TASR/AP
StoryEditor

Babiš si už vybral na spoluprácu komunistov a Okamuru, tvrdí šéf ČSSD

25.01.2018, 11:08
Podľa Milana Chovanca sú len dve možné vysvetlenia toho, prečo mu dal Andrej Babiš takýto odkaz.

Šéf českých sociálnych demokratov Milan Chovanec tvrdí, že už si strana Andreja Babiša už vybrala partnerov k utvoreniu väčšiny podporujúcej vládu. Majú to byť komunisti a populistické zoskupenie SPD Tomia Okamuru.

Uviedol, že mu Babiš odkázal, že v rokovaniach s ČSSD nebude pokračovať, kým si sociálni demokrati nezvolia nové vedenie. Chovanec sa svojím tvrdením prišiel tesne pred tým, než povie, či on sám chce byť predsedom.

"Hnutie ANO tak už tretí mesiac po sebe potvrdzuje, že jedinými partnermi, s ktorými je ochotné vážne rokovať, je SPD a KSČM, ostatné demokratické politické strany ignoruje," uviedol Chovanec v tlačovej správe, ktorú rozoslala sociálna demokracia.

Ako sa zachová ČSSD

Sociálni demokrati pritom sami minulý týždeň po rokovaní s ANO povedali, že až nové vedenie strany môže urobiť rozhodnutie o tom, či a ako sa má ČSSD podieľať na vláde či na jej podpore. Hovoril o tom dokonca Chovanec osobne.

Pre ČSSD je stále neprijateľné, aby vo vláde figuroval trestne stíhaný politík. Babiš získal v pondelok plnú podporu pre zostavovanie svojej druhej vlády. Sociálna demokracia tiež nechce, aby malo ANO ministerstva vnútra, financií a spravodlivosti.

Vysvetlenie Chovancovho rozčúlenia však môže byť aj iné. Cez víkend sa okrem prezidentských volieb koná aj krajská konferencia ČSSD v Plzenskom kraji a Chovanec chce oznámiť, či a o akú funkciu vo vedení strany sa bude uchádzať. Za favorita boja o nového predsedu strany je teraz považovaný podpredseda českého parlamentu Jan Hamáček.

Ten tiež potom, čo nechal Chovanec rozoslať tlačovú správu, napísal svoj komentár k rovnakej téme na Twitttri. V prvom rade by mal aj podľa Hamáčka na otázku, či má ČSSD s ANO vyjednávať, odpovedať volebný zjazd sociálnej demokracie 18. februára v Hradci Králové.

Čo Babiš sleduje svojím odkazom

Chovanec vo štvrtok uviedol, že sú len dve možné vysvetlenia správania ANO. "Čaká, že si ČSSD zvolí vedenie, ktoré nebude trvať na doterajších programových a ďalších podmienkach a privedie sociálnu demokraciu do koaličného lôžka ako lacnú neviestku za prísľub niekoľkých trafík pre pár vyvolených," ponúka jedno vysvetlenie exminister vnútra.

Druhé možné vysvetlenie je podľa Chovanca, že sa ANO už dohodlo na podpore svojej vlády s SPD a komunistami. "Vytvorí s nimi otvorenú alebo skrytú koalíciu. Českú republiku tak čaká vláda politických síl, ktoré sa usilujú o demontáž ústavného systému republiky a tiež o vystúpenie z EÚ a NATO," tvrdí úradujúci šéf sociálnej demokracie.

Babiš pritom nepočíta s variantom, že komunistov či SPD vezme do koalície a ani KSČM priamo vo vláde s ANO byť nechce. Bude však zvažovať možnú toleranciu druhého Babišovho kabinetu.

Ďalší postup v koaličných rokovaniach

Potom, čo menšinová vláda Andreja Babiša nezískala dôveru Snemovne, začalo hnutie ANO rokovania o novej vláde. Zišlo sa ako so zástupcami ČSSD, ako aj s SPD, KSČM a naposledy v stredu s ODS a KDU-ČSL.

To už mal Babiš od prezidenta Miloša Zemana poverenie na zostavenie novej vlády a prísľub, že ho vymenuje premiérom do konca februára bez ohľadu na to, ako dopadne voľba prezidenta. Nebude chcieť ani to, aby mu Babiš preukázal, že má dohodnutú väčšinu, hoci ešte pred pár dňami Zeman tvrdil, že zaručenú väčšinu bude chcieť.

Sám prezident pritom presadzuje vládnu spoluprácu ANO a ČSSD opierajúcu sa buď o komunistov, alebo o SPD. A termín koniec februára pre druhé menovanie Babiša premiérovi dal vzhľadom na to, že už bude známy výsledok zjazdu sociálnej demokracie a či sa presadí názor, že má ČSSD s Babišovým ANO znova spolupracovať, tak ako v minulom volebnom období.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou 03 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 04 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 05 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:36