StoryEditor

Prvý väčší problém pre vládu Ukrajiny

28.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Desaťtisíce demonštrantov protestovalo včera v centre Kyjeva proti zvyšovaniu cien plynu a elektriny a žiadalo, aby vláda rast cien zastavila. Vyše 50- tisíc ľudí sa zišlo na protestnom zhromaždení na Námestí nezávislosti, ktoré zorganizovali odborové zväzy baníkov, zdravotných sestier a ďalších štátnych zamestnancov. Protestujúci pochodovali smerom k parlamentu a prezidentskému palácu, pred nimi sa však pokojne rozišli.
Odchádzajúca vláda začiatkom mája uvoľnila ceny energií. V rámci kompenzácie zvýšila platy pracovníkov v štátnom sektore, rast cien je však nepomerne vyšší ako rast platov. Cena plynu začiatkom mája vzrástla o 25 percent a postupne by mala stúpnuť o ďalších 50 percent. Cena elektrickej energie vzrástla o 25 percent a ceny lístkov na vlak priemerne o 43 percent. Uvoľnenie cien by mal zastaviť rast vnútorného dlhu v železničnej doprave a v prípade energií zabezpečiť dosiahnutie úrovne reálnych cien.
Prudký rast cien spôsobil najmä tlak Ruska. Začiatkom roka vyvolali rusko-ukrajinské spory o cene zemného plynu energetickú krízu, ktorá zasiahla aj krajiny Európskej únie. Budúca premiérka Julia Tymošenková v rámci predvolebnej kampane sľúbila prehodnotiť dohody s Ruskom o cenách zemného plynu, podľa analytikov však jej vláda nebude pokračovať v dotovaní cien energií. Ukrajina je jedným z najväčších spotrebiteľov zemného plynu, podľa kritikov sa však často používa veľmi neefektívne. Navyše, ukrajinská vláda bude mať problém čokoľvek presadiť, keďže najsilnejšia strana, Strana regiónov, môže kedykoľvek parlament zablokovať. Prvýkrát to urobila včera po tom, čo sa jej nepodarilo získať výhodné posty vo výboroch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 04:17