TASR/AP
StoryEditor

V Mitrovici zavraždili čelného politika kosovských Srbov, v Belehrade zvolali bezpečnostnú radu

16.01.2018, 13:19
Autor:
ČTKČTK
Udalosť nepochybne zvýši napätie nielen v etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici, ale aj medzi Prištinou a Belehradom.

Čelný politik srbskej menšiny v Kosove Oliver Ivanovič bol dnes zavraždený v Kosovskej Mitrovici. Oznámili to srbské médiá s odvolaním sa na politikovho advokáta. Ten uviedol, že predseda občianskeho hnutia Sloboda, demokracia, pravda podľahol strelným zraneniam. Srbský prezident kvôli udalosti zvolal schôdzu bezpečnostnej rady.

Udalosť nepochybne zvýši napätie nielen v etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici, ale aj medzi Prištinou a Belehradom. Podľa srbskej štátnej televízie RTS sa z Bruselu vracia delegácia, ktorá mala pokračovať v rokovaniach s kosovskými predstaviteľmi o normalizácii vzťahov. Šéf delegácie Marko Djurić označil vraždu 64-ročného Ivanoviča za teroristický čin, ktorého cieľom bolo vyvolať chaos a stret na severe Kosova.

Riaditeľ Mitrovickej nemocnice, kam bola obeť útoku prevezená, na tlačovej konferencii povedal, že Ivanoviča zasiahlo do hrude päť projektilov. Poranenia boli tak vážne, že snaha lekárov o jeho záchranu, ktorá trvala zhruba trištvrte hodiny, bola márna.

Mitrovický prokurátor Shyqyri Syla oznámil, že na Ivanoviča sa strieľalo z idúceho auta pred kanceláriou jeho hnutia. Médiá uviedli, že neskôr bolo nájdené zapálené auto značky Opel Astra, ktoré útočníci pri zločine zrejme použili.

Po útočníkoch pátrajú

Severnú časť mesta, kde väčšinu obyvateľstva tvoria Srbi, zablokovali silné policajné jednotky, ktoré pátrajú po útočníkoch.

Televízia B92 na svojom webe informovala, že srbský prezident Aleksandar Vučić v súvislosti s vraždou Ivanoviča zvolal v Belehrade na dnešné poludnie naliehavé zasadnutie Rady pre národnú bezpečnosť.

Páchatelia útoku sú zatiaľ neznámi. Za útokom by mohli byť albánski nacionalisti, ale mohlo ísť aj o likvidáciu nepohodlného politika srbským zločineckým podsvetím. Ivanović totiž poukazoval na to, že Srbi v Mitrovici majú strach ani nie tak z Albáncov ako z miestnych kriminálnikov.

"Ľudia sa neboja Albáncov, ale Srbov, násilníkov a kriminálnikov, ktorí jazdia v džípoch bez poznávacej značky. Drogy sa predávajú na každom rohu. Bolo to aj skôr, ale nie v takej miere, títo ľudia sa nesprávali tak arogantne ako teraz," povedal Ivanović napríklad v rozhovore poskytnutom týždenníku Vreme.

Ivanoviča odsúdili na deväť rokov

Súdny senát justičnej a policajnej misie Európskej únie v Kosove (EULEX) pred dvoma rokmi Ivanoviča odsúdil na deväťročné väzenie. Uznal ho vinným, že 14. apríla 1999 v Kosovskej Mitrovici podnietil príslušníkov srbskej polovojenskej jednotky k zabitiu štyroch albánskych civilistov.

O rok neskôr však kosovský odvolací súd rozsudok zrušil a nariadil nový proces. Dospel k záveru, že nebolo možné s istotou potvrdiť, že si Ivanović bol vedomý vojnových zločinov, ani že by ich organizoval či nariaďoval.

V etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici, kde trvá napätie od konca vojnového konfliktu z konca 90. rokov, bol Ivanović považovaný za umierneného politika, poznamenala agentúra AFP. Bol jedným z mála kosovskosrbských predstaviteľov, ktorý vedel albánsky. Dôrazne kritizoval politiku Belehradu voči Kosovu a hoci odmietal nezávislosť Kosova rozhodnejšie než hociktorý politik v Srbsku, zdal sa byť ústretovejší dialógu s prištinskými úradmi.

Vedenie kosovských Albáncov v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska, kedy bolo Kosovo od ozbrojeného konfliktu v rokoch 1998 a 1999 pod medzinárodnou správou. Konflikt, ktorý si vyžiadal približne 10-tisíc ľudských životov, vypukol po ozbrojenej vzbure albánskych separatistov. Belehrad reagoval tvrdým zásahom armády a polície, ktorý sa zvrhol na etnickú čistku sprevádzanú zločinmi a ktorý ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

01 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 02 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 03 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 04 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 05 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 07:24