Nabíjanie je nedostupné: Toto upozornenie sa zobrazí, keď iPhone s konektorom Lightning pripojíte k nabíjačke a zistí sa tekutina. FOTO: Apple
StoryEditor

Koniec sušeniu utopeného telefónu v nádobe s ryžou. Chyba, Apple radí ako na to

19.02.2024, 15:48

Apple vydal aktualizáciu, čo robiť s iPhonmi, keď sa dostanú do kontaktu s vodou. Pritom zakazuje obľúbený a často odporúčaný spôsob, ktorým je vloženie vlhkého telefónu do vrecka s ryžou. Zakazuje aj ďalšie spôsoby sušenia.

Všetky iPhony od modelov Xs a Xr a novších upozornia, keď sa do konektora dostane vlhkosť. Aktuálne smartfóny značky však spĺňajú normu IP68, takže by sa nemalo nič stať ani pri ponorení do vody.

Ale keď sa vlhkosť dostane na konektor, tak na displeji vyskočí upozornenie, že je na konektore vlhkosť a že je potrebné z telefónu odpojiť prípadné zariadenia k nemu pripojené a nemožno ho nabíjať.

Pokiaľ sa budete snažiť telefón nabíjať, vyskočí ďalšia hláška, že je nabíjanie znemožnené. Máte odpojiť konektor a počítať s tým, že vysúšanie môže trvať niekoľko hodín. Avšak v prípade núdze je možné podľa Applu upozornenie zrušiť a dať telefón nabiť. Bezproblémovým spôsobom je však bezdrôtové nabíjanie, ktoré výrobca odporúča. Avšak až po vysušení zadnej časti prístroja.

iPhone na prítomnosť vody upozorňuje

Apple upozorňuje, že vlhkosť v konektore môže spôsobiť koróziu pinov v konektore alebo na kábli, čo môže viesť k znefunkčneniu celého prístroja alebo jeho časti.

Ako upozornil nemecký server TechBook, tak Apple začiatkom tohto roka zverejnené informácie, ako postupovať pri vniknutí vlhkosti do telefónu, upravil a pridal odporúčania a zákazy, ako telefón vysušiť. Porušenie týchto pravidiel by mohlo viesť k strate záruky.

Hlášky, ktoré sa zobrazia v iPhone, ak je vlhký konektor

V Lightning konektore bola detegovaná tekutina: Toto upozornenie sa zobrazí, keď k iPhonu pripojíte príslušenstvo s konektorom Lightning, ktorým sa iPhone nenabíja, a zistí sa tekutina.

Tekutina v konektore: Toto upozornenie sa zobrazí, ak k iPhonu pripojíte príslušenstvo s konektorom USB-C a zistí sa tekutina.

Nie príliš prekvapivý je zákaz vysúšania prístroja pomocou externého zdroja tepla, čo môže byť napríklad sušič vlasov. Zakázané je aj sušenie stlačeným vzduchom. Apple zakazuje aj čistenie konektora vatovými tyčinkami alebo papierovým obrúskom.

Pre mnohých však môže byť prekvapivý zákaz vkladania telefónu do vrecka s ryžou. Čo je všeobecne odporúčaný spôsob vysúšania telefónu, do ktorého sa mohla dostať vlhkosť. Apple varuje, že drobné čiastočky ryže by mohli spôsobiť poškodenie prístroja.

Ako na to?

Správny postup je podľa Applu nasledujúci:

  1. Držte iPhone konektorom dole a klepte ním ľahko o ruku, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu. Nechajte iPhone na suchom mieste, kde prúdi vzduch.
  2. Než budete iPhone nabíjať pomocou Lightning alebo USB-C konektora, alebo kým k nemu pripojíte nejaké doplnky, počkajte aspoň 30 minút.
  3. Ak sa upozornenie zobrazí znova, je v konektore alebo pod pinmi kábla stále nejaká kvapalina. Nechajte iPhone aspoň jeden deň na suchom mieste, kde prúdi vzduch. Počas tejto doby ho môžete skúsiť znova nabiť alebo pripojiť k doplnku. Úplné vysušenie môže trvať až 24 hodín.
  4. Ak telefón vyschol, ale stále sa nenabíja, odpojte kábel od adaptéra, odpojte adaptér zo steny (ak je to možné) a potom ich znova pripojte.
01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 23:45