StoryEditor

Tento mobil má nahradiť počítač. Pozrite sa, ako dopadol v našom teste

14.01.2016, 16:13
Microsoft mohol spôsobiť revolúciu, no podcenil novú technológiu.

Do rúk sa nám dostal kus špičkovej technológie. Okrem telefónu Microsoft Lumia 950 aj špeciálna krabička, ktorá ho dokáže premeniť na počítač. Ako? Všetko zabezpečí príslušenstvo – do malej krabičky pripojíte klávesnicu, myšku a dokonca aj monitor. A spojíte ju s telefónom.

Obyčajný smartfón tak zrazu dostáva úplne nový zmysel. Nie je to síce prvýkrát, čo niekto takéto niečo skúša, no nikdy v takom smartfóne nebol nainštalovaný Windows. Čiže systém, ktorý používajú milióny ľudí po celom svete.

A tak si predstavte, že nemusíte so sebou nosiť počítač. Len váš mobilný telefón. Skrátka prídete do práce, položíte si svoj telefón na stôl, pripojíte jeden kábel, a zrazu viete používať myš, funguje pred vami veľká obrazovka a píšete texty na klávesnici. Síce nemám rád takéto univerzálne riešenia (je to ako švajčiarsky nožík – vie veľa vecí, ale ani jednu poriadne), ale je to pre mňa brutálna predstava. 

Takmer na 100 percent

Očakávania od novej technológie boli obrovské. A tam aj zostali. Ukázalo sa, že Microsoft zostal verný svojej povesti. Síce ukáže niečo extrémne zaujímavé, no nedokáže to dokončiť. Chýba tomu taká koncovka, akú má Apple. Teda, že aj po predstavení fungujú produkty rovnako ako na videu. No keď máte v rukách výsledok od Microsfotu, už teraz celý dojem je veľmi rozpačitý až negatívny. 

K recenzii samotného telefónu sa hneď vrátim, určite najzaujímavejší mohol byť prerod počítačov do podoby smartfónov.

Nová Lumia totiž s operačným systémom Windows 10 dokáže niečo, čo sa zrejme o pár rokov stane oveľa bežnejším nástrojom. Totiž ak ju prepojíte cez špeciálnu krabičku, ktorú predáva Microsoft, máte z nej počítač.

Z telefónu smeruje kábel do Continua (malej krabičky). Do tohto elegantného príslušenstva si zo zadnej strany pripojíte monitor, klávesnicu a napríklad myš. A ešte vám ostane miesto aj na USB kľúč.

Telefón po pripojení rozpozná, že komunikuje s veľkou obrazovkou, a tak na ňu pošle presne rovnaký obraz, aký poznáte zo sveta počítačov. Doslova na prvý pohľad by ste povedali, že sa pozeráte na obrazovku bežného počítača s Windowsom 10.

Zoberiete myš, spustíte si internet a napíšte webovú adresu cez klávesnicu. Skrátka úplne normálne správanie, keď by ste povedali, že práve používate váš notebook, a nie nejaký telefón. 

Mohla to byť inovácia roka

Okrem toho môžete tento telefón pripojený cez kábel obsluhovať aj úplne separátne. A tak napríklad odpisujete na esemesku, kým si na veľkej obrazovke prezeráte maily či kalendár. 

Všetko však dnes stojí a padá na aplikáciách. No a práve tu padá. Na tomto „akože“ počítači máte len pár možností využitia. Môžete používať mobilný office, používať internetový prehliadač a ešte pár aplikácií od Microsoftu. To je všetko.

Nikde, ani v obchode, jednoznačne nenájdete, ktoré appky si môžete nainštalovať, aby vám v tomto režime fungovali. Zabudnite teda na editovanie fotografií, dokonca aj na zmenu pozadia či umiestnenie na pracovnú plochu. Celý systém je tak na 90 percent hotový a taký, ako by som si predstavoval. Zatiaľ je to len malý doplnok, ktorý možno použijete. Určite si ho kvôli tomuto nekupujte. 

Ako telefón však Microsoft Lumia 950 patrí do prvej ligy. Dizajnom síce nevyniká, no svojím hardvérom, fotoaparátom a výkonom je jeden z najlepších smartfónov na trhu. Ak uvažujete o zmene a neprekáža vám, že Windows nemá aplikáciu na „každú hlúposť“, ale zato funguje plynule a spoľahlivo.

Má v skratke 5,2-palcovú veľmi jemnú obrazovku, výkonný procesor a 20 Mpx fotoaparát. Ovláda sa príjemne a ako smartfón je konkurencieschopný.  

 

 

Špecifikácie: Microsoft Lumia 950

Obrazovka: 5,2 palca, 1 440 x 2 560 bodov

Hmotnosť: 150 gramov

Operačný systém: Windows 10

Procesor: Snapdragon 808

RAM: 3GB RAM

Fotoaprát: 20 Mpx

Batéria: 3 000 mAh

Cena: 600 eur

 


 

01 - Modified: 2008-01-07 22:02:00 - Feat.: 0 - Title: Január - mesiac kreativity
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2019-10-08 14:18:10 - Feat.: - Title: Chcete mať videá a fotky ako profík? Toto sú najnovšie technologické vychytávky 03 - Modified: 2018-07-26 08:06:00 - Feat.: - Title: Xbox umožnil hráčom vytvárať si vlastné dizajny pre herné konzoly 04 - Modified: 2018-02-02 21:38:30 - Feat.: - Title: Chceli opraviť katastrofálne chyby v procesoroch, situáciu sa im však podarilo ešte zhoršiť 05 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Nový Windows prešiel našim testom. Pozrite sa, ako dopadol
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 16:07