Donald TrumpReuters
StoryEditor

Vyšetrovanie Trumpovej kampane sa obvineniami z ďaleka nekončí. Prezident zúri

31.10.2017, 10:03
Autor:
ČTKČTK
Zatiaľ tri obvinenia vzniesol vyšetrovateľ Trumpovej kampane. Na povrch môžu vyplávať ďalšie informácie.

Vyšetrovanie pozadia minuloročných prezidentských volieb v USA sa obvinením troch členov kampane terajšej hlavy štátu Donalda Trumpa podľa agentúry AP rozhodne nechýli k záveru, ako dúfa Biely dom. Práve naopak, napísala dnes AP s tým, že rozsah práce zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera ukazuje, že ohrozený môže byť aj sám Trump. Podobne situáciu vidí aj spravodajská televízia CNN.

Objasňovanie kauzy súvisiacej s možným ruským ovplyvňovaním volieb nabralo v pondelok dramatický spád, keď súd poslal do domáceho väzenia niekdajšieho šéfa Trumpovej kampane Paula Manaforta a jeho zástupcu Ricka Gatesa. Súd tak urobil po vznesení obvinenia zo sprisahania proti Spojeným štátom, z daňových únikov a z prania špinavých peňazí.

Trump sa dištancuje

Ďalší obvinený, bývalý člen Trumpovho štábu George Papadopoulos, sa potom priznal, že sa počas kampane stretol s ľuďmi reprezentujúci ruské záujmy. Trump sa obratom od obvinených dištancoval a Biely dom vyhlásil, že obvinenia sa samotnej kampane a ani osoby prezidenta nijako netýkajú.

Prezident sa však podľa AP stále viac obáva, že by sa Muellerovo vyšetrovanie mohlo popri role Moskvy zamerať aj na jeho osobné záležitosti. V pondelok potom Trump svojmu okoliu dal najavo, že sa cíti byť svojimi bývalými spolupracovníkmi pošpinený, poznamenala agentúra. CNN s odvolaním sa na nemenovaného republikánskeho činiteľa uviedla, že Trump priamo zúril, skeď v televízii sledoval vývoj kauzy.

Prezident môže mať problémy

Zatiaľ čo podľa informácií CNN obvinenia Manaforta a Gatesa šéfa Bieleho domu neprekvapili, v prípade Papadopoulosa tomu bolo naopak. Aj keď sa Biely dom snaží význam vývoja vyšetrovania znížiť, obvinení aj tak priliali olej do ohňa pokiaľ ide o otázku prezidentových väzieb na Rusko.

Spravodajská stanica je navyše presvedčená, že práve priznania Papadopoulosa a jeho spolupráca s Muellerom, ktorá trvá od júla, je pre Trumpa oveľa viac problematická než prípad Manaforta a Gatesa.

Problémom Papadopoulos

CNN zohľadnila predovšetkým to, že tajomné osoby, ktoré vraj mali informácie o kompromitujúcich dokumentoch na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovú a ktoré mohli sprostredkovať dialóg s Moskvou, prejavili záujem o Papadopoulosa až vtedy, keď zistili, ako úlohu v kampani zastáva.

Problémom je podľa televízie tiež okolnosť, že Papadopoulos najskôr Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) o svojich kontaktoch klamal, hoci vedel, že je to priťažujúca okolnosť. "Prečo to robil, keď nebolo čo skrývať?" pýta sa CNN s tým, že práve toto pozadie znamená pre Trumpa a jeho okolie oveľa väčšie problémy než Manafort s Gatesom.

Rusi obvinenia popierajú

Obviňovanie Ruska z zasahovania do volieb v Spojených štátoch a v Európe predstavuje výmysly nepodporené "jediným dôkazom", vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Fantázii sa ale medze nekladú," povedal pri stretnutí s európskymi podnikateľmi v Moskve.

Šéf ruskej diplomacie vyhlásenie urobil deň potom, čo zo Spojených štátov prišla správa, že vyšetrovanie údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb dospelo na vznesenie prvých troch obvinenia.

01 - Modified: 2024-05-06 21:34:46 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali amerického vojaka, pre obvinenia z krádeže sedí vo väzbe 02 - Modified: 2024-05-06 17:07:28 - Feat.: - Title: Sudca pohrozil Trumpovi ​za opakované porušenie nariadenia o mlčaní: Pokuty nepomohli, zvážim väzenie 03 - Modified: 2024-05-06 14:59:33 - Feat.: - Title: Z Kreľma prichádza varovanie: Britské vojenské objekty sa môžu stať cieľmi ruských útokov 04 - Modified: 2024-05-06 13:59:56 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú pre príspevok o Talibane 05 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 00:31