StoryEditor

Poľsko dostalo trest za potrat

20.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Poľsko musí zaplatiť odškodné vo výške 25-tisíc eur žene, ktorej sa po pôrode dieťaťa zhoršil zdravotný stav. Poľka trpela očnou vadou. Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu boli porušené jej ľudské práva.

Poľsko musí zaplatiť odškodné vo výške 25-tisíc eur (asi 825-tisíc korún) žene, ktorej sa po pôrode dieťaťa zhoršil zdravotný stav. Poľka trpela očnou vadou. Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu boli porušené jej ľudské práva. Lekári síce pred zhoršením stavu varovali, ale potrat jej nepovolil odborný lekár. Sudcovia kritizovali najmä to, že 36-ročná žena nemala šancu sa proti zamietnutiu potratu odvolať. Poľské právo v tomto prípade nemá proces odvolania.
Poľke, ktorá otehotnela v roku 2000, sa v druhom mesiaci tehotenstva zhoršil stav jej choroby. Lekár, ktorý ju vyšetroval, došiel k záveru, že neexistujú dôvody na ukončenie tehotenstva. Praktický lekár jej potrat povolil, ale tento zákrok musí v Poľsku odsúhlasiť len odborný lekár. Ten povolenie označil za neplatné. Žena dnes vidí na vzdialenosť jeden a pol metra. Sama vychováva tri deti a poberá invalidný dôchodok, ktorý v Poľsku nepredstavuje vysokú sumu. Okrem odškodného sa jej vrátia aj súdne trovy vo výške 14-tisíc eur.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 19:17