StoryEditor

Odsun z Gazy -- slzy a nenávisť

19.08.2005, 00:00
Izraelskí vojaci a policajti, ktorí majú dostať židovských osadníkov z Gazy, čelia tvrdému odporu. V snahe spomaliť vynútenú evakuáciu, sa osadníci zabarikádovali vo svojich domovoch, niektoré z nich podpálili. Jedna obyvateľka židovskej osady Kefar Darom dokonca ohrozovala izraelských vojakov injekčnou striekačkou obsahujúcou údajne vírus HIV.
Izraelskí vojaci a policajti, ktorí majú dostať židovských osadníkov z Gazy, čelia tvrdému odporu. V snahe spomaliť vynútenú evakuáciu, sa osadníci zabarikádovali vo svojich domovoch, niektoré z nich podpálili. Jedna obyvateľka židovskej osady Kefar Darom dokonca ohrozovala izraelských vojakov injekčnou striekačkou obsahujúcou údajne vírus HIV.
Najradikálnejší odporcovia odsunu sa zhromaždili práve v osade Kefar Darom. Izraelskí vojaci tam museli vyrezať dvere materskej školy, kde sa odporcovia odsunu zabarikádovali. Následne prinútili rodičov s plačúcimi deťmi v náručí na odchod z budovy. Príslušníčky armády zasa evakuovali študentky z dievčenskej náboženskej školy. Vojačky odviedli dievčatá do pristaveného autobusu. Jedna študentka ostala sedieť na zemi neďaleko autobusu a kričala, kým ju vojaci
Mladý osadník máva izraelskou zástavou 18. augusta na streche svojho domu vedľa synagógy v osade Neve Dekalim. Mladí aktivisti sa zabarikádovali v miestnej synagóge. Stovky mladých radikálov sa na protest proti evakuácii zabarikádovalo v miestnej synagóge a zo strechy a balkónov mávajú zástavami. Snímka TASR/AFP
neprinútili nastúpiť. Jedna z vojačiek sa po tejto scéne pustila do usedavého plaču.

So zbraňou v rukách
Židovskí osadníci vyzbrojení puškami typu M-16 sa pri vstupe do osady Kefar Jam vyhrážali, že spustia streľbu na izraelských vojakov, ak sa ich pokúsia násilím evakuovať. Hovorca izraelskej polície Avi Zelba potvrdil prítomnosť štyroch ozbrojených osadníkov pri vstupe do osady, ktorí prinútili jednotky dočasne prerušiť evakuáciu. Ultrapravicový radikál Arieh Jicchaki stál na balkóne a mával svojou zbraňou. Varoval prítomných novinárov a vojakov, aby išli preč od jeho domu, v opačnom prípade im hrozí, že spustí na nich streľbu.
Obyvatelia najväčšej židovskej osady v pásme Gazy Neve Dekalim odmietli požiadavku izraelských vojakov, aby opustili miestnu synagógu. Pred budovou synagógy sa zhromaždilo množstvo vojakov, aby násilím evakuovali stovky veriacich. Vojaci nakoniec vtrhli do synagógy a brániacich sa odporcov vyvliekli von násilím a naložili do pripravených autobusov.

Šaron na muške
Židovský osadník, ktorý v stredu zastrelil štyroch Palestínčanov, včera vyhlásil, že svoj čin vôbec neľutuje a dúfa, že niekto usmrtí aj izraelského premiéra Ariela Šarona. "Nie je mi to ľúto," uviedol 38-ročný atentátnik Ašer Weisgan pred súdom v izraelskom meste Petah Tikva. "Dúfam, že niekto zabije aj Šarona," dodal. Židovský vodič zo Západného brehu Jordánu použil na streľbu na palestínskych robotníkov v blízkosti osady Šillo zbraň, ktorú odcudzil pracovníkovi bezpečnostnej služby. Útok odsúdili Šaron aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás ako pokus o narušenie evakuácie Izraela z pásma Gazy. Izrael posilnil bezpečnostné opatrenia okolo Šaronovej osoby z obáv, aby na neho nezaútočili pravicoví extrémisti. V roku 1995 zabil židovský ultranacionalista izraelského premiéra Jicchaka Rabina, aby zastavil mierové rozhovory s Palestínčanmi.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 22:15