StoryEditor

V Indii zabíjali teroristi

27.08.2007, 00:00

Indiou cez víkend otriasol teror. Dva simultánne výbuchy v meste Haidarábád pripravili v sobotu o život takmer päť desiatok ľudí. Len vďaka veľkej náhode nebol počet obetí niekoľkonásobne vyšší, keďže polícia včera objavila a zneškodnila ďalších takmer 20 nevybuchnutých náloží. Indické úrady z útokov podozrievajú militantných islamistov.
Prvá explózia otriasla zábavným parkom Lumbini, kde sa v tom čase konala laserová šou. O niekoľko minút neskôr vybuchla bomba uložená pri vchode do jedálne v centre Haidarábádu.
Nevybuchnuté bomby s časovými spínačmi objavili vyšetrovatelia ukryté v plastikových vrecúškach na autobusových zastávkach, v kinách, na križovatkách a na mostoch v celom meste. Výbušniny boli obalené železnými guľôčkami. Svedčí to o tom, že cieľom teroristov bolo zabiť čo najviac ľudí. "Guľôčky mali v bombách fungovať ako smrtonosné strely, ktoré zabijú viac ľudí," povedal jeden z lekárov miestnej nemocnice. Polícia oznámila, že nálože obsahovali aj čpavok. ČTK

Indické médiá tvrdia, že za útokom stojí islamistická skupina Harkat džihád islámí, ktorá sídli v susednom Bangladéši. Skupina je zodpovedná aj za májový atentát na haidarábádsku mešitu, pri ktorom zahynulo 11 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 08:00