Pohľad na klávesnicu nového Dell XPS s novou klávesou asistenčnej služby Copilot. Tá je druhou klávesou napravo od medzerníka. FOTO: Dell
StoryEditor

Najväčšia zmena pre Microsoft za niekoľko desaťročí. Na klávesnicu Windows pridá novú klávesu

05.01.2024, 09:50
Autor:
ČTKČTK

Microsoft pristúpil k najväčšej úprave klávesnice pre osobné počítače s operačným systémom Windows za niekoľko desaťročí. Firma oznámila, že na klávesnici pridá novú klávesu, ktorá aktivuje jej asistenčnú službu Copilot.

Americký softvérový gigant Microsoft sa rozhodol pristúpiť k najväčšej úprave klávesnice pre osobné počítače s operačným systémom Windows za niekoľko desaťročí. Firma 4. januára oznámila, že na klávesnici pridá novú klávesu, ktorá aktivuje jej asistenčnú službu Copilot založenú na umelej inteligencii (AI).

"Zavedenie klávesy Copilot je prvou významnou zmenou klávesnice pre osobné počítače s Windows za takmer tri desaťročia," uviedla spoločnosť Microsoft. Klávesnica sa v roku 1994 rozšírila o klávesu Windows. Tá otvára ponuku Štart a v kombinácii s inými klávesmi aktivuje tiež ďalšie funkcie.

Počítačový vedec John Tucker z University of Swansea podľa serveru BBC označil pridanie novej klávesy za "prirodzený krok". Dodal, že Microsoft týmto krokom demonštruje, aký veľký význam prikladá službe Copilot a jej schopnosti prilákať užívateľov k jeho produktom.

"Veríme, že to ľuďom umožní ľahšie sa zapojiť do transformácie súvisiacej s AI. Klávesa Copilot sa rovnako ako klávesa Windows stáva základnou súčasťou klávesnice," uviedol výkonný viceprezident Microsoftu Yusuf Mehdi.

Služba Copilot je založená na technológii spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za populárnym chatovacím systémom ChatGPT. Microsoft je hlavným investorom firmy OpenAI, vložil do nej už zhruba 13 miliárd dolárov (takmer 12 miliárd eur).

Predvlani v novembri spoločnosť OpenAI svoj systém ChatGPT bezplatne sprístupnila verejnosti. Systém si rýchlo získal veľkú popularitu a výrazne prispel k súčasnej vlne záujmu verejnosti, médií a investorov o umelú inteligenciu.

01 - Modified: 2024-04-26 08:36:26 - Feat.: - Title: Microsoft a Alphabet dosiahli nečakane silný rast, môže za to rozmach umelej inteligencie 02 - Modified: 2024-04-25 20:54:48 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil štvrťročný zisk o pätinu, tržby prekonali očakávania 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 04 - Modified: 2024-04-26 10:01:32 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani 05 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 20:02