TASR/Carolyn Kaster
StoryEditor

Velikán, tvrdý politik či vlastenec najvyššieho stupňa. Politická elita vzdala hold McCainovi

26.08.2018, 08:00
Autor:
TASRTASR
McCain zomrel v noci na nedeľu v dôsledku komplikácií súvisiacich s rakovinou mozgu, na ktorú sa liečil od vlani.

Poprední americkí politici vyjadrili sústrasť rodine republikánskeho senátora Johna McCaina v súvislosti s jeho úmrtím.

McCain zomrel v noci na nedeľu v dôsledku komplikácií súvisiacich s rakovinou mozgu, na ktorú sa liečil od vlani.

Sústrasť rodine vyslovil medzi prvými prezident USA Donald Trump, a to aj napriek tomu, že jeho vzťahy so senátorom McCainom boli veľmi napäté.

Začalo sa to v roku 2015, keď Trump spochybnil McCainove zásluhy z vojny vo Vietname. Trump McCaina často kritizoval aj po tom, ako senátor v roku 2017 odmietol podporiť plán, ktorý by nahradil program zdravotnej starostlivosti známy ako Obamacare.

Vyslanec veľkých ideálov

Bývalý prezident Barack Obama vo svojom vyhlásení uviedol, že napriek rozdielom s McCainom mali spoločnú "vernosť k niečomu vyššiemu - ideálom, pre ktoré generácie Američanov a prisťahovalcov bojovali, pochodovali a obetovali sa."

Dodal, že s Mccainom svoje vzájomné politické boje vnímali "dokonca ako výsadu, ako niečo ušľachtilé, ako príležitosť slúžiť ako vyslanci týchto veľkých ideálov v domovine a rozvíjať ich po celom svete".

Obama vo svojom vyhlásení píše, že spolu s McCainom videli Spojené štáty ako "miesto, kde je všetko možné" a zachovanie tohto ideálu považovali za svoju vlasteneckú povinnosť.

Vlastenec najvyššieho stupňa

Bývalý prezident George W. Bush označil McCaina za muža s hlbokým presvedčením a vlastenca najvyššieho stupňa. McCain bol podľa neho "štátnym zamestnancom v duchu najlepších tradícií našej krajiny". Označil ho tiež za priateľa, ktorý mu bude veľmi chýbať.

Exprezident Bill Clinton a bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová vzdali hold senátorovi McCainovi ako "zručnému, tvrdému politikovi", ktorý často odložil stranícku príslušnosť, aby urobil "to, čo považoval za najlepšie pre krajinu".

Clinton pripomenul, že je McCainovi vďačný za jeho pomoc pri normalizácii vzťahov USA s Vietnamom, ku ktorým došlo počas jeho pôsobenia v Bielom dome.

Američan, na ktorého sa nikdy nezabudne

Guvernér štátu Arizona Doug Ducey vo svojom vyhlásení píše o McCainovi ako o "velikánovi", "ikone" a "americkom hrdinovi". McCain je podľa guvernéra Američanom, na ktorého sa nikdy nezabudne.

Dodal, že senátor vždy bojoval za to, čo bolo podľa jeho názoru správne, aj keď to nebolo práve populárne. Vyjadril nádej, že McCainov odkaz bude pre Američanov inšpiráciou aj naďalej.

Senátor McCain v noci nadnes podľahol komplikáciám súvisiacim s rakovinou mozgu. Zomrel na svojom ranči v Arizone obklopený rodinou. McCainova rodina tento piatok oznámila, že senátor sa rozhodol prerušiť svoju liečbu rakoviny mozgu.

01 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 02 - Modified: 2024-02-08 21:39:25 - Feat.: - Title: Americký vyšetrovateľ neodporučil stíhať Bidena za prechovávanie tajných dokumentov z Obamovej eŕy 03 - Modified: 2023-12-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Najnovší filmový hit od Netflixu produkoval bývalý americký prezident s manželkou. Obamovci nás chcú varovať, tvrdia diváci 04 - Modified: 2023-06-30 05:16:35 - Feat.: - Title: Neďaleko sídla exprezidenta Obamu vo Washingtone zadržali ozbrojeného muža 05 - Modified: 2023-05-19 17:26:53 - Feat.: - Title: Rusko zakázalo vstup 500 Američanom. Vrátane Baracka Obamu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:45