Reuters
StoryEditor

Američania mali pred Trumpom schovávať vlastnú vojenskú loď. Dôvodom bolo jej meno

30.05.2019, 11:37
Autor:
ČTKČTK
Torpédoborec je pomenovaný po senátorovi Johnovi McCainovi, s ktorým mal Trump hlboké spory.

Biely dom chcel po americkom námorníctve, aby zabezpečilo, že prezident Donald Trump počas návštevy základne v japonskej Jokosuke neuvidel torpédoborec USS John S. McCain. S odvolaním sa na svoje zdroje to napísal denník The Wall Street Journal.

Trump na námornej základni v Japonsku:

Trump v reakcii na správu napísal na Twitteri, že o ničom nevedel. Torpédoborec niesol pôvodne meno po amerických admiráloch McCainovi staršom a mladšom, čo boli dedo a otec republikánskeho senátora a tvrdého Trumpovho kritika Johna McCaina. Vlani, krátko pred McCainovým skonom, námorníctvo pomenovanie lode rozšírilo aj na senátora.

Trump americkú námornú základňu v Jokosuke navštívil v utorok na záver štvordňovej cesty do Japonska, kde ho ako prvého zahraničného hosťa prijal nový cisár Naruhito. Na americkej výsadkovej lodi USS Wasp prezident predniesol k námorníkom prejav pri príležitosti pamiatky padlých, ktorú si Spojené štáty pripomínali v pondelok.

Loď mali schovať

Predstavitelia amerického námorníctva a letectva odoslali podľa The Wall Street Journal 15. mája e-mail indo-tichomorskému veliteľstvu s plánmi prezidentovej návštevy. V inštrukciách, ku ktorým činitelia uviedli, že vychádzajú z konzultácií s Bielym domom, bola okrem požiadaviek na vhodné miesta pre pristátie helikoptér a na prípravu USS Wasp tiež tretia žiadosť, aby torpédoborec USS John S. McCain nebol vidieť.

"Prosím, potvrďte, že trojka bude zaistená," citoval denník zo žiadosti adresovanej veliteľstvu. To sa nad požiadavkou začudovalo. Námorný činiteľ, ktorý s veliteľstvom v tejto veci konal, následne odpovedal, že keď sa to prvýkrát dozvedel, takisto sa nad tým pozastavil.

Istý americký činiteľ podľa The Wall Street Journal uviedol, že americký minister obrany Pat Shanahan si citlivosť mena torpédoborca pre Biely dom bol vedomý, preto súhlasil s tým, aby táto téma nenarušila Trumpovu návštevu. V aktuálnom vyhlásení však uviedol, že sa o záležitosti okolo lode dozvedel až teraz z médií.

Meno prekryli

V reakcii na požiadavku veliteľstvo zvažovalo, ako ju splniť. Ako riešenie bolo zvolené zakrytie mena plachtou a pred torpédoborcom navyše kotvil čln, ktorý ho čiastočne zakrýval. Plachta však bola v sobotu odstránená a čln odplával, pretože velenie nakoniec rozhodlo, že torpédoborec zostane v štandardnej konfigurácii bez zamaskovaného mena.

"Počas mojej nedávnej návštevy Japonska som nebol informovaný o ničom, čo sa týkalo lode námorníctva USS John S. McCain," napísal Trump v noci na dnes na Twitteri.

AP k tweetu poznamenala, že prezident výslovne nepoprel, že by o záležitosti s torpédoborcom nebol informovaný ešte pred cestou do Japonska. Agentúra dodala, že požiadala hovorkyňu Bieleho domu Sarah Sandersovú o upresnenie, ktoré však zatiaľ nedostala.

Na správu denníka The Wall Street Journal a ďalších médií medzitým reagovala McCainova dcéra Meghan. "Trump je dieťa a vždy ho bude ohrozovať veľkosť môjho otca," napísala na twitteri. "Ani deväť mesiacov po jeho skone ho Trump nenechá odpočívať v pokoji," dodala.

Spory Trumpa s McCainom

Trump s McCainom, hoci obaja republikáni, mali napäté vzťahy a neváhali sa navzájom tvrdo kritizovať. McCain bol považovaný za zásadového zákonodarcu, ktorý bol ochotný hlasovať s demokratmi proti vôli svojej strany, ak to považoval za lepšie pre Spojené štáty.

Takto napríklad odmietol podporiť republikánsky návrh na zrušenie zdravotnej reformy niekdajšieho demokratického prezidenta Baracka Obamu. Reformu známu ako Obamacare sa Trump dlhodobo snažil odvolať.

Trump okrem iného McCainovi vyčítal prehru v prezidentských voľbách v roku 2008 s Obamom a spochybňoval jeho vojnové hrdinstvo. McCain padol počas vojny vo Vietname do zajatia a odmietal prednostné prepustenie. Trump však k faktu, že McCain bol vojnovým zajatcom, vyhlásil, že má radšej tých, ktorí sa do zajatia nedostali.

Kvôli vzájomným sporom si McCain, ktorý vlani podľahol rakovine, Trumpa na svojom pohrebe výslovne neprial. Prezident tento rok poznamenal, že mu za schválenie štátneho pohrebu pre senátora nikto ani nepoďakoval.

Trump síce odsúhlasil prepravu jeho tela vojenským lietadlom z Arizony do Washingtonu, pocta v podobe vystavenia rakvy v rotunde washingtonského Kapitolu bola však rozhodnutím Kongresu.

01 - Modified: 2018-08-28 06:47:11 - Feat.: 0 - Title: Trump nakoniec vzdal oficiálne hold zosnulému senátorovi McCainovi 02 - Modified: 2018-09-01 16:15:02 - Feat.: 0 - Title: Američania sa lúčili s McCainom, počas piety prehovoril Obama či Bush
01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:58