TASR, Ilustračná snímka
StoryEditor

Bratislavská ambasáda ako odmena. Česi k nám posielajú vyslúžilcov, vzniká hasičský atašé

10.08.2017, 12:33

Česká ambasáda v Bratislave má povesť úradu, kam mieria najrôznejšie vyslúžilci za odmenu. Svoju "trafiku" tú našla napríklad bývalá prvá dáma Livia Klausová, pod diplomatickým rúškom tu zakotvil aj nechcený policajný prezident Petr Lessy. Čoskoro sa k nim pridá ďalší "vyslúžilec", ktorého výjazd bude mať pod palcom minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD).

Pri českom veľvyslanectve v Bratislave totiž vznikne úplne nový a nie príliš obvyklý post - miesto pre hasičského atašé. Práve hasičov má Chovanec vo svojej gesci. LN to potvrdila hovorkyňa generálneho riaditeľstva Hasičského záchranného zboru Nicole Zaoralová.

"Zriadenie takéhoto miesta sa plánuje. Ide o recipročný krok, rovnakú pozíciu plánuje Slovensko vytvoriť v Prahe. Ide nám hlavne o kvalitnejšiu komunikáciu a organizáciu spoločných zásahov. Dlhodobo potom o spoločný výcvik a vzdelávanie," spresnila.

Zdroje LN z prostredia českej diplomacie však hovoria inak. "Doputovala k nám žiadosť o súčinnosť, ktorá zaváňa politickou handlovačkou. Na koordináciu činnosti hasičov žiadna pozícia pri ambasáde nutná nie je," povedal LN nemenovaný zdroj z ministerstva zahraničia.

Zo strany Černínského paláca (ktoré je sídlom českého rezortu zahraničia) navyše dostane človek vyslaný ústredím hasičov mnoho nadštandardných výsad, napríklad beztrestnosť, odpočet DPH a ďalšie. Brány do sveta výhod sa hasičskému atašé otvoria zapísaním na slovenskú diplomatickú listinu spravovanú našim ministerstvom zahraničia. Tá zaručuje, že sa z úradníkov stanú vážení hostia. Kto post obsadí, nie je zatiaľ jasné.

Podľa informácií LN je miesto s diplomatickým krytím pripravené "na dôchodok" pre niektorého zaslúžilého hasiča s generálsku hodnosťou. Tých má Česko deväť, vrátane najvyššieho veliteľa hasičov generálmajora Drahoslava Rybu, ktorý českému hasičskému zboru šéfuje od roku 2011.

Každopádne by to nebolo prvýkrát, keď sa nejaký post na Slovensku spätý s pôsobením českej ambasády rozdával ako trafika. Ľudí, ktorí dostali miesto takého miesto ako formu odmeny za odvedenú prácu, o ktorú v Česku prišli, je totiž celý rad.

Začalo sa to Klausovou

Začať môžeme hneď veľvyslankyňou a bývalou prvou dámou Liviou Klausovou, ktorá sa na Slovensku narodila a na čele českého zastupiteľského úradu v Bratislave stojí od konca roku 2013. S výnimkou niekdajšieho podpredsedu Federálneho zhromaždenia Filipa Šedivého, ktorý na Slovensku pôsobil ako veľvyslanec prvé tri roky po rozpade Československa, bol ambasadorský post v Bratislave vždy obsadzovaný kariérnymi diplomatmi.

Pred štyrmi rokmi tak mal za rieku Moravu zamieriť profesionál Jaromír Plíšek. Lenže prezident Miloš Zeman, ktorý veľvyslanecké posty schvaľuje, si vydobyl Klausovú, ktorá ho v kampani podporila. Tá potom po absolvovaní krátkeho školenia na ministerstve zahraničia do svojho rodiska odišla hájiť české záujmy.

Plíšek, hoci vládou menovaný, mal smolu. Zahraničie ale nie je jediné ministerstvo, ktoré svojich zástupcov na ambasádu umiestňuje. Ministerstvo obrany vysiela takzvaných vojenských pridelencov, ktorí pôsobia v troch desiatkach krajín. Aj medzi vojenskými diplomatmi pritom nájdeme emisárov, ktorí post dostali ako vyslúžilci. Bratislava nie je výnimkou.

Pridelenec obrany je tu tretí rok Zdeněk Jakúbek, ktorý predtým slúžil ako vojenský veliteľ Pražského hradu. V čase, keď ho Zeman v januári 2015 odvolával, mal už Jakúbek sľúbené miesto v Bratislave. 

Na ambasáde sa stretol s iným "trafikantom", ktorý kvôli neskôr nepotvrdenému obvineniu zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci svojho času plnil titulné stránky českých novín, niekdajším policajným riaditeľom Petrom Lessym. Ten od jari 2014 v Bratislave pôsobí ako emisár ministerstva vnútra vo funkcii policajného pridelenca.

Post získal na základe dohody s ministrom vnútra Milanom Chovancom (ČSSD), ktorému dal sľub, že uvoľní miesto súčasnému šéfovi policajtov Tomášovi Tuhému. Ako protislužbu potom Lessy dostal nielen post policajného atašé, ale tiež funkciu prvého tajomníka.

Nemusíte poznať reč

A prečo sa Bratislava stala žiadanou destináciou nielen pre "trafiky", ale aj pre kariérnych diplomatov? Okrem štandardných výhod uľahčujúcich bežný život, ako sú VIP zľavy na nákup auta, ktoré ponúka väčšina predajcov nových vozidiel, ide napríklad o spomínaný nárok na vrátenie DPH za nakúpený tovar.

Predovšetkým ale diplomati využívajú výhody Viedenského dohovoru, ktorý im zaručuje osobnú nedotknuteľnosť a beztrestnosť. V praxi tak nemôžu byť zadržaní, obvinení ani súdení. Svoju úlohu hrá tiež blízkosť Prahy.

"Pre niekoho, kto v Česku necháva rodinu, je to ideálne miesto, pretože predĺžené víkendy možno tráviť doma," povedal LN zdroj z prostredia českej diplomacie. A pridáva ešte ďalší dôvod. "Nie každý dokáže používať cudzie jazyky naozaj plynulo a bez chýb. Práve v Bratislave to ale nie je žiadny problém, pretože s češtinou si tu človek vystačí," dopĺňa.

01 - Modified: 2023-08-01 15:12:51 - Feat.: - Title: Island priekopníkom. Je prvou európskou krajinou, ktorá uzavrela ambasádu v Moskve 02 - Modified: 2023-07-25 07:27:16 - Feat.: - Title: Na streche ruskej ambasády v Kišiňove je 28 špionážnych antén 03 - Modified: 2023-05-19 08:33:07 - Feat.: - Title: Z ruskej ambasády spravme múzeum terorizmu, chce kyjevská poslankyňa. Budova má byť vyvlastnená 04 - Modified: 2022-11-02 20:11:50 - Feat.: - Title: Poliaci prevzali po Rusoch rekreačné stredisko, podľa nich bolo zdevastované 05 - Modified: 2022-04-12 17:47:07 - Feat.: - Title: Slovensko chystá obnovenie prevádzky ambasády v Kyjeve, najskôr posúdi bezpečnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:09