Reuters
StoryEditor

Spojené štáty a krajiny EÚ vyhostia ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepridalo

26.03.2018, 15:12
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
K iniciatíve sa pridalo 14 európskych krajín.

Viaceré štáty sa kvôli kauze Skripaľ rozhodli vyhostiť ruských diplomatov zo svojho územia. Ide o koordinovanú akciu štátov Európskej únie, ku ktorým sa pridali aj USA a Ukrajina. Na spoločnom postupe sa rozhodli minulý týždeň na summite EÚ. Pridalo sa k nemu zatiaľ 14 členských krajín.

​Slovensko sa k iniciatíve zatiaľ nepridá. "Po starostlivom zvážení alternatív sa Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí rozhodlo bezodkladne si predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a požiadať ho o vysvetlenie k prípadu," píše v oficiálnom stanovisku pre HNonline ministerstvo zahraničných vecí.

Je však možné, že Slovensko k ďalším krokom ešte pristúpi. "Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť."

14 krajín

Podľa predsedu Európskej rady sa k inicitatíve pripojilo 14 európskych krajín. Nevylúčil zároveň, že v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch budú nasledovať spoločnú európsku iniciatívu aj ďalší, vrátane možných nových vyhostení ruských diplomatov.

Tusk pred novinármi zdôraznil, že únia je a zostane kritická ku krokom ruskej vlády, vyjadril ale tiež zároveň sústrasť občanom Ruska v súvislosti s tragickým požiarom obchodného centra v sibírskom meste Kemerovo.

Pridali sa aj naši susedia

Poľsko vypovie kvôli afére Skripal štyroch ruských diplomatov. Oznámil to dnes minister zahraničia Jacek Czaputowicz, podľa ktorého je krok súčasťou koordinovanej akcie krajín Európskej únie. Ruskému veľvyslancovi dnes rozhodnutie oznámil námestník ministra. Diplomati musia krajinu opustiť do 3. apríla.

K podobnému kroku sa uchýlilo aj Nemecko. To sa rozhodlo vyhostiť štyroch diplomatov z Ruska. Na Twitteri to uviedol nemecký minister zahraničia Heiko Maas, podľa ktorého Moskva dostatočne nespolupracuje pri vyšetrovaní útoku.

"Vypovedal sme dnes z Nemecka štyroch ruskej diplomatov. Pretože Rusko stále neprispieva k objasneniu útoku v Salisbury," uviedlo na Twitteri nemecké ministerstvo zahraničia. Podľa Maasa nie je rozhodnutie ľahkomyseľné.

Denník Süddeutsche Zeitung krátko pred oficiálnym oznámením nemeckej diplomacie uviedol, že by sa vyhostenie malo týkať diplomatov podieľajúcich sa na spravodajských operáciách.

Rusov vyhostia aj Česi

Štyroch diplomatov sa rozhodlo vyhostiť aj Francúzsko. Podľa francúzskeho diplomatického zdroja citovaného agentúrou Reuters musia vyhostení ruskí diplomati opustiť Francúzsko do týždňa.

Vyhostenie troch ruských občanov z Česka verejne oznámil premiér v demisii Andrej Babiš. Ide o akt solidarity s Veľkou Britániou a kvôli nepodloženým ruským obvineniam Česka po tom, čo bol v anglickom Salisbury otrávený nervovo paralytickým jedom Sergej Skripal s dcérou. Opustiť územie Česka majú do 1. apríla, povedal minister zahraničia Martin Stropnický.

Ruskí diplomati odídu aj z Ukrajiny

Rozhodnutie vyhostiť trinásť ruských diplomatov dnes zverejnila aj Ukrajina. Rozhodnutie Kyjeva oznámil prezident Petro Porošenko, ktorý otravu Skripala a jeho dcéry označil za cynický útok.

Litva ohlásila vypovedanie troch diplomatov a Lotyšssko jedného diplomata. Estónsko oznámilo vyhostenie ruského vojenského pridelenca.

Pridali sa aj USA

Americký prezident Donald Trump v reakcii na prípad otravy ruského dvojitého agenta Sergeja Skripala v Británii nariadil vyhostenie šesťdesiatich ruských diplomatov a uzatvorenie ruského konzulátu v Seattli. Medzi vyhostenými je podľa agentúry Reuters 12 diplomatov z ruskej misie pri OSN v New Yorku.

Konzulát v Seattli na severozápadnom pobreží USA bol uzavretý vzhľadom k tomu, že sa v blízkosti nachádza americká námorná základňa, uvádza Reuters. Šesťdesiat vyhostených Rusov podľa amerických činiteľov pôsobí v USA ako špióni s diplomatickým krytím. Opustiť USA majú do siedmich dní.

Rusi odpovedia rovnako

Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov v reakcii na krok americkej vlády vyhlásil, že diplomatická misia jeho krajiny v USA bude aj v zmenšenej podobe pokračovať v práci. Vyhostení diplomati podľa neho opustia územie Spojených štátov v stanovenej dobe.

Podľa agentúry RIA Novosti Antonov na americkom ministerstve zahraničia proti vyhosteniu ostro protestoval. Vyhlásil, že reakcia Moskvy bude analogická. Vypovedanie rovnakého počtu amerických diplomatov zo zastúpenia USA v Moskve už skôr predpovedali ruskí poslanci, reciprocitu netajilo ani vedenie ruskej diplomacie.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Spravodajská stanica BBC zverejnila zoznam krajín a počet diplomatov, o vyhostení ktorých v pondelok informovali.

USA: 60 Ukrajina: 13 Poľsko: 4
Francúzsko: 4 Nemecko: 4 Kanada: 4
Česká republika: 3 Litva: 3 Holandsko: 2
Taliansko: 2 Dánsko: 2 Estónsko: 1
Lotyšsko: 1 Chorvátsko: 1 Fínsko: 1
Rumunsko: 1 Švédsko: 1 Albánsko: 2
Nórsko: 1 Španielsko: 2 Maďarsko: 1

01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 02:26