcú zbrane, pretože vravia, že je to ich právo a majú povinnosť toto právo uplatňovať," vysvetlil McCarthy.
Američania neveria polícii
Spojenými štátmi neraz otriasli prípady masakrov na stredných školách. Polícia začiatkom októbra v štáte Pennsylvánia zatkala 14-ročného chlapca, ktorý plánoval spáchať zločin, aký sa stal v apríli v roku 1999, keď dvaja študenti postrieľali na strednej škole v Columbine na predmestí Denveru 12 spolužiakov a profesora.
Švajčiarsky Univerzitný ústav vysokých medzinárodných štúdií tvrdí, že nie vlády, armády alebo ozbrojené milície disponujú najväčším počtom strelných zbraní, ale práve civilisti. "Množstvo zbraní u civilných osôb vysoko presahuje naše pôvodné odhady, pričom vysoký nárast je zreteľný v posledných piatich rokoch," povedal riaditeľ Programu prehľadu malých zbraní tejto organizácie Keith Krause. Tento odborník tvrdí, že ozbrojenosť rastie úmerne s rastom národného bohatstva.
"V USA sú to aj ďalšie faktory. Američania nemajú vieru vo vládu, je to ich všeobecný filozofický princíp, majú tendenciu neveriť," reagoval McCarthy.
Horúca diskusia
Odborníci predpokladajú, že budúca politika zbraní do veľkej miery zasiahne aj do predvolebnej diskusie v prezidentských voľbách. Zbrane tu stále vyvolávajú ostré debaty medzi politikmi, lobistami a aktivistami. Názory medzi republikánmi a demokratmi sa líšia. Republikánsky kandidát na budúceho prezidenta USA Rudy Giuliani presadzuje, aby budúci majitelia zbraní prešli písomným testom. Najhorúcejší favorit demokratov, senátorka Hillary Clintonová, presadzuje previerky o minulosti a menší prístup k zbraniam, jej súper z rovnakého tábora je len za zákaz poloautomatických zbraní.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 15:06