TASR/AP
StoryEditor

Rusku hrozí zablokovanie sietí Youtube a Instagram. Príčinou je aféra vicepremiéra

12.02.2018, 13:58
Autor:
ČTKČTK
Ruský úrad pre cenzúru chce zakázať šírenie obrázkov a videí z aféry vicepremiéra.

Kvôli škandálu okolo ruského oligarchu Olega Deripasku a podpredsedu ruskej vlády Sergeja Prichoďku hrozí ruským užívateľom sietí YouTube a Instagram, že sa nedostanú k svojim účtom. Napísal to dnes ruský denník Vedomosti. Na oboch sieťach sa objavili informácie o tom, ako obaja muži pred dvoma rokmi na jachte pri nórskych brehov trávili voľný čas v prítomnosti prostitútok.

Šírenie kompromitujúcich obrázkov a videí ruský súd v piatok zakázal a dal správcom oboch sietí, spoločnostiam Google a Facebook, čas do stredy, aby dokumentáciu odstránili. Ak tak neurobia, ruský cenzúrny orgán Rozkomnadzor príslušné stránky zablokuje.

Nie všetci ruskí poskytovatelia internetu ale dokážu cielene uzavrieť prístup k jednotlivým stránkam, a tak by podľa vedomostí museli zablokovať celé sociálne siete. K dnešnému dňu kompromitujúce materiál odstránený nebol.

Na správanie Deripasku a hlavne Prichoďka upozornil ruský opozičný politik Alexej Navalnyj. Tvrdí, že na Kremeľ napojený oligarcha Deripaska skorumpoval Prichoďka, keď ho svojím lietadlom dopravil do Nórska a hostil ho na svojej jachte, kde mu tiež zaistil eskortné služby.

Navalnyj čiastočne vychádzal zo svedectiev bieloruskej prostitútky Anastasie Vašukevičovej, ktorá poskytuje služby pod menom Nasťa Rybka. Vašukevičová o svojich zážitkoch na Deripaskovej jachte dokonca napísala knihu.

Navalného výbušnú informáciu o Deripaskovi a Prichoďkovi na sieti YouTube videli už takmer štyri milióny ľudí. Deripaska Navalného aj Vašukevičovú zažaloval za porušenie zákona o ochrane súkromia.

Kremeľ zatiaľ škandál nekomentoval. Podľa Navalného patrí Prichoďko k najmocnejším kremeľským politikom, ako vicepremiér má na starosti administratívny chod celej vlády. Jeho špecialitou je zahraničná politika, kde má podľa Navalného väčšie slovo ako minister zahraničia Sergej Lavrov.

Deripaska, zvaný "hliníkový kráľ", prišiel k rozprávkovému majetku po rozpade Sovietskeho zväzu. Jeho meno sa objavuje v súvislosti s bývalým šéfom volebnej kampane Donalda Trumpa Paulom Manaforom, obvineným počas pátrania po údajnom vplyve Ruska na prezidentské voľby v USA.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 23:02