Reuters
StoryEditor

India využije svoje kapacity na vývoj vakcíny proti koronavírusu. Pomôcť chce celému svetu

26.09.2020, 21:43
Autor:
ČTKČTK
Podobne sa vyjadrili lídri ďalších krajín. Vakcína by mala byť dostupná pre všetkých.

Kapacity na výrobu vakcín v Indii budú v boji proti pandémii Covidu-19 využité k pomoci celému ľudstvu. Sľúbil to dnes indický premiér Narendra Modi na všeobecnej rozprave 75. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

"Ako najväčší výrobca vakcín na svete chcem dnes ešte raz uistiť globálne spoločenstvo," povedal Modi vo vopred nahranom prejave. "Indická kapacita výroby a dodávok vakcín bude využitá na pomoc celému ľudstvu v boji s touto krízou," vyhlásil šéf vlády druhej najľudnatejšej krajiny sveta.

Modi povedal, že India pokračuje v tretej fáze klinických testov svojej vakcíny a pomôže všetkým krajinám zlepšiť distribučné a skladovacie kapacity pre dodané vakcíny.

Módi v auguste povedal, že India je pripravená na hromadnú výrobu vakcíny proti Covidu-19.

Generálny tajomník OSN António Guterres volá po "ľudovej vakcíne", ktorá bude dostupná každému. Vo štvrtok však vyjadril znepokojenie nad tým, že niektoré krajiny "údajne uzatvárajú zmluvy bokom výhradne pre svojich vlastných obyvateľov".

Takýto "vakcinacionalizmus" je podľa neho nielen nespravodlivý, ale tiež odsúdený na neúspech, pretože nikto nie je v bezpečí, kým všetci nie sú v bezpečí.

V podobnom duchu v piatok pred Valným zhromaždením hovoril tiež napríklad austrálsky premiér Scott Morrison. "Ktokoľvek objaví vakcínu, musí sa o ňu podeliť," vyhlásil Morrison podľa agentúry Reuters.

"Niekto môže vidieť krátkodobú výhodu, alebo dokonca zisk," povedal Morrison. "Ale ja uisťujem každého, kto by mohol uvažovať v takých intenciách, ľudstvo si to bude veľmi dlho pamätať a bude nesmierne prísnym sudcom," vyhlásil Morrison.

"Sľub Austrálie je jasný: Ak my nájdeme vakcínu, budeme ju zdieľať. To je sľub, ktorý musíme dať všetci," dodal austrálsky politik.

Britský premiér Boris Johnson vo svojom dnešnom príhovore k Valnému zhromaždeniu povedal, že koronavírusová pandémia nahlodala putá medzi národmi a vyzval svetových lídrov k zjednoteniu proti "spoločnému nepriateľovi", ktorým je Covid-19. "Nikdy už nesmieme viesť 193 oddelených bojov proti tomu istému nepriateľovi," povedal Johnson.

Britský premiér, ktorý sa pred časom Covidom-19 sám nakazil a strávil tri dni na jednotke intenzívnej starostlivosti, vyzval krajiny na zdieľanie dát a vytvorenie globálneho systému včasného varovania pred epidémiami.

Johnson tiež sľúbil, že Británia vloží 500 miliónov libier do programu COVAX na spravodlivú distribúciu budúcich vakcín proti Covidu-19. Pomôcť má hlave 92 najchudobnejších krajinám sveta ku získaniu vakcíny, až nejaká bude.

Ďalej Johnson oznámil, že jeho krajina po nasledujúce štyri roky zvýši svoj príspevok Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) o 30 percent.

01 - Modified: 2024-04-29 05:57:52 - Feat.: - Title: Rakúsko zvolalo konferenciu o autonómnych zbraňových systémoch 02 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 03 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 07:54