MAFRA
StoryEditor

Babiš nás naštval, hovorí šéf komunistov. Ich podpora menšinovej vláde nie je istá

26.06.2018, 12:04
Autor:
klkl
Bez hlasov poslancov KSČM nezíska Babišova menšinová vláda podporu v parlamente.

Andrej Babiš sa v Česku pokúša zložiť menšinovú vládu. Tú majú okrem jeho ministrov doplniť nominanti ČSSD. Aby však získal dôveru v parlamente, dohodol český dezignovaný premiér podporu komunistov. Nad tou však teraz visí otáznik. 

Predseda KSČM Vojtech Filip v rozhovore pre MF Dnes tvrdí, že ich Babiš naštval a narušil ich dôveru. Dôvodom má byť podľa Filipa nominácia na post ministerky spravodlivosti. Ako uviedol, Taťána Malá ako taká mu nevadí, ide mu skôr o spôsob, akým sa o tom dozvedel.

Babiš privítal na návšteve premiéra Pellegriniho:

"Poznám ju pol roka z pôsobenia predsedníčky ústavno-právneho výboru, nespochybňujem jej právnu erudíciu, neposudzujem to podľa školy, ale spochybňujem, že sa o jej nominácii nedozviem. Viem, čo to je, rozhodnúť sa na poslednú chvíľu, ale keď odchádzam vo štvrtok o trištvrte na osem večer zo schôdzky s Andrejom Babišom a až na druhý deň sa dozviem, že je to Taťána Malá, tak som prekvapený. To mi naozaj prekáža," povedal v rozhovore Filip s tým, že na spomínanej schôdzke o tom Babiš nič nehovoril.

Šéf komunistov zároveň doplnil, že rozhodnutie o podpore vlády nie je len na ňom, ale na členoch strany, u ktorých podľa neho "došlo k narušeniu dôvery." 

"Rozhodujúca je teraz nálada 91 členov ústredného výboru a tá sa sonduje oveľa zložitejšie. Títo členovia ústredného výboru rozhodnú, aké stanovisko KSČM zaujme," pripomenul Filip a v rozhovore priznal, že sám nevie, aké odporúčanie dá výboru. 

Andrej Babiš sa vládu v Česku pokúša zložiť od víťazstva vo voľbách minulý rok v októbri. Jeho jednofarebný kabinet síce prezident Miloš Zeman vymenoval, no podporu v parlamente nezískal. Odvtedy vládol v demisii, až kým ho prezident znovu nepoveril zostavením vlády. 

Do tej už prizval aj sociálnych demokratov z ČSSD, ich podpora sa však nerodila ľahko. Nakoniec rozhodlo vnútrostranícke referendum. Ani hlasy poslancov ČSSD však lídrovi ANO na zisk podpory v parlamente stačiť nebudú a preto uzavrel dohodu aj s komunistami. Tí síce členmi vlády nebudú, prisľúbili však Babišovi podporu pri hlasovaní.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Nech zostane aj našim deťom. Ako idú Česi meniť dôchodky 03 - Modified: 2024-03-10 10:28:55 - Feat.: - Title: Česi na nás použili slovenský recept: suverénnu zahraničnú politiku 04 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 05 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:47