Reuters
StoryEditor

Británia je v šoku. V krajine rapídne stúpol počet vrážd neplnoletých, vláda chce zasiahnuť

05.03.2019, 08:44
Autor:
tftf
Za posledných 14 dní zavraždili v Británii 12 neplnoletých.

Británia je v šoku. Spamätáva sa z bilancie dvanástich vrážd prevažne mladých a neplnoletých za posledných 14 dní. Naposledy v nedeľu dobodali sedemnásťročného chlapca. Na následky svojich zranení zomrel. Britská vláda sa snaží narastajúce útoky zastaviť osvetou. Chce tiež pridať peniaze polícii alebo sprísniť tresty. 

Yousef Ghaleb Makki bol v noci na nedeľu napadnutý nožom. Zomrel v nemocnici o pár hodín neskôr. Za útokom stoja pravdepodobne dvaja sedemnásťroční mladíci, ktorí boli v ten istý deň zatknutí.

Už v piatok stretol v Londýne podobný osud sedemnásťročnú Jodie Chesneyovú, ktorá večer v parku s priateľmi hrala a spievala. Zrazu sa objavili dvaja mladíci, z ktorých jeden ju bodol nožom do chrbta. Podľa prvých výsledkov vyšetrovania bol páchateľ tmavšej pleti. Po útočníkoch sa zatiaľ bezvýsledne pátra.

Stará mama Chesneyovej má podľa denníka The Sun obavy, že vražedná epidémia len tak neskončí a že súvisí s akýmsi morbídnym "hecováním" gangov na sociálnych sieťach.

Tragický trend riešia poslanci

Od roku 2016 vzrástol v Británii počet vrážd spáchaných neplnoletými na ich rovesníkoch takmer dvojnásobne. Za posledných päť rokov množstvo zranených medzi mládežou následkom útoku reznou zbraňou stúpol dokonca o 93 percent.

Tragický trend riešili v pondelok aj poslanci britského parlamentu, ktorí vládu vyzvali k rýchlym krokom. Konzervatívny minister vnútra Savid Javid odsúdil "nezmyselné násilie" a konštatoval, že úrady na vážny stav reagujú, ale "neexistuje jednoduché riešenie".

"Zavádzame nápravné opatrenia na mnohých miestach. Je dôležité, aby sme sa spojili a toto nezmyselné násilie zastavili. Mladí ľudia po celej krajine zomierajú, to nemôže pokračovať," povedal v pondelok BBC Javid.

Podľa člena vedenia londýnskej polície Grahama McNultyho pracujú členovia jednotky zaoberajúcej sa násilnými činmi mnoho hodín nadčasov a len za posledné tri dni osobne kontrolovali viac ako 2 500 ľudí.

Podľa bývalého šéfa londýnskeho policajného zboru lorda Hogana-Howea by pomohlo zavedenie pozície nezávislého kontrolóra, ktorý by dohliadal na to, ako polícia nakladá s peniazmi určenými na boj s násilnými zločinmi. "Ak k tomu nebudeme pristupovať ako ku kríze, bude trvať ďalšie dva roky, kým sa dočkáme nejakých činov," povedal BBC.

Sociálne médiá rozvášňujú

Simeon Moore, bývalý člen jedného z pouličných gangov, tvrdí, že hlavnú úlohu v týchto napadnutiach zohrávajú sociálne médiá. Teraz sa snažia násťročných od násilia odradiť.

"Keď sa v lokalite stretnú dve skupiny, ktoré sa neznášajú, môžu sociálne médiá tento konflikt výrazne urýchliť. Stane sa to tak náhle a do pár hodín môžete byť mŕtvy," povedal Moore BBC.

"Pozrite sa na komentáre pod niektorými videami na internete. Ľudia sa rozhádajú ľahko, tak to začína," dodal.

Vláda chce šíriť osvetu

Počet smrteľných napadnutí nožom v Británii vzrástol len od roku 2018 takmer o polovicu. Od roku 2016 na dvojnásobok. Britské ministerstvo vnútra tvrdí, že situáciu vyrieši, od októbra 2018.

Situáciu má údajne zlepšiť 200 miliónov libier pre nadačný fond pre mladých, ktorý bude šíriť medzi tínedžermi osvetu. Okrem potierania fyzického násilia má medzi mládežou šíriť aj povedomie o drogách a ich negatívach.

Polícii chce vláda na roky 2019 a 2020 pridať takmer miliardu libier. V Snemovni lordov prerokúvajú poslanci zákon o zbraniach. Mali by sa zvýšiť tresty za napadnutie nožom a kyselinou. Či budú tieto opatrenia dostačujúce, bude jasné v nasledujúcich mesiacoch.

Premiérka Theresa Mayová nedávno vyhlásila, že chápe obavy Britov z rastúceho počtu podobných útokov, ale že nijako nesúvisí s poklesom počtu policajtov v uliciach. V súvislosti s úspornými opatreniami za posledných takmer desať rokov ubudlo len v Anglicku a Walese podľa BBC 20 000 policajtov.

01 - Modified: 2024-05-02 07:59:53 - Feat.: - Title: Pri zmenách v NAKA bude snahou, aby prípady zostali rovnakým policajtom 02 - Modified: 2024-05-01 18:49:00 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o desaťtisíce eur 03 - Modified: 2024-05-01 07:16:55 - Feat.: - Title: Prípravu reorganizácie Policajného zboru má riadiť nový viceprezident 04 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 05 - Modified: 2024-04-30 13:14:44 - Feat.: - Title: V Londýne útočil muž s mečom. Zabil trinásťročného chlapca, napadol aj policajtov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 10:32