Ambasáda USA v BaghdadeReuters
StoryEditor

Rakety zasiahli americkú ambasádu v Bagdade

26.01.2020, 21:23
Autor:
TASRTASR
Pri útoku sa zranil najmenej jeden človek. Spojené štáty vyzývajú Irak, aby si plnil svoje povinnosti.

Najmenej jedna osoba utrpela zranenia po tom, ako do areálu americkej ambasády v tzv. Zelenej zóne v irackom hlavnom meste Bagdad dopadli v nedeľu podvečer tri rakety. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného vysoko postaveného irackého predstaviteľa.

Jedna z rakiet podľa zdroja AFP zasiahla samoobslužnú jedáleň situovanú v komplexe ambasády v čase večere. Dve ďalšie dopadli neďaleko.

​Spojené štáty vyzvali v reakcii na útok Irak, aby chránil americké diplomatické zariadenia v krajine. "Vyzývame irackú vládu, aby si splnila svoje povinnosti týkajúce sa ochrany našich diplomatických zariadení," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí.

Nebolo známe, či je zranenou osobou Američan alebo iracký zamestnanec pracujúci na misii.

Podľa predchádzajúcich správ AFP z bagdadskej Zelenej zóny, v ktorej leží väčšina zahraničných veľvyslanectiev, bolo počuť hlasné dunenie.

Prísne stráženú Zelenú zónu v Bagdade zasiahlo v nedeľu podvečer miestneho času celkovo päť rakiet. Podľa oficiálnych vyhlásení nikto neutrpel zranenia. K zodpovednosti za tento incident sa bezprostredne nikto neprihlásil, píše agentúra DPA.

Iracký premiér v demisii Ádil Abdal Mahdí nedeľňajšie ostreľovanie areálu americkej ambasády v Bagdade odsúdil ako protiprávny čin, píše agentúra DPA.

"Odsudzujeme pokračovanie týchto protiprávnych činov, ktoré oslabujú štát a porušujú jeho zvrchovanosť," uviedol podľa agentúry INA Mahdí. Dodal, že vydal pokyn na nasadenie vojakov do tejto oblasti. Nariadil taktiež vyšetrovanie s cieľom zatknúť osoby, ktoré stoja za útokom.

Nezávislý iracký spravodajský portál Alsumaria News s odvolaním sa na svoje zdroje informoval o troch zranených. Citovaný zdroj bez ďalších podrobností uviedol, že z komplexu americkej ambasády vrtuľníkmi evakuovali niekoľko ľudí.

01 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:38