Reuters
StoryEditor

Francúzsko a Nemecko podpíšu kľúčovú zmluvu. Pre Slovensko to môže byť výzva

21.01.2019, 17:00
Autor:
klkl
Zmluva nadväzujúca na Elyzejskú dohodu z roku 1963 prehĺbi spoluprácu dvoch najsilnejších európskych ekonomík.

V roku 1963 podpísali predstavitelia Francúzska a Nemecka tzv. Elyzejskú dohodu, ktorá bola gestom zmieru medzi týmito dvoma krajinami a do budúcnosti ich zaviazala k spolupráci.

V utorok na výročie tejto dohody, sa symbolicky v nemeckom Aachene vo francúzsko-nemeckom pohraničí stretáva nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron, aby vzťahy medzi ich krajinami posunuli ešte ďalej.

Spolupráca na európskej pôde

Dohoda, ktorú podpíšu, zaviaže obe krajiny k veľmi tesnej spolupráci. Dohoda sa dotkne regiónov na nemecko-francúzskej hranici, ktoré sa majú integrovať čo najtesnejšie. Krajiny prehĺbia aj ekonomickú spoluprácu s cieľom vytvoriť spoločnú francúzsko-nemeckú hospodársku zónu. Vlády oboch krajín budú spoločne rokovať minimálne trikrát za rok.

Kľúčovou je však koordinácia v zahraničnopolitických otázkach.  Krajiny sa zaviažu „vzájomne konzultovať na všetkých úrovniach“ svoje stanoviská pred dôležitými hlasovaniami v Európskej únii. Cieľom týchto konzultácií má byť hľadanie spoločného postoja.

Diplomacie oboch krajín sa zároveň budú snažiť zabezpečiť Nemecku miesto stáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN.

Výzva pre strednú Európu

Táto dohoda môže nastaviť európsku integráciu do budúcnosti. Myslí si to europoslanec Ivan Štefanec. Ten upozorňuje, že francúzsko-nemecká spolupráca je dlhodobo hybnou silou integrácie a táto dohoda ju môže len oživiť.

Aj z pohľadu Slovenska to podľa Štefanca môže byť len prospešné, ako bola užšia ekonomická spolupráca vždy. Na druhú stranu si myslí, že takáto dohoda môže byť výzvou aj pre krajiny zo strednej Európy, aby rovnako hľadali cesty na užšiu spoluprácu. Štefanec zároveň upozorňuje, že pre krajiny ako Slovensko to môže byť zároveň výzvou, aby si ustrážili národné záujmy.

Formálny akt

Podľa europoslankyne Moniky Beňovej táto dohoda však európsku politiku neovplyvní. „Ide o formálny akt,“ hovorí pre HN Beňová s tým, že Francúzsko a Nemecko už teraz blízko spolupracujú. Europoslankyňa zároveň pripomína, že popularita francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona klesá a z jej pohľadu môže byť podpis takejto dohody akýmsi Macronovým ťahom na posilnenie vlastnej pozície.

Dohoda podľa nej nie je natoľko významná. „Európska únia je o rovnosti štátov a dôležité je hlasovanie Rady, kde majú všetky členské krajiny rovnaký hlas,“ uzatvára.

Podpis na symbolickom mieste

K podpisu zmluvy má dôjsť 22. januára v meste Aachen, 56 rokov po tom, ako na rovnakom mieste bola uzavretá takzvaná Elyzejská dohoda. Tú v roku 1963 podpísal západonemecký kancelár Konrad Adenauer a francúzsky prezident Charles de Gaulle. Zmluva vtedy zaväzovala k tesnejšej spolupráci vo všetkých oblastiach. „Dávame tak najavo, že pri riešení budúcich problémov potrebujeme viac, nie menej vzájomnej spolupráce,“ komentoval šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas pripravený text.

Stanovisko Lajčákovho rezortu

"Slovenská republika uvíta podpísanie zmluvy z Aachenu medzi Nemeckom a Francúzskom, ktorá bude pokračovaním Elyzejskej zmluvy z roku 1963 a bude reflektovať výzvy súčasného globálneho sveta. Nová zmluva z Aachenu bude predstavovať silný záväzok Francúzska a Nemecka voči Európskej únii a zároveň bude dokladom, že Francúzsko a Nemecko budú pokračovať v budovaní európskej integrácie tým najotvorenejším spôsobom. Zmluvu možno považovať za symbol spolupráce medzi dvoma veľkými krajinami, ktoré sú hnacím motorom Európskej únie, preto je ich súčinnosť a spolupráca základom dobrej spolupráce v celej Únii," píše sa v stanovisku, ktoré pre HN poskytlo ministerstvo zahraničných vecí.

01 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 02 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 03 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 04 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 05 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 02:55