TASR
StoryEditor

Chlapcov v thajskej jaskyni čaká pred evakuáciou až štvormesačný výcvik potápania

03.07.2018, 10:35
Autor:
ČTKČTK
Podľa miestneho guvernéra bol po zbežnej prehliadke vyhodnotený stav väčšiny z nich ako dobrý, len niekoľko má zdravotné problémy, nikto však kritické.

Dvanásť chlapcov a ich futbalový tréner, ktorí boli po deviatich dňoch záchranných akcií objavení živí v jaskynnom komplexe v Thajsku, podstúpia pred evakuáciou až štvormesačný potápačský výcvik. S tým, že po celú dobu budú dostávať zásoby a zo zaplavenej jaskyne bude odčerpávaná voda. Väčšina chlapcov je v dobrom zdravotnom stave.

Potápači námorníctva našli skupinu detí vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročného trénera zhruba štyri kilometre od ústia jaskynného komplexu na severe krajiny. Tam ich pred desiatimi dňami vnútri uväznili povodne.

Podľa miestneho guvernéra bol po zbežnej prehliadke vyhodnotený stav väčšiny z nich ako dobrý, len niekoľko má zdravotné problémy, nikto však kritické.

Kapitán námorníctva Anand Surawan podľa AFP oznámil, že do jaskyne bude po dobu štyroch mesiacov dopravované jedlo a pitie, aby mohli chlapci podstúpiť náročný potápačský výcvik, vďaka ktorému ich budú môcť evakuovať von.

Druhou možnosťou je, že do tej doby opadne voda, ktorú záchranári navyše odčerpávajú, a chlapcov bude možné vyzdvihnúť bez nutnosti potápania.

Obdobie dažďov situáciu skomplikuje

Podľa expertov však nemusí byť okrem samotného výcviku ľahké ani dopravovanie zásob do štyri kilometre vzdialeného miesta. V najbližších dňoch má navyše nastať obdobie dažďov, čo celú situáciu značne skomplikuje.

Ahman Mirza, americký jaskynný záchranár na mieste, skôr vyhlásil, že bezpečnejšie by bolo počkať na opadnutie vody a nenútiť chlapcov do potápačských pokusov, pretože pokúsiť sa dostať niekoho nezvyklého na potápanie zatopenou jaskyňou "je jednou z tých najviac nebezpečných situácií."

Záchranári natočili krátky rozhovor s chlapcami

Na videozázname, ktorý v pondelok na Facebooku zverejnili thajské špeciálne jednotky, je počuť, ako jeden z nich hovorí po anglicky s chlapcami. "Koľko vás je?" Pýta sa ich. "Trinásť," odpovedajú. "Trinásť? To je skvelé," reaguje záchranár. Následne sa malí futbalisti pýtajú, kedy ich dostanú do bezpečia. Na to druhý zo záchranárov odpovedá: "Dnes nie. Sme tu len dvaja. Musíme sa potápať. Prídeme. OK? Príde veľa ľudí. My sme prví."

Jeden z chlapcov záchranárom tiež hovorí, že majú veľký hlad a že chcú priniesť jedlo. Niekto zo skupiny sa tiež pýta, čo je za deň. "Pondelok, už ste tu 10 dní, ste veľmi silní," hovorí na to záchranár a vysvetľuje, že sa musia zase vrátiť, potom však opäť prídu. "Ďakujeme," odpovedá jeden z chlapcov. "Odkiaľ ste?" pýta sa a záchranári odpovedajú, že z Británie. "Aha, uvidíme sa zajtra," reagujú chlapci.

Na záchrane sa podieľali experti 

Thajským potápačom pomáhali aj britskí či americkí záchranári, na záchranných prácach sa podieľali aj experti z ďalších krajín.

Dvanásť chlapcov vo veku 11 až 16 rokov a ich dvadsaťpäťročný futbalový tréner vstúpili do jaskyne Tcham Luang Nang Non v sobotu 23. júna. Jaskynný komplex je dlhý zhruba desať kilometrov a Veľká sieň, kde sa športovci ukrývali pred stúpajúcou vodou, je asi štyri kilometre od vstupu do jaskyne.

01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 03 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 04 - Modified: 2024-02-07 09:29:48 - Feat.: - Title: Tajomné relikvie a rituály. V tejto krajine sú stále prístupné obetné jaskyne strachu, ktoré majú ústiť priamo do pekla 05 - Modified: 2023-12-26 09:04:45 - Feat.: - Title: Z Demänovskej ľadovej jaskyne mizne ľad. Kvôli klimatickej zmene takmer úplne prišla o svoju unikátnu výzdobu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:50