Logo spoločnosti Nvidia. FOTO: Nvidia
StoryEditor

Výkon, na ktorý sa konkurencia nechytá. Nvidia predstavila nový model čipu pre umelú inteligenciu

19.03.2024, 10:35
Autor:
ČTKČTK
  • Spoločnosť Nvidia pokračuje v tvorbe najvýkonnejších čipov pre umelú inteligenciu.
  • Na tento trend nadviazala vydaním nového modelu Blackwell GB200.
  • Podľa spoločnosti je niekoľkokrát rýchlejší a výrazne úspornejší zároveň.
  • Konkurencia sa pritom ešte nevyrovnala ani výkonu čipu predchádzajúcej generácie.

Americký výrobca čipov Nvidia v pondelok predstavil svoj zatiaľ posledný model čipu Blackwell GB200, ktorý je podľa firmy niekoľkokrát rýchlejší a spôsobí prevrat vo vývoji umelej inteligencie. Nvidia sľubuje tiež výrazne nižšiu energetickú náročnosť. Novinku na vývojárskej konferencii v San José osobne predstavil šéf Nvidie Jensen Huang, píšu svetové tlačové agentúry.

Čipy sa v poslednom roku stali najžiadanejším tovarom pre začínajúce aj zavedené technologické podniky. Čoraz výkonnejšie polovodiče, zvlášť grafické procesorové jednotky GPU od firmy Nvidia, tvoria základ revolúcie v oblasti AI.

OpenAI a ďalšie firmy spoliehajú na tisíce čipov na trénovanie a prevádzku svojich rozsiahlych jazykových modelov a záujem o GPU je vysoký. Ich dodávky však kontroluje len hŕstka veľkých spoločností.

"Potrebujeme väčšiu GPU a tak mi dámy a páni dovoľte, aby som vám predstavil veľký, naozaj veľký GPU," povedal Huang v sále pre 18.000 ľudí, kde sa zvyčajne konajú koncerty.

Napríklad chatbot ChatGPT mohol byť s pomocou predchádzajúcej verzie čipu Nvidia Grace Hopper vycvičený počas troch mesiacov s 8000 čipmi a spotrebou energie 15 megawattov, uviedol Huang. S Blackwellom by to bolo možné dosiahnuť za rovnaký čas s 2000 čipmi a štyrmi megawattmi elektrickej energie, cituje Huanga agentúra DPA.

Nové grafické procesory by mali byť na trhu do konca roka, píše NBC News. Nvidia zároveň predstavila nové softvéry pre fungovanie AI modelov. Konkurentom, ktorými sú spoločnosti Intel a AMD, sa pritom zatiaľ nepodarilo vyrovnať výkonu a efektivite predchádzajúceho modelu čipu, ktorý Nvidia predstavila v roku 2022, píše AFP.

Rýchle zvyšovanie trhovej hodnoty spoločnosti Nvidia v uplynulom roku viedlo analytikov k tomu, že ju prirovnali k dodávateľom krumpáčov a lopat počas zlatej horúčky v 19. storočí. Čipy Nvidia používajú takmer všetci hráči na poli generatívnej umelej inteligencie od spoločnosti OpenAI, ktorá na trh uviedla chatbota ChatGPT, až po Google.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-26 10:01:32 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani 03 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt 04 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 05 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:26