Reuters
StoryEditor

USA ostanú spojencom Saudskej Arábie, aj keby za vraždou Chášukdžího stál sám princ

20.11.2018, 21:31
Autor:
ČTKČTK
USA podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa budú stáť za Rijádom aj napriek vražde novinára Džamala Chášukdžího,

USA zostanú neochvejným partnerom Saudskej Arábie, aj keby sa ukázalo, že za vraždou saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího stojí korunný princ Muhammad bin Salmán.

Uviedol to dnes americký prezident Donald Trump, ktorý opätovne odmietol Rijád potrestať pozastavením zbrojných dodávok. Z takéhoto kroku by podľa Trumpa profitovali predovšetkým Rusko a Čína. Trump v tom istom vyhlásení kritizoval Irán.

"Možno nikdy nebudeme poznať všetky fakty týkajúce sa vraždy Džamala Chášukdžího," povedal Trump.

​Poznamenal, že americké tajné služby vraždu vyhodnocujú a že je možné, že korunný princ o nej vopred vedel. "Možno áno, možno nie!" uviedol prezident s tým, že v každom prípade chce Washington partnerstvo s Rijádom udržať.

"Spojené štáty plánujú zostať pevným partnerom Saudskej Arábie, aby zabezpečili svoje záujmy, Izraela a ďalších partnerov v regióne," uviedol Trump s odkazom na spoločný boj proti terorizmu.

Za všetko môže Irán

Celý prvý odsek vyhlásenia o politike Bieleho domu voči Saudskej Arábii však Trump venoval kritike Iránu.

"Irán je zodpovedný za krvavú zástupnú vojnu proti Saudskej Arábii v Jemene, snaží sa destabilizovať krehkú snahu Iraku o demokraciu, podporuje teroristickú skupinu Hizballáh v Libanone, podopiera diktátora Bašara Asada v Sýrii (ten zabil milióny vlastných občanov)," uviedol Trump.

"Iránci zabili mnoho Američanov a ďalších nevinných ľudí na Blízkom východe. Irán otvorene a s vervou hlása 'Smrť Amerike!' a 'Smrť Izraelu!'," pokračoval Trump, ktorý pochválil Rijád za "finančnú podporu boja proti terorizmu". Uviedol tiež, že by sa Saudská Arábia "ochotne stiahla z Jemenu", keby to isté urobil Irán.

Amerika na prvom mieste

Trump uviedol, že chápe, že niektorí členovia Kongresu USA chcú vo veci Saudskej Arábie postupovať inak.

"Zvážim návrhy, ktoré mi budú predložené, ale len v prípade, že budú v zhode s absolútnou ochranou a bezpečím Ameriky," dodal.

V závere vyhlásenia Trump pripomenul, že jeho administratíva sa riadi jednoduchou politikou označovanú ako Amerika na prvom mieste (Amerika First), preto kladie dôraz predovšetkým na záujmy USA.

Podporu Saudskej Arábie napriek vražde saudskoarabského novinára dnes obhajoval aj americký minister zahraničia Mike Pompeo. Ten sa vo Washingtone stretol s tureckým ministrom zahraničia Mevlutom Çavuşogluom a na tlačovej konferencii po tom povedal, že USA musia zastávať politiku, ktorá bude presadzovať americké záujmy.

Irán reagoval ironicky

Dnešné výroky Donalda Trumpa v súvislosti s vraždou Chášukdžího označil na twitteri za hanebné iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa.

"Pán Trump bizarne venoval PRVÝ odsek svojho hanebného vyhlásenia o saudskoarabských zverstvách tomu, aby obvinil IRÁN zo všetkého možného, ​​čo ho napadne. Možno tiež nesieme zodpovednosť za požiare v Kalifornii, pretože sme nepomohli v lesoch hrabať lístie, ako to robia Fíni?" uviedol šéf iránskej diplomacie na twitteri.

Trump cez víkend povedal, že vo Fínsku nemajú problémy s lesnými požiarmi, pretože Fíni venujú veľa času hrabaniu lístia. Fínsky prezident Sauli Niinistö neskôr potvrdil, že Trumpovi fínsky systém kontroly lesov osobne vysvetlil pri príležitosti nedávnych parížskych osláv konca prvej svetovej vojny. Nepamätá si však, že by mu hovoril čokoľvek o hrabaní.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 22:16