StoryEditor

Kongres rozoberá Bushove protiteroristické opatrenia

17.06.2005, 00:00
Zdá sa, že štyri roky po teroristických útokoch v New Yorku a vo Washingtone začína mať Kongres výhrady proti opatreniam, ktoré Bushova administratíva prijala na potláčanie terorizmu.

Zdá sa, že štyri roky po teroristických útokoch v New Yorku a vo Washingtone začína mať Kongres výhrady proti opatreniam, ktoré Bushova administratíva prijala na potláčanie terorizmu. Senátny právny výbor sa tento týždeň zaoberá "trestaneckou kolóniou" na Guantáname a Snemovňa reprezentantov zasa diskutuje o prvých zmenách v protiteroristickom tzv. vlasteneckom zákone. Od prezidenta Georgea W. Busha sa pritom odvracajú aj členovia jeho vlastnej strany.

Guantánamo v Senáte
Vysoko postavený senátny republikán Arlen Specter vyzval v noci na včera Kongres, aby objasnil práva väzňov na americkej základni na Kube. Spojené štáty na nej bez obvinenia zadržiavajú 540 podozrivých najmä z terorizmu. Republikáni sa tak v právnom výbore rozdelili na dve skupiny: na tých, ktorých vysvetlenia Bieleho domu uspokojujú, a na ostatných, ktorí požadujú mnohé vysvetliť. Demokrati už po zmene týkajúcej sa Guantánama volajú niekoľko mesiacov. "Držíme ich v humánnych podmienkach," obhajuje brigádny generál Thomas Hemingway tábor pred senátormi. V podobnom duchu sa nieslo aj vystúpenie ministra spravodlivosti Alberta Gonzalesa, ktorý sa nachádzal v Bruseli: "Nemôžeme ich pustiť, aby bojovali proti Amerike." Washington navyše väzňom odmieta priznať práva zajatcov podľa ženevských konvencií, namiesto toho ich nazýva "nepriateľskými bojovníkmi". Nemajú tak právnu ochranu ako radoví väzni, môžu byť zadržiavaní bez vznesenia obvinenia, ako dlho úrady chcú (niektorí sú tam bez obvinenia už tri roky). Samotné americké súdy nie sú jednotné v názore na tento problém.
Hoci vláda sa bráni, že má vypracovaný systém, ako preveriť, či sú tam zajatci oprávnene, odmieta prezradiť, na základe akého meradla posudzujú teroristické nebezpečenstvo. Podľa údajov ministerstva spravodlivosti po takomto prehodnocovaní z Guantánama prepustili 23 ľudí.
Amnesty International nedávno porovnala väznicu, ktorú americké médiá prezývajú skrátene Gitmo, so sovietskymi gulagmi. No servítku pred ústa si nedávajú ani americkí kongresmani z radov demokratov. Patrick Leahy označil väzenie za "medzinárodnú hanbu". Najostrejší bol však azda druhý najvyššie postavený demokrat Senátu Richard Durbin, ktorý situáciu v Gitme prirovnal k tej v táboroch "Adolfa Hitlera, Josifa Stalina a kambodžského hrdloreza Pola Pota". Argumentoval pritom správami agentov FBI, ktorí kritizovali odopieranie ľudských práv v tomto zariadení. K demokratom sa síce tichšie, ale predsa, pridávajú aj republikáni. Pred Arlenom Specterom to bol napríklad ešte počas víkendu Mel Martinez.

Protiteroristický zákon
Prezident Bush musí vojnu proti teroru obhajovať aj na domácom fronte: koncom roka totiž vyprší platnosť niekoľkých kľúčových ustanovení protiteroristického zákona. Mnohí zákonodarcovia tvrdia, že zákon až príliš zasahuje do občianskych slobôd a je zrejmé, že prinajmenšom niekoľko ustanovení bude zmenených. Prvá zmena bola síce skôr symbolická, ale môže byť začiatkom trendu. Snemovňa reprezentantov prijala pomerom 238:187 ustanovenie, podľa ktorého už federálna polícia FBI nebude môcť nazerať do záznamov knižníc a kníhkupectiev. Demokrat Jerrold Nadler CBS News povedal, že "zákon v roku 2001 prijali v panike a dnes už mnoho ľudí vie, že zachádzal priďaleko". "Urobíme všetko pre to, aby sme ochránili Američanov pred teroristami, no urobíme to spôsobom, ktorý nebude podkopávať naše práva ako slobodnej krajiny," citoval Washington Times nezávislého kongresmana Bernarda Sandersa. Oponenti, ktorí tvrdili, že sa tým vytvárajú voľné zóny, v ktorých sú teroristi chránení pred vyšetrovateľmi, ostali vo výraznej menšine. K 199 demokratom sa totiž pridalo aj 38 republikánov.

Slabé výsledky
Bush má pritom problém s vysvetľovaním efektívnosti zákona. Jeho minister Gonzales napríklad verejne tvrdí, že sa využil pri vznesení až štyroch stoviek obvinení a 200 sa podarilo uznať vinnými. Washington Post však konštatuje, že tieto čísla sú prinajmenšom zavádzajúce. Podľa denníka iba 39 osôb bolo odsúdených za trestné činy spojené s teroristickou aktivitou, resp. s otázkami národnej bezpečnosti. Ostatní z nich totiž pykajú za menšie zločiny ako nepravdivé výpovede či porušovanie imigračných zákonov. Iba 20 prípadov malo priame prepojenie na terorizmus či teroristickú skupinu a iba deväť ľudí v spojení s Al-Kajdou.
Po prijatí zákona o výskume embryonálnych kmeňových buniek, sporoch o post nového veľvyslanca pri OSN Johna Boltona ide o ďalšiu nespokojnosť s Bushovou politikou aj z radov z jeho strany. Otázne je, ako dlho bude môcť 11. september používať ako výhovorku na všetky prešľapy a krytie kontroverzných rozhodnutí. Mnohé odpovede mu kongresmani dajú ešte tento rok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 04:19