Reuters
StoryEditor

Kosovo je súčasťou Srbska, vyhlásil šéf rakúskej krajnej pravice

12.02.2018, 18:50
Autor:
ČTKČTK
Heinz-Christian Strache je zároveň rakúskym vicekancelárom.

Rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache vyvolal pobúrenie, keď v rozhovore pre srbský denník vyhlásil, že Kosovo je súčasťou Srbska.

Šéf pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorý sa dnes v Belehrade stretol okrem iného so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a srbským ministrom zahraničia Ivicom Dačičom, pred novinármi svoje vyhlásenie miernil s poukazom na to, že Rakúsko nezávislosť Kosova uznalo, a ide tak o "realitu a fakt".

Kosovo je súčasťou Srbska

K rezignácii dnes Stracheho vyzval podľa agentúry APA aj šéf sudetských Nemcov Bernd Posselt, ktorý bol ako europoslanec jedným z vplyvných zástancov nezávislosti Kosova od Srbska.

Strache vyvolal v nedeľu pobúrenie vyjadrením pre belehradský denník Politika. "Kosovo je nepochybne súčasťou Srbska. Uznanie Kosova zo strany Rakúska sme ostro kritizovali, teraz je to skutočnosť a už ju nemožno zmeniť," citoval denník rakúskeho politika.

Vyjadrenie sa snažili zmierniť

Stracheho hovorca Martin Glier výrok vzápätí dementoval, ale agentúra APA dnes zistila, že v nemeckom originále písomne ​​zaslaných odpovedí sa znenie zmienenej pasáže doslova zhoduje s tlačenou citáciou.

Samotný Strache dnes pri stretnutí s novinármi v Belehrade spomínaný výrok relativizoval. Iba vraj zdôraznil, že podľa srbského práva je Kosovo naďalej súčasťou Srbska.

Nezávislosť uznali

"To som konštatoval, ale tiež som konštatoval, že Rakúska republika sa rozhodla uznať vyhlásenie o nezávislosti Kosova," poznamenal Strache. "Realitou a faktom" je podľa neho aj to, že Srbsko Kosovo naďalej považuje za súčasť Srbska aj v zmysle rezolúcie BR OSN číslo 1244.

Na spomínanú rezolúciu z roku 1999 sa často odvolávajú odporcovia kosovskej nezávislosti. Rezolúcia po bombardovaní bývalej Juhoslávie silami NATO stanovila nad Kosovom medzinárodnú správu, ale zároveň potvrdila, že táto oblasť zostáva súčasťou Juhoslávie, ktorú vtedy tvorili Srbsko a Čierna Hora.

Nezávislosť je v súlade s právom

O legálnosti vyhlásenia nezávislosti Kosova rozhodoval Medzinárodný súdny dvor OSN (ICJ) v Haagu, ktorý v júli 2010 dospel k záveru, že medzinárodné právo nebolo vyhlásením samostatnosti porušené.

Rakúska ministerka zahraničia (za FPÖ) Karin Kneisslová dnes uistila, že rakúske uznanie Kosova nemožno spochybňovať. "Je to nezvratná skutočnosť, je to tak a nemožno to zmeniť," povedala agentúre APA.

Zároveň však šéfka rakúskej diplomacie poukázala na to, že medzinárodnoprávny štatút Kosova nie je v Európskej únii úplne objasnený. Malú krajinu, ktorá oslávi v sobotu desať rokov od vyhlásenia nezávislosti, neuznáva päť z 28 členských štátov EÚ, zdôraznila ministerka.

Vďaka zo Srbska

Jej srbský náprotivok Dačič dnes Strachemu poďakoval za to, že "svoj postoj ku Kosovu nezmenil" ani po tom, čo vstúpil do vlády. Kritiku, ktorá sa na Stracheho zniesla kvôli rozhovoru, vraj nechápe.

Podľa neho stabilitu Balkánu podrývajú práve tie štáty, ktoré uznali jednostrannú deklaráciu nezávislosti Kosova. Doteraz tak urobilo 116 krajín.

Kritika politikov

Výroky Stracheho kritizovala opozícia aj niektorí európski politici. Šéf rakúskych ľudovcov (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza v Európskom parlamente Othmar Karas povedal, že "tento nový útok proti mierovému usporiadaniu na západnom Balkáne" ho šokoval.

Významný politik bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Bernd Posselt dokonca Stracheho vyzval na odstúpenie, "pretože zjavne opäť spochybnil nezávislosť Kosovskej republiky". "Takí ľudia sú trójskymi koňmi (ruského prezidenta Vladimira) Putina v EÚ", keďže Moskva podľa neho urobí všetko pre to, aby opäť otvorila prípad samostatnosti Kosova.

Posselt, ktorý je známy predovšetkým ako šéf sudetských Nemcov, bol dlhé roky spravodajcom ľudovej frakcie Európskeho parlamentu pre Kosovo.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:15