Reuters
StoryEditor

Pre Trumpa je múr prioritou, prílev imigrantov chce dočasne zastaviť armádou

05.04.2018, 19:02
Autor:
ČTKČTKtbatba
Prezident považuje ochranu južnej hranice USA za jeden z pilierov svojho vládneho programu.

Americký prezident Donald Trump v stredu podpísal nariadenie, v ktorom vyšle Národnú gardu na hranicu s Mexikom v rámci boja s ilegálnou migráciou. "Situácia na hranici dosiahla krízový bod," uviedol Trump podľa agentúry AP.

Podľa štatistiky je počet zadržaných nelegálnych migrantov na mexickej hranici dlhodobo nižší, ako v minulosti. Údaje Americkej hraničnej stráže ukazujú, že v roku 2000 bolo na mexickej hranici zadržaných skoro 1,7 milióna nelegálnych migrantov.

V roku 2003 ich bolo menej ako milión. V priebehu rokov 2004 a 2005 sa ich počet o niečo zvýšil. Od tohto roka ich počet dramaticky klesol. V minulom roku zadržali na mexickej hranici len niečo vyše 300-tisíc nelegálnych migrantov.

Chcú zastaviť prílev ľudí a drog

Južnú hranicu s Mexikom chcú Spojené štáty chrániť vojenskou silou. Chcú tak robiť až dovtedy, pokiaľ nebude postavený ochranný múr a nebude tak zabezpečená náležitá bezpečnosť krajiny. 

V Bielom dome to tento týždeň novinárom povedal jeho šéf Donald Trump. "Chystáme sa to urobiť vojensky," konštatoval prezident a dodal, že záležitosť už prebral s ministrom obrany Jimom Mattisom.

Pilier vládneho programu

Trump považuje ochranu hraníc s Mexikom za jeden z pilierov svojho vládneho programu. "Kým nebudeme mať múr a náležitú bezpečnosť, bude našu hranicu strážiť armáda. Je to veľký krok. Nemôžeme dopustiť, aby hranice prechádzali ľudia ilegálne," povedal dnes Trump.

Projekt múru však naráža na problémy v Kongrese. Demokrati a republikáni sa nevedia dohodnúť na jeho financovaní. Demokratickí kongresmani spájajú stavbu s riešením situácie s detskými prisťahovalcami. Podľa agentúry Reuters sa nedá očakávať, že by sa ochranu hranice s Mexikom podarilo vyriešiť do novembrových parlamentných volieb v USA.   

V skoršom vyhlásení šéf Bieleho domu varoval, že americká rozvojová pomoc pre Honduras a ďalšie stredoamerické krajiny môže byť ohrozená, ak sa nezastavia "karavány" stoviek migrantov smerujúcich do USA z mexicko-guatemalskej hranice.

"Karavány smerujúce k našim slabo chráneným hraniciam sa musia zastaviť. V hre je dojná krava NAFTA, rovnako ako pomoc pre Honduras a štáty, ktoré to umožňujú. Kongres musí okamžite konať!" Napísal tento týždeň prezident na twitteri s odkazom na zmluvu o severoamerickom voľnom obchode NAFTA, ktorá je podľa Washingtonu výhodná len pre Mexiko a Kanadu, nie pre USA.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 06:00