StoryEditor

Poliaci smútia

23.11.2006, 23:00

Poľsko sa včera prebudilo do smutného dňa. Tesne nadránom našli záchranári telo posledného z 23 baníkov, ktorí zostali pod zemou asi v tisícmetrovej hĺbke po výbuchu v bani Halemba. Nikto z nich tragédiu neprežil. "Je to veľmi smutný deň. Pokusy o záchranu ľudí sa skončili, našli sme telá 23 mužov. Všetko naznačuje, že zahynuli v okamihu výbuchu. Explózia bola taká silná, že šance na prežitie boli prakticky nulové," povedal Zbigniew Madej, hovorca spoločnosti, ktorá baňu prevádzkuje.
Prezident Lech Kaczyński vyhlásil trojdňový štátny smútok, aby si Poľsko uctilo obete najhoršej banskej katastrofy od roku 1979. Vyzval na obmedzenie zábavy a predvolebnej kampane pred komunálnymi voľbami.
Metán vybuchol v bani v utorok popoludní. Záchranné akcie trvali takmer 40 hodín. Pre hrozbu ďalšieho výbuchu ich však museli niekoľkokrát prerušiť. Telá šiestich mužov dostali z podzemia už v stredu, k ďalším sa prekopali v noci na štvrtok. Obete boli vo veku 21 až 59 rokov, ich identifikovanie sťažovali popáleniny. Teplota v bani pri výbuchu plynu mohla dosiahnuť až 1 500 stupňov.
V mestečku Ruda Ślonska, kde sa nešťastie stalo, horí množstvo sviečok. Miestny starosta vyhlásil týždenný smútok.
Kritika prišla ihneď zo strany odborov. Tie obviňujú banské spoločnosti, že v snahe ušetriť posielajú do podzemia ľudí, ktorí nemajú dostatočnú kvalifikáciu. Úsek bane, kde sa nešťastie stalo, bol už dávno určený na likvidáciu. Robotníci mali len demontovať drahé banské zariadenie. "Išli do práce za tisíc zlotých, pretože nemali na živobytie. Do práce sa chodilo s vedomím, že metán môže vybuchnúť. Ale čo sme mali robiť?" potvrdzujú kolegovia mŕtvych baníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 14:43