StoryEditor

Nemky plánovali atentáty v Iraku

31.05.2006, 00:00

Nemecké bezpečnostné zložky zabránili trom Nemkám vo vycestovaní do Iraku, kde chceli spáchať samovražedné atentáty. Ženy si bezpečnostné zložky všimli pri dopisovaní na internete, keď jedna z nich vyhlásila, že v Iraku chce spáchať samovražedný atentát a zabiť pritom aj vlastné dieťa.

Kontakty s islamistami
Všetky tri ženy mali podľa internetového vydanie týždenníka Spiegel úzke kontakty s islamistickou scénou v Nemecku a sčasti samy konvertovali na islam. Keď si bezpečnostné zložky všimli podozrivé e-maily, začali s intenzívnym pátraním po autorkách.
Zapojilo sa doň viacero bezpečnostných zložiek, medzi inými aj v poslednom čase kritizovaná tajná služba BND. Ako píše Spiegel Online, jedna zo žien bývala v Berlíne, dve ďalšie na juhu Nemecka. Berlínčanke úrady okamžite zobrali dieťa a nakoniec ju poslali do psychiatrického ústavu. Ženám z juhu krajiny zabránili vycestovať.

Atentátnici zo Západu
V akom štádiu bolo plánovanie atentátov a nakoľko boli hrozby realistické, zatiaľ nie je známe. Podľa zdrojov z bezpečnostných kruhov mali ženy kontakty s islamistickou skupinou Ansar e-Islam, ktorú úrady podozrievajú z pašovania ľudí z moslimskej komunity v Nemecku ochotných uskutočniť samovražedný atentát do Iraku. Skupina má tiež zbierať peniaze na odboj v Iraku.
Podobné prípady sa už vyskytli aj v minulosti. Nemeckí experti sa obávajú, že teroristi môžu v budúcnosti verbovať do svojich radov mladých moslimov s nemeckým pasom. V Iraku často teroristické útoky vykonávajú práve zahraniční občania. V prípade občanov Európskej únie je to však výnimkou. Napriek tomu zažilo minulý rok v novembri šok Belgicko, keď sa rodená Belgičanka, ktorá konvertovala na islam, odpálila neďaleko Bagdadu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. máj 2024 07:16