StoryEditor

Bill Gates oslavuje šesťdesiatku. Už 40 rokov platí jeho vízia

28.10.2015, 18:49
Autor:
TASRTASR
Americký podnikateľ, spoluzakladateľ americkej nadnárodnej spoločnosti Microsoft Corporation a veľkorysý filantrop Bill Gates má 60.

Jeho meno sa spája najmä s produktom Windows, teda s jedným z najpredávanejších a najrozšírenejších počítačových operačných systémov na svete. Brilantný obchodník dlhodobo patriaci k najbohatším ľuďom sveta sa v súčasnosti venuje hlavne charitatívnej činnosti v rámci svojej nadácie Bill & Melinda Gates Foundation.




William Henry Gates III. sa narodil 28. októbra 1955 v meste Seattle v americkom štáte Washington v rodine vychyteného právnika a učiteľky. Vďaka dobrému rodinnému i finančnému zázemiu sa stal študentom prestížnej súkromnej strednej školy Lakeside School a neskôr zvučnej Harvardovej univerzity. Počas štúdií stretol Paula Allena, ktorý rovnako ako mladý Gates videl budúcnosť v používaní osobných počítačov.

Dňa 4. apríla 1975 spoločne založili dnes svetoznámu softvérovú firmu Microsoft Corporation. Jej vznik súvisel s uvedením prvého osobného počítača Altair 8800 od spoločnosti MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems). Niekedy v tej dobe, keď to ešte ani len netušil, vyhlásil, že raz bude mať každý na stole svoj vlastný počítač... Hoci bol Altair na svoju dobu zázračným prístrojom, mal jeden základný nedostatok. Neexistoval preň jednoduchý a využiteľný software. Šikovní programátori Gates a Allen rozpoznali príležitosť a kontaktovali šéfa MITS s ponukou vytvorenia vhodného programovacieho jazyka. Po dohode s ním v krátkom čase napísali programovací jazyk Altair BASIC. Program šéfa MITS zaujal a s nadanými mladíkmi uzavrel zmluvu, ktorá im zaručovala 30 dolárov za každý predaný Altair s nainštalovaným BASICom. Ako samostatná spoločnosť začal Microsoft vystupovať v júli 1975. Výrazný zlom prišiel koncom 70. rokov 20. storočia, kedy spoločnosť podpísala zmluvu s gigantom IBM. Z dielne Microsoftu pre nich vzišiel operačný systém MS DOS (Microsoft Disk Operating System) a pôvodne malá firmička dvoch nedoštudovaných programátorov sa stala bezkonkurenčným lídrom na trhu. Ku kľúčovým produktom Microsoftu sa radia operačný systém Windows, najmä 95 a 98, a kancelársky balík Microsoft Office.

Okrem dominantného postavenia na celosvetovom trhu osobných počítačov získal Bill Gates i nesmierne bohatstvo. To sa rozhodol v nevídanej miere využiť v oblasti charity. So svojou manželkou vedie nadáciu Bill & Melinda Gates Foundation, ktorá sa špecializuje na boj proti chorobám a chudobe v krajinách tretieho sveta, pomoc ľuďom bez domova či vývoj nových liekov. Priam bezkonkurenčná je snaha nadácie zlepšiť životy ľudí v rozvojových krajinách prostredníctvom vzdelávania a zdravotnej starostlivosti. V júni 2010 spustil Gates kampaň s názvom The Giving Pledge (Prísľub dávať). Jej cieľom je presvedčiť stovky miliardárov v USA, aby počas svojho života alebo po ňom darovali väčšinu svojho majetku na dobročinnosť a tento zámer verejne vyjadrili listom s vysvetlením, prečo sa tak rozhodli. Šesť týždňov po odštartovaní kampane zverejnený zoznam ľudí, ktorí už podpísali tzv. darovací sľub obsahoval 40 mien najväčších svetových boháčov a rodinných impérií.

Vedúcu stoličku v Microsofte prenechal Gates koncom roka 2008 dlhoročnému priateľovi Stevovi Ballmerovi, toho vo funkcii prezidenta a výkonného riaditeľa vo februári 2014 nahradil Satya Nadella.


 

01 - Modified: 2007-10-24 06:28:00 - Feat.: 0 - Title: Parlament vo Francúzsku schválil kontroverzný imigračný zákon
01 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu 02 - Modified: 2023-11-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Rozpačitá premiéra Billa Gatesa. Prvý Windows mal veľkolepú prezentáciu, s nadšením sa však nestretol 03 - Modified: 2023-11-10 14:48:33 - Feat.: - Title: Ako priniesť počítač k obyčajným ľuďom, pýtal sa Gates. Odpoveď ukázal pred štyrmi dekádami 04 - Modified: 2023-06-16 07:11:07 - Feat.: - Title: Bill Gates sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom, ten ho označil za amerického priateľa 05 - Modified: 2023-09-03 13:30:00 - Feat.: - Title: Nevieš čo s peniazmi? Postav si mesto. Títo multimiliardári na čele s Elonom Muskom si chcú postaviť vlastné utópie
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 11:14