StoryEditor

Pretancovať troje črievice

11.01.2007, 23:00
Plesová sezóna. Zajtra je prvá noc drahých látok, pretekajúcich pohárov a valčíka.

Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy bude aj tento rok zaplnené plesmi, karnevalmi a bujarými zábavami každého druhu. Už zajtra sa uskutoční bál bálov - viedenský Opernball - a zároveň s ním otvorí sezónu u nás Ples v Opere.

Vychovaná spoločnosť
Reprezentačné plesy sú nepochybne najhonosnejšou formou fašiangovej zábavy. V podobe, v akej ich poznáme dnes, sa v našich končinách objavujú od druhej polovice 19. storočia. Dnešní organizátori z roka na rok predbiehajú sami seba: pozvánky, pestrý program, zahraniční hostia, nezvyčajné menu, zasadací poriadok, konferencier, polnočná tombola... Plesajúci pozvaní sa im zasa odplácajú prísnejším dodržiavaním etikety a zvýšeným záujmom. "Celkový prejav hostí je roka na rok lepší," potvrdzuje Mária Kordošová z agentúry Monarch, ktorá pripravuje spomínaný Ples v Opere. Podujatie sa koná už siedmy raz. Prvé dva razy prišli nič netušiaci návštevníci v klasických oblekoch či v šatách nad kolená, po treťom ročníku sa pre pánov konečne stal štandardom smoking a dámy si osvojili dlhé róby. "Pred dvomi rokmi sa objavili prvé fraky, teraz očakávame záplavu," verí v neustále zdokonaľovanie sa Kordošová.

Nič "neletí"
Agentúra Monarch pripravuje najprestížnejšie domáce podujatie celých dvanásť mesiacov. Prvý polrok vyberajú zahraničných hostí a venujú sa dramaturgii, od júna nasleduje vybavovanie ostatných záležitostí. Mária Kordošová hovorí: "Vždy sa snažíme niečo zlepšiť, týka sa to napríklad aj bezpečnosti alebo pohybu ľudí počas príprav." Organizátori sledujú plesy v zahraničí, inšpirujú sa vo Viedni, v Prahe či v Budapešti. Riadia sa inštinktom a vkusom. O existencii nejakých aktuálnych - písaných či nepísaných - trendov však nevedia. "Nemôžem povedať, že by niečo vyslovene ´letelo´," tvrdí usporiadateľka. Jej slová potvrdzuje aj Ján Kubiš zo spoločnosti Bluemark, ktorá na zajtrajší večer pripravila ples pre uzavretú spoločnosť členov Lions Klubu na Sliači: "Usilujeme sa najmä o to, aby bol ples plesom, neviem o žiadnych zvláštnych trendoch, ktorých by sme sa mali držať."

Tancuj, tancuj...
Pod pojmom ples Kubiš rozumie spoločenskú udalosť, kde sa človek zo všetkých stránok príjemne cíti a kde si najmä dobre zatancuje. Na plese Lions Klubu budú preto tri rôzne hudby: klasická, ľudová a moderná. Začína sa štandardnými tancami, ktoré neskôr vystrieda latino a ľahké disko. Moderná hudba nesmie byť v prevahe, hostia si musia užiť valčíky aj tangá. "Po skončení večera by totiž mali vyhlásiť, že tancovali ako na plese," usmieva sa Kubiš. Aj Ples v Opere sa (hneď po tradičnom údere na gong) sa začne valčíkom. Tanec, o ktorom George Gordon Byron napísal, že pre intímny a tesný kontakt zúčastneného páru predstavuje prelom v sexualite, skrátka nemôže chýbať na takto organizovanej zábave. Šesť stoviek hostí si však užije aj populárne natriasačky. Polhodinové tanečné kolá sa budú striedať s rovnako dlhými vystúpeniami interpretov. Tentoraz príde belgická formácia Vaya con Dios so speváčkou Dani Klein, ale aj Ali Campbell zo skupiny UB40.

Pozvánka pre slnko
Medzi drobnosti, ktoré spríjemnia zajtrajší večer v priestoroch Slovenského národného divadla ešte viac ako ten vlaňajší, patria kvalitné slovenské vína, špeciálne ochutnávky alkoholu či posedenie v zimnej záhrade. O tradičný komfort sa postará 40 kuchárov, 100 čašníkov, 10 barmanov a 30-členný pomocný personál. Pripravených je 3 500 tanierov, 4-tisíc súprav príborov a 9-tisíc pohárov. Priestor skrášlia tisícky čerstvých kvetov: ruže, gerbery, antúrie, chryzantémy, narcisy, francúzske tulipány, strelície, orchidey... Členovia Lions Klubu, ktorí sa zabavia v dvorane Place Kúpele Sliača, budú trochu skromnejší. Nevyžadovali zahraničné ani domáce celebrity, preto si užijú umelcov z tamojšieho regiónu. Aj oni však vojdú do sály po červenom koberci, obklopí ich satén a úsmevy hostesiek. Luxus si skrátka každý predstavuje inak. A niekedy stačí menej. Svedčí o tom aj prípad z minulosti Spojených štátov. Prezident Grant usporiadal pri príležitosti svoje inaugurácie v roku 1873 ples, ktorý sa mal uskutočniť na námestí pod špeciálnou konštrukciu, náhradou za veľkú tanečnú sálu. Skončil sa katastrofou: v noci mrzlo, hostia v neizolovaných priestoroch bez kúrenia tancovali v kabátoch a klobúkoch, šáloch a rukaviciach, jedlo vychladlo, po niekoľkých hodinách došla káva aj horúca čokoláda a kanáriky v klietkach - živá dekorácia - pomrzli. Naši predkovia počas fašiangov privolávali jar a slnko hrami, tancom, čarami a mágiou. Mŕtve ozdoby na to nestačia...

Z bontónu

Dámy
– v každom, prípade by si mali  zvoliť večernú toaletu, t.j. šaty dlhé až po zem. Neodporúča sa obliecť minisukňu, kostým a už vôbec nie nohavice.
– dámy, ktoré chcú vyniknúť, venujú zvýšenú pozornosť aktuálnym módnym trendom pre danú plesovú sezónu - strihom, materiálom a farbám.
– k šatám bez ramienok alebo s hlbokým výstrihom by si mali nechať na ramenách prehodenú hodvábnu, šifónovú alebo kožušinovú štólu.
– k takýmto šatám sa hodia rukavice po lakte, ktoré si dámy nechávajú na rukách počas celého plesového večera. K večernej toalete patria vhodne vybrané šperky alebo kvalitná bižutéria. K plesovým šatám je nevhodné nosiť klasické hodinky
– vo vlasoch vyniknú živé kvety, prípadne bižutéria. Klobúk na hlave na takúto udalosť nepatrí

Páni
– odporúča sa klasický frak s bielou vestou a bielym motýlikom
– Nič sa nepokazí ani smokingom so šerpou a bielym motýlikom, prijateľný je aj kvalitný, tmavý oblek. Namiesto klasickej kravaty treba uprednostniť aj k obleku motýlik vhodnej farby.
– k fraku a smokingu sa hodia lakovky, k obleku sú vhodné klasické topánky.
– ponožky by mali mať páni v každom prípade čierne a dostatočne dlhé
– skutočná dáma vchádza do plesovej sály iba s malou kabelkou, ktorá je z rovnakého materiálu ako šaty

Plesy

PLES V OPERE - 13. januára, Slovenské národné divadlo, Bratislava

NOVOROČNÝ PLES - 20. januára, DK Ružinov, Bratislava

PLES ELEKTROTECHNIKOV A INFORMATIKOV 2007 - 20. januára, City Hotel Bratislava, Bratislava

4. REPREZENTAČNÝ HOKEJOVÝ PLES - 26. januára, Estrádna hala PKO, Nitra

ORAVSKÝ VEČER, 34. PLES ORAVCOV - 27. januára, PKO, Bratislava

6. REPREZENTAČNÝ PLES TRNAVSKEJ UNIVERZITY V TRNAVE - 27. januára, Smolenický zámok, Smolenice

38. BÁL ZÁHORÁKOV - 3. februára, PKO, Bratislava

DÚBRAVSKÝ FAŠIANGOVÝ PLES - 3. februára, DK Dúbravka, Bratislava

ČESKOSLOVENSKÝ BÁL - 3. februára, Obecní dům, Praha

XI. REPREZENTAČNÝ PLES DIVADELNÍKOV 2007 - 10. februára, Mestské divadlo, Žilina

BRATISLAVSKÝ BÁL - 10. februára, Reduta, Bratislava

01 - Modified: 2003-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fond ISPA možno aj prečerpáme 02 - Modified: 2003-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začína sa 11. schôdza Národnej rady SR 03 - Modified: 2003-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Posudzujú akvizíciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 08:26