Reuters
StoryEditor

Vlna cunami prišla bez varovania, trvala desať minút. Modlil som sa a utekal, opisuje svedok

23.12.2018, 10:43
Autor:
ČTKČTK
Záchranári zamierili do miest Tanjung Lesung a Panimbangu, ktoré ležia v najzápadnejšej provincii Banten na ostrove Jáva.

Na pobreží z oboch strán Sundského prielivu, ktoré zasiahla ničivá vlna cunami, dorazili tímy záchranárov a zdravotníkov. Vlna udrela v sobotu večer miestneho času a podľa doterajšej bilancie zabila najmenej 222 ľudí. Spôsobila tiež značné materiálne škody, stovky budov ležia v troskách. Sanitky do zasiahnutých oblastí vyslali tak miestne úrady, ako aj súkromné ​​organizácie, uviedol denník The Jakarta Post.

Záchranári zamierili do miest Tanjung Lesung a Panimbangu, ktoré ležia v najzápadnejšej provincii Banten na ostrove Jáva. "Prišli dobrovoľníci, aby pomohli zachraňovať," povedal štyridsaťročný Edi z Tanjung Lesungu. Podľa neho cunami trvalo desať minút a niesla ho po celý čas, kým neopadla. Edi vyviazol iba so zranením.

​Zranení sú zvážaní do zdravotného strediska do Panimbangu. Zatiaľ je ich tam asi 60 a mnohí majú zlomeniny, odreniny a tiež dýchacie ťažkosti. Zaregistrovaných tam bolo desať mŕtvych a podľa zdravotníka Iwana išlo o turistov z Tanjung Lesungu.

​Bantenský úrad pre katastrofy oznámil, že cunami v oblasti udrelo na piatich plážach, a to Tanjung Lesung, Sumur, Teluk Lada, Panimbang a Carita. Televízne zábery z Carity zachytili množstvo trosiek, plátov strešnej krytiny a kusov dreva. Vidieť je veľa popadaných stromov a zem pokrytú troskami.

"Všetko sčernelo"

"Prišli sme o deviatej večer na prázdniny a náhle tu bola voda. Všetko sčernelo, nešla elektrina. Vonku panuje zmätok, nedá sa vyjsť na cestu," citovala agentúra AFP pätnásťročného Muhammada Bintanga, ktorý je na Carite.

Na druhej strane Sundského prielivu, na Sumatre, sa záchranárska činnosť sústredila do Bandarlampungu a tí, ktorí prežili, sa tam uchýlili do úradu guvernéra. Mnohí si so sebou priniesli ošatenie aj ležadlá, úrad ľudí vyzval, aby počúvali pokyny.

"Neverte ľahko informácii, že mesto postihne cunami, ale občania by mali byť pozorní a opatrní, ak vlna udrie znova," povedal tajomník úradu guvernéra v Lampung. Podľa tamojšieho úradu pre katastrofy sú v oblasti štyri silne postihnuté miesta - Kalianda, Rajabasa, Sidomulyo a Katibung. Práve tam sa sústredí pátranie.

"Nemohol som naštartovať motorku"

Dvadsaťtriročný Lutfi Al Rasyid utekal pred vodou v Lampungu. "Nemohol som naštartovať motorku, tak som bežal. Modlil som sa a utekal, ako som najrýchlejšie mohol," povedal.

Podľa indonézskej geofyzikálnej agentúry zrejme cunami spôsobil výbuch sopky Krakatoa, po ktorom nasledoval podmorský zosuv pôdy. Sopka vybuchla 24 minút pred úderom cunami. Hovorca úradu pre riešenie katastrof Sutopo Purwo Nugroho oznámil, že je možné, že sa na cunami podieľal aj nezvyčajne vysoký príliv, aký spôsobuje spln Mesiaca.

Podľa štátnych úradov cunami neprežilo 168 ľudí, zranených je okolo 750 ľudí a ďalších 30 je nezvestných. Slovenské ministerstvo zahraničia zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami boli slovenskí občania.

01 - Modified: 2024-04-27 20:55:55 - Feat.: - Title: Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie, škody však zrejme nespôsobilo 02 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 04 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang 05 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 14:35